تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پالایش
رویکرد زنجیره صنایع نفت و گاز در مقابل خامفروشی، موجب ایجاد ارزش افزوده و رونق صنایع مرتبط با آن و اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم میشود و به علت معاملات خرد و متنوع از نظر فنی، امکان عرضه فروش آن در شرایط تحریم و غیرتحریم نیز راحتتر از خامفروشی نفت خام است و در کل قابل تحریم نخواهد بود.
به گزارش بورس امروز؛ در راستای بهینهسازی تولید و با رویکرد وزارت نفت در دولتهای قبل و بالاخص دولت سیزدهم مبنی بر کاهش خام فروشی و حرکت به سوی محصولات با ارزش افزوده بالاتر، صنعت پالایش رونق مضاعف یافته و طی دوره فوق با تعریف پروژههای جدید، تفاهم نامه و قراردادهای مناسب در حوزههای مختلف شامل افزایش ظرفیت تولید، تکمیل طرحهای کیفیسازی، نوسازی ناوگان حمل و نقل، گامهای مؤثری در زمینه توسعه و نوسازی زیر ساختهای این صنعت انجام گردیده است.
صنایع نفت و گاز نقش مهمی در اقتصاد ایران، بویژه تحقق اقتصاد مقاومتی ایفاد مینمایند. به گونهای که بندهای ۱۳ و ۱۴ همچنین ۱۵ و ۱۸ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی به این قسمت اختصاص یافته است. رویکرد زنجیره صنایع نفت و گاز در مقابل خامفروشی، موجب ایجاد ارزش افزوده و رونق صنایع مرتبط با آن و اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم میشود و به علت معاملات خرد و متنوع از نظر فنی، امکان عرضه فروش آن در شرایط تحریم و غیر تحریم نیز راحتتر از خامفروشی نفت خام است و در کل قابل تحریم نخواهد بود.
طرحهای مهم ذیل در دولت به عنوان طرحهای اقتصاد مقاومتی مطرح و به عنوان اولویت انتخاب گردیده است.
توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز و ارتقاء و بهینهسازی کیفیت محصولات
طرح توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز شامل ۱۶ اقدام مهم و پروژه توسعهای که وزارت نفت متولی آن بوده و اجرای این طرحها زمینه را برای توسعه زنجیره ارزش و عبور از خامفروشی که از محورهای اصلی اقتصاد مقاومتی است، مهیا نموده و به همین دلیل به اولویت دولت تبدیل شده است. این طرح همچنین میتواند محور همکاریهای دوجانبه و چند جانبه با کشورهای چین و روسیه قرار گیرد و این بسیار مهم است.
طرح توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز با توجه به اهمیت توسعه این زنجیره به عنوان یکی از محورههای راهبردی در ایجاد امنیت ارزشی و مقاومسازی اقتصاد تصویب شده و ذیل موارد ۱۳ و ۱۵ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی به مفهوم کاهش خامفروشی و افزایش پایهسازی درآمدهای زنجیره نفت و گاز قرار گرفته است.
بهینهسازی هفت شرکت نفت شامل پالایشگاهها تبریز، اصفهان، شیراز، تهران، بندرعباس، اراک و آبادان همچنین احداث سه پترو پالایشگاه شامل ۳۰۰ هزار بشکهای نفت شهید سلیمانی و ۳۰۰ هزار بشکهای نفت مروارید مکران و ۱۲۰ هزار بشکهای میعانات گازی مهر خلیج فارس از جمله طرحهای اولویتدار صنعت پالایش در قالب طرح توسعه زنجیزه ارزش نفت و گاز است.
در بحث تأمین مالی نیز مقرر گردیده از ظرفیت سرمایهگذاری داخلی و شرکتها و بانکها و منابع مردمی و خارجی و… استفاده گردیده و در این زمینه در حال نهاییسازی الگوی تأمین مالی با راهبری وزارت اقتصاد و هماهنگ با نهادهای متولی میباشد.
بهینهسازی هفت پالایشگاه کشور
طرحهای ملی افزایش کیفیت و کمیت شرکتهای پالایش نفت کشور، اهدافی از جمله پاسخگویی به تغییر الگوی مصرف از فرآوردههای میان تقطیر به فرآوردههای سبکتر همانند بنزین موتور، ارتقاء کیفیت براساس استانداردهای بینالمللی، کاهش تولید نفت کوره، کاهش آلایندگی محیط زیست، تولید بیشتر بنزین موتور، ارتقاء کیفیت فرآوردههای بنزین و تبدیل گازوئیل به یورو ۴ و یورو۵ را دنبال میکنند.
سالانه حدود ۲۲ میلیون تن فرآوردههای کم ارزش همانند نفت کوره تولید میگردد که حجم حدود ۲۵% از خوراک نفت خام را تشکیل میدهد و توجیه اقتصادی در روند تولید ندارد. وزارت نفت مجوز ارتقاء و بهینهسازی ۹ پالایشگاه کشور را صادر نموده، (به جز دو مورد) مابقی به دلیل اهمیت بالا در طرح توسعه زنجیره ارزش میباشند.
در ذیل به طرحها و برنامههای شرکتهای پالایش نفت کشور با رویکرد افزایش کمیت و کیفیت خواهیم پرداخت. مطابق اظهار نظر دکتر عاشوری دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت، شرکتهای پالایشی با انجام طرحهای توسعهای موافق بوده و براساس برآورد منابع مالی مورد نیاز این طرحها بالغ بر ۸ میلیارد دلار ارزیابی میگردد.
پالایشگاه اصفهان
این پالایشگاه در مسیر توسعه گامهای مؤثری برداشته و برنامهریزی جهت تبدیل شدن به بزرگترین پتروپالایشگاه منطقه با رویکرد بهینهسازی تولید در قالب تسریع در راهاندازی و بهرهبرداری از واحد جدید گوگردزدایی از نفت گاز به میزان ۱۶ میلیون لیتر با استاندارد یورو ۵ اقدام نموده است. همچنین گریدهای مختلفی از بنزین متناسب با توانمندی این مجموعه تولید میشود که از نظر عدد اکتان شامل بنزین ۸۷ و بنزین ۹۱ و بنزین ۹۵ میباشد. هرچند اکتان بنزینها متفاوت است، اما مشخصات دیگر شامل آروماتیکها کمتر از ۳۵% و الفین کمتر از ۱۸% و گوگرد عمدتاً کمتر از ۵۰ پی پیام در قالب استاندارد ارائه و میزان تولید به ۸. ۵ میلین لیتر در روز خواهد رسید.
احداث واحد تصفیه هیدروژنی نفت کوره (RHU) جهت سولفورزدایی و افزایش ظرفیت نفت کوره گوگرد به میزان ۳۰۰ هزار تن در ماه (حدود ۸۱۰۰ بشکه در روز) با استفاده از ۹۸% توان داخلی به عنوان طرح مهم این مجموعه بزرگ است.
احداث نیروگاه خورشیدی ۲۰۰ مگاواتی در دستور کار بوده که لازم است در این زمینه ابتدا نیروگاه ۵۰ مگاواتی راهاندای شود تا به تکنولوژی ساخت سلولهای خورشیدی دست یافته و پس از آن به مرور این نیروگاه نیز تکمیل گردد. زمان بهرهبرداری از نیروگاه ۳۰۰ مگاواتی پایان سال ۱۴۰۳ برنامهریزی شده و قرار است طی ۱۲ سال این نیروگاه تا تولید ۱۰۰۰ مگاوات برق توسعه یافته که این میزان معادل نیروگاه بوشهر خواهد شد.
از دیگر برنامههای این شرکت راهاندازی نخستین فاز واحد طرح بهبود فرآیند بهینهسازی پالایشگاه اصفهان (واحد RHU) تا پایان سال ۱۴۰۳ نام برد. هم اکنون این واحد ۳۶ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و ضمن آنکه واحد تصفیه هیدروژنی نفت سفید از ۲۱ درصد پیشرفت برخوردار بوده و پیشبینی میشود سال آینده ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی در واحد RFCC حاصل و تولید بنزین یورو ۵ این پالایشگاه روزانه ۸. ۵ میلیون لیتر افزایش خواهد یافت.
با راهاندازی واحد KHT، کل محصول تولیدی گازوییل این پالایشگاه یورو ۵ خواهد گردید. همچنین برنامهریزی جهت تولید ۱۰۰ هزار تن الکلهای چرب به عنوان پایه صنایع شوینده در صنایع بهداشتی در سال آینده انجام شده است.
پالایشگاه آبادان
هدف از اجرای طرح، دستیابی به ۳۶۰ هزار بشکه نفت در روز با از سرویس خارج کردن واحدهای فرسوده و جایگزینی و نوسازی این پالایشگاه قدیمی در دو نوبت، که در مرحله اول با احداث مجموعه جدید پالایشی با ظرفیت ۱۵۰ هزار بشکه در سال ۱۳۸۴ بوده و مرحله دوم با احداث مجموعه پالایشی با ظرفیت ۲۱۰ هزار بشکه با عنوان طرح توسعه و ثبت ظرفیت پالایشگاه آبادان ( فاز ۲) که از تیرماه ۱۳۹۶ شروع و سال قبل بخش نخست آن به بهرهبرداری رسیده است.
قسمتی از فاز دوم طرح توسعه پالایشگاه آبادان با ظرفیت ۲۱۰ هزار بشکه در روز با حضور ریاست محترم جمهوری به بهرهبرداری رسیده است.
در طرح تکمیل زنجیره ارزش، کاهش آسیبپذیری تحریمها و ارتقاء کیفی فرآوردههای نفتی در دستور کار است. در این طرح محصولات سبک تولیدی مانند بنزین و نفت گاز و نفت سفید و گاز مایع افزایش و ادوات قدیمی با عمر بیش از ۷۰ سال حذف خواهند شد. بهرهبرداری از فاز دوم طرح، موجب رکورد جدیدی در صنعت پالایش کشور خواهد شد.
ظرفیت واحد تقطیر در اتمسفریک به ۲۱۰ هزار بشکه در روز ارتقاء و واحد تقطیر در خلاء به ظرفیت ۱۰۰ هزار بشکه در روز خواهد بود. هم چنین تولید نفت کوره از ۴۵ درصد به ۲۸ درصد کاهش خواهد داشت.
واحد هیدروکراکر به ۴۲ هزار بشکه در روز افزایش و کوره هیدروژن به وزن ۱۵۰۰ تن، بلندترین مشعل پالایشگاهی به ارتفاع ۱۲۵ متر و ۱۲۷ متر، بزرگترین واحد تصفیه هیدروژنی نفتا به ظرفیت ۶۵ هزار بشکه در روز از ویژگیای این فاز است.
مطالعه طرح توسعه فاز۴ این پالایشگاه (Bottom upgrading ) در تکمیل طرح توسعه و تثبیت فاز ۲ در جهت کاهش نفت کوره و افزایش کیفیت محصولات با رعایت الزامات زیست محیطی به صورت جامع بررسی و امکان سنجی نیز صورت گرفته که در صورت تأمین منابع مالی لازم، طرح اجرایی خواهد گردید.
پالایشگاه بندرعباس
با توجه به نوع نفت خام این پالایشگاه که در مواردی میزان گوگرد نفت کوره تولیدی این شرکت خارج از میزان استاندارد است، برنامه مدرنسازی پالایشگاه بندرعباس طی چهال سال اجرا خواهد گردید. با اجرای این طرح حدود ۱۰ میلیون لیتر فرآورده نفتی با ارزش، همانند نفت گاز و حلال به شبکه تولیدات کشور افزوده خواهد گردید.
در خصوص این پالایشگاه، یکی از پیچیدهترین و تخصصیترین طرحهای توسعهای برای ارتقاء محصولات سنگین با محوریت تولید کک اسفنجی در دستور کار قرار دارد که علاوه بر کک و فرآوردههای با ارزش افزوده بالاتر، محصولات نفتا و پروپیلن به عنوان خوراک صنایع پتروشیمی را تولید خواهد نمود. دستاوردهای پروژه، ارتقاء کیفیت محصولات سنگین کاهش میزان نفت کوره و استمرار تولید، تأمین کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیومسازی، قطع وابستگی به خارج از کشور، بومیسازی دانش فنی لازم که تا پیش از این تنها در اختیار فرانسه و آمریکا بوده و جلوگیری از خروج ارز، تحریمها و حفاظت و صیانت از محیط زیست، حمایت از سازندگان داخلی و ایجاد اشتغال از نتایج اجرای این پروژه ملی خواهد بود.
میزان مورد نیاز فعلی صنایع آلومینیوم و فولاد کشور به کک به ترتیب ۲۰۰ و ۴۵ هزار تن در سال است که بخش زیادی از آن به ارزش حدود ۱۰۰ میلیون دلار از طریق واردات تأمین میشود و با توجه به ظرفیت ۵۵ میلیون تنی پیشبینی شده تولید فولاد تا افق ۱۴۰۴، نیاز صنعت فولاد به کک در حدود ۱۳۵ هزار تن در سال خواهد بود.
هدف اصلی در این طرح شامل: کاهش حداکثری میزان نفت کوره تولیدی و فرآوردههای پترو پالایشگاهی با ارزش افزوده بالاترشامل:
– افزایش تولید فرآوردههای سبک از جمله دیزل با کیفیت
– تولید محصول استراتژیک کمک نفتی
– تولید بنزین و نفت گاز یورو ۵، تولید پروپان، بوتان و انواع حلالها، تولید روغنهای پایه ۲ و ۳
شایان ذکر است طرح مذکور در قالب سه فاز احداث واحدهای فرآیندی، واحدهای جانبی و روغنسازی انجام خواهد گردید.
پالایشگاه تهران
این پالایشگاه طی یک سال اخیر توانسته ۵ طرح نیمه تمام به ارزش اعتباری افزون بر ۵/۱۴ میلیون یورو را به مرحله بهرهبرداری برساند.
احداث واحد تصفیه نفتای سنگین و تبدیل کاتالیستی (CCR) با هدف بنزن از بنزین تولیدی و بهبود کیفی و کمی بنزین با افزایش تولید از ۵/۶ میلیون لیتر به ۸ میلیون لیتر بنزین استاندارد یورو ۵ با درصد پیشرفت فیزیکی مناسب و پیشبینی راهاندازی ۱۲ میلیون لیتر در روز گازوییل یورو ۵، میلیون لیتر نفت سفید براساس استانداردهای روز جهانی جهت تولید سوختهای هوایی مورد نیاز کشور برنامهریزی گردیده است.
همچنین طرح ارتقاء کیفیت محصولات (Bottom upgrading) و تکمیل زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی به میزان ۵۵۰۰۰ بشکه در روز برنامهریزی و در دست اجرا میباشد.
طرح افزایش ظرفیت واحد تصفیه پساب پالایشگاه برای رفع محدودیتهای عملیاتی قدیم و جدید و مقابله با بحران کم آبی، احداث شده و راهاندازی توربینهای دوگانه سوز ترکیبی وایستگاه جدید گاز برای تأمین برق واحدهای فرآیندی جدید پالایشگاه، احداث و راهاندازی سیستم بازیافت حرارتی سوم روی دیگ بخار برای جلوگیری از هدررفت انرژی، طرح سیستم اندازهگیری آنلاین پارامترهای محیط زیستی گاز خروجی دودکشها و طرح استقرار سیستم اعلام و اطفای حریق مخازن از جمله طرحهای انجام شده میباشد.
پالایشگاه تبریز
شرکت پالایش نفت تبریز طی پنج سال گذشته ۱۵ طرح بالغ بر اعتبار ۴۰۰ میلیون یورو اجرا نموده است.
این پالایشگاه همسو با سیاستهای ابلاغی وزارت نفت مبنی بر کیفیسازی فرآوردههای نفتی و ارتقاء کیفیت محصولات در قالب زیست محیطی، متعهد به تولید بنزین با استاندارد یورو ۴ شده و پروژهای به منظور احداث واحد بنزینسازی جدید تعریف و در حال انجام دارد و تنها پالایشگاهی است که کل بنزین تولیدی در قالب استاندارد یورو تحویل مینماید. در این واحد کاتالیست به طور مداوم احیاء میگردد. این پالایشگاه همچنین طرح مناسب با زیست محیطی با مبلغ ۱۷۰ میلیون دلار اعتبار تعریف و در مرحله اجرا قرار دارد.
در خصوص تبدیل نفت کوره به محصولات با ارزش و تکمیل زنجیره ارزش، در این پالایشگاه نیز اقدامات زیربنایی انجام شده و برنامه کاهش نفت کوره به کمتر از ۱۰ درصد تولید و قرارداد تبدیل به محصولات با ارزش و گریدهای پایه روغن بررسی و در حال اقدام میباشد.
اجرای طرح جامع با هدف افزایش بنزین و نفت گاز به ترتیب از ۳/۸ به ۷/۲ میلیون لیتر در روز و به حداقل رساندن تولید نفت کوره جهت تبدیل به مواد اولیه و روغنهای پایه از طرحهای مهم این مجموعه میباشد.
هدف از اجرای پروژه گازوییل، تکمیل ظرفیت واحد تصفیه گازوییل که با راهاندازی واحدهای بالادستی و پایین دستی برای تولید محصول گازوییل با استاندارد یورو ۵ از ۱۵ هزار بشکه به ۳۰ هزار بشکه در روز است.
پالایشگاه شیراز
پروژه ایزومریزاسیون نفتای سبک با احداث واحد جدید گوگردزدایی نفتا و Naphta Splitter با ظرفیت ۶۵۰۰ بشکه در روز (راهاندازی شده) و احداث واحد تکمیلی ایزومریزاسیون جهت تولید بنزین با استاندارد یورو ۵ و با ظرفیت ۵۰۰۰ بشکه در روز با پیشرفت فیزیکی بالغ بر ۹۳ درصد بوده و در سال جاری افتتاح خواهد شد و ظرفیت تولید بنزین پالایشگاه شیراز به رقم ۲۵۰۰ مترمکعب در روز خواهد رسید.
همچنین ساخت واحد گوگردزدایی از محصولات میان تقطیر به منظور دستیابی به گازوئیل با مشخصات یورو ۵ (واحدGHT ) با ظرفیت ۲۶۰۰۰ بشکه در روز به همراه سرویسهای جانبی مورد نیاز و با پیشرفت فیزیکی حدود ۷۰ درصد در حال احداث میباشد. تبدیل نفت کوره تولیدی این پالایشگاه به محصولات با ارزش نیز به عنوان پروژههای مورد تأیید بوده و طرح فوق در سه مرحله برنامهریزی و احداث و اجراء خواهد گردید.
احداث پالایشگاه ۱۲۰ هزار بشکهای پارس فرآیند با خوراک میعانات گازی و در مجاورت این پالایشگاه از دیگر طرحهای این شرکت پالایشی میباشد. بهسازی پستهای برق موجود و انتقال خط برق مورد نیاز پروژهها، با انشعاب از مسیر اصلی برق کشور از دیگر طرحهای این شرکت میباشد.
پالایشگاه لاوان
این پالایشگاه هماهنگ با طرحهای دیگر شرکتهای پالایشی کشور، طرح احداث پترو پالایش ۱۵۰ هزار بشکهای را در هم جواری خود در دستور کار دارد. این پالایشگاه به منظور ارتقای کیفیت و کمیت فرآوردههای نفتی، الگوی تولید و صیانت از محیط زیست، طرح بهبود فرآیند و بهینهسازی ظرفیت را برنامهریزی نموده است.
طرح احداث واحد تقطیر در خلاء جدید و قیرسازی با هدف تبدیل ته مانده برج تقطیر در خلاء به محصولات بهینه و طرح تبدیل محصولات اتمسفریک به فرآوردههای با ارزش با پیشبینی راهاندازی در زمان بهینه انجام خواهد گردید.
هدف از پروژه طرح احداث تقطیر در خلاء جدید و واحد قیرسازی، حذف فرآورده نفت کوره برای سوخت بانکرینگ است.
برای انجام پروژه تکلیفی تولید نفت کوره کم گوگرد زیر ۵۰۰۰ پی پیام به میزان ۳۰۰۰ بشکه در روز، گوگردزدایی از نفت کوره طراحی شده است.
پالایشگاه کرمانشاه
این پالایشگاه در مسیر توسعه، گامهای قابل توجهی برداشته که در این میان میتوان به عملیات اجرایی افزایش تولید و کیفیسازی فرآوردههای تولیدی این شرکت اشاره نمود. بااجرای پروژه توسعهای پالایشگاه کرمانشاه، افزون بر افزایش ظرفیت، کیفیت محصولات تولیدی در قالب زنجیره ارزش از جمله بنزین و نفت گاز و نفت سفید افزایش یافته و به سطح استاندارد یورو خواهد رسید. همچنین میزان تولید نفت کوره از ۵۰ درصد به ۲۲ درصد کاهش خواهدیافت.
در این پالایشگاه طرحهایی از جمله راهاندازی واحد تقطیر در خلاء، تصفیه هیدروژنی، حذف بنزن از بنزین تصفیه نفتای سبک و آیزومریزاسیون، تولید هیدروژن، تأمین آمین، تصفیه آبهای ترش، بازیافت گوگرد و تصفیه گازهای اسیدی اجرا خواهد شد که همگی برای ارتقاء کیفیت محصولات لازم و ضروری است.
پروژه افزایش کیفیسازی محصولات و ئکاهش تولید نفت کوره شامل واحدهای تقطیر در خلاء ۱۸۰۰۰ بشکه در روز، تصفیه هیدروژنی نفت گاز ۸۷۹۴ و حذف بنزن از بنزین ۱۵۰ بشکه در روز و…. است.
پالایشگاه اراک
پالایشگاه شازند اراک و گروه صنایعایمیدروو با توجه به محدودیتهای موجود در تأمین خوراک کم گورگرد، طرح تولید کک سوزنی با اعتبار ۴۵۰ میلیون یورو و با هدف کاهش نفت کوره و تولید ۹۵۰۰۰ تن کک مورد نیاز صنایع فولاد در سال، متناسب با میزان نیاز کشور با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت تعریف شده است. ظرفیت بالای مورد نیاز کشور به کک و تولید مناسب در طرح پالایشگاه اراک به عنوان پروژه مهم و اساسی با هدف تأمین صنایع پایین دستی خواهد بود.
میزان مورد نیاز صنایع فولادی کشور در سال ۴۵ هزار تن بوده و بخش زیادی از آن به ارزش حدود ۱۰۰ میلیون دلار در سال از طریق واردات تأمین میگردد. لذا با توجه به ظرفیت ۵۵ میلیون تنی پیشبینی شده تولید فولاد تا افق ۱۴۰۴، نیاز فولاد به کک به حدود ۱۳۵ هزار تن در سال خواهد رسید.
ستاره خلیج فارس
این پالایشگاه به عنوان بزرگترین مجموعه پالایشی خاورمیانه با خوراک میعانات گازی و با جدیدترین متد و استانداردهای دنیا توسط کارشناسان میهن اسلامی احداث و در حال بهرهبرداری بوده و ظرفیت بالایی از سوخت با مشخصات استاندارد یورو و بهینه کشور را تأمین مینماید.
طرح تصفیه گازوئیل از سالهای گذشته احداث و تکمیل و نهایی شده است. لذا بخش زیادی از سوخت دیزل این مجموعه یورو ۵ خواهد بود. حدود ۱۵% از گازوئیل کشور از طریق این پالایشگاه تأمین میشود. گوگرد گازوئیل فوق حدود ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ پی پیام بوده و مقرر شده این رقم به کمتر از ۵۰ پی پیام برسد. طرح توسعهای دیگر ا استحصال هیدروژن مازاد میباشد. در حال حاضر هیدروژن مازاد در واحدهای بنزینسازی تولید و بیشتر پالایشگاههای کشور در واحدهای پایین دستی از هیدروژن مازاد استفاده مینمایند. در این پالایشگاه هیدروژن مازاد به آمونیاک و کودهای شیمیایی تبدیل خواهد شد که با این حساب سالانه حدود ۵۰۰ هزار تن انواع گوگرد شیمیایی تولید خواهد شد. مطالعات طرح شروع و در مرحله عقد قرارداد قرار دارد.
با راهاندازی پروژه تصفیه هیدروژنی نفت گاز، فرآورده تولید پالایشگاه بر راساس استاندارد تکلیفی بوده و تولید بنزین یورو ۵ از سوی واحد جدید اکتانایزر، احیای پیوسته کاتالیستی ( OCT/CCR) با برآورد سرمایه ۵۰۰ میلیون دلرا مطابق با طرح توسعه در مرحله بهینه شرح خدمات برای برگزاری مناقصه EPC است.
نویسنده: حمید رازقیان جهرمی – کارشناس ارشد MBA بازاریابی مواد نفتی شرکت پالایش نفت شیراز