تناسب یا عدم تناسب نرخ رشد انرژی با نرخ فروش
سوخت گاز با وجود اهمیت آن در تولید محصول همواره به عنوان سربار تلقی میشود اما شرکت ها باید همواره افزایش نرخ محصولات را همراستا با آن در نظر گیرند. در این گزارش سعی شده تا تناسب این موضوع را در ساراب بررسی نمود.
به گزارش بورس امروز تامین سوخت یکی از موضوعاتی است که در صنایع مختلف اهمیت دارد چرا که یوتیلیتی عامل حرکت ماشین آلات و تبدیل ماده اولیه به محصول تولیدی میگردد. این موضوع باتوجه به اینکه ایران در منطقه نفت خیز قرار داشته که دسترسی به منابع انرژی تجدید ناپذیر بالایی نسبت به کشورهای دیگر دارد، در توسعه صنایع اهمیت داشته به طوری که عمده طرح و توسعه کارخانه ها در مناطق نزدیک به منابع پالایشگاهی بوده وگرنه با هزینه بیشتری نسبت به شرکت های نزدیک به مراکز سوخت رسانی خواهد داشت.
این موضوع پس از ورود انرژی به بورس کالا و عرضه توسط شرکتهای صاحب انرژی همچون شرکت ملی گاز و شرکت برق، کمی بهبود یافته و دسترسی تولیدکنندگان تسهیل شده است؛ با این حال همواره مسائلی پیش روی کارخانه ها در تامین سوخت مورد نیاز خود هست که یکی از آن ها تعیین نرخ توسط صاحبان انرژی و حتی گاهی قطعی انرژی به دلیل نیاز شهری وجود دارد.
شفافیت شرکت سیمان داراب طی مرداد ماه در زمینه افزایش نرخ گاز منتشر شده حاکی از رشد ۱۰۰ درصدی نرخ سوخت بوده و این شرکت پیش بینی کرده با افزایش این نرخ حدوداً تا پایان سال جاری هزینه مصرف گاز به میزان ۳۱۵ میلیارد ریال خواهد بود. باتوجه به بهای تمام شده سوخت به میزان ۱۲،۵۰۰ هزار ریال، «ساراب» پیش بینی نموده که افزایش در بهای تمام شده محصولات از ابتدای تیر ماه (پس از افزایش هزینه گاز) تا پایان سال به میزان ۳۱۵ میلیارد ریال باشد.
برای بررسی دقیقتر در خصوص تاثیر افزایش گاز بر هزینه های تولید «ساراب» و تناسب افزایش نرخ یوتیلیتی در مقابل افزایش نرخ محصولات میتوان نگاهی به گزارشات ماهانه منتشر شده شرکت داشت. طبق آخرین گزارش منتشر شده سیمان داراب در خصوص فروش محصولات و خرید یوتیلیتی در بازار بورس کالا، متوسط نرخ فروش سیمان پاکتی (طبق نمودار زیر) با افزایش ۴۳ درصدی و نرخ فروش سیمان فله حدوداً ۴۱ درصد افزایش طی ۵ ماهه نخست امسال نسبت به دوره مشابه سال ۱۴۰۱ داشته است.
این درحالی است که نرخ گاز به عنوان یکی از یوتیلیتی های اصلی این کارخانه رشد بالای ۱۰۰ درصد داشته است. اگرچه نسبت استفاده از یوتیلیتی نسبت به فراورده حاصل پایین بوده و درصد کمی به عنوان مثال ۲۳ درصد اثرگذار است اما در صورت افزایش نسبتی بالاتر از نرخ فروش می تواند در آینده فعالیت را تحت تأثیر خود قرار دهد. اگرچه توجه به این مسئله و چینش راه های مختلف همواره مورد توجه صنایع پر مصرفی همچون سیمان بوده اما باید دید در ادامه شرکت هایی همچون «ساراب» چه تدبیری برای کنترل اثر گذاری این یوتیلیتی در سود دهی خود دارند.