پیش شرط حیاتی رشد بورس در نیمه دوم سال؟
بورس در شش ماهه نخست امسال اتفاقات زیادی را از سر گذراند و با یک روند نزولی به پایان نیمه اول میرسد. حال باید ببینیم در نیمه دوم گلی به نفع بازار زده خواهد شد؟
به گزارش بورس امروز؛ پیش بینیها حاکی از آن است که بازار سرمایه در هفتههای آینده شرایط مطلوبتری را سپری خواهد کرد. به خصوص بعد از فعالیت مردم در بازار سرمایه وفعالین خود بازار موجب شد دولت از جهت گیری که کرده بود راجب نرخ اوراق کوتاه بیاید و این اعتماد را ایجاد کرده که اگر مشکلی برای بازار پیش بیاید، دولت این نیت و قصد را دارد که ان را رفع و حل نماید.
حرکت بازار مثبت خواهد بود
سید علی حسینی کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با بورس امروز بیان کرد: « شاید این روند اعتماد کردن یک مقدار زمان ببرد تا بازار به حالت مثبت باز گردد، ولی به طور کلی حرکت مثبت خواهد بود ».
وی افزود: حالا باتوجه به شرایط مطلوب بازار سرمایه این روند ادامه دارد خواهد بود زیرا تحولات کلان اقتصادی وسیاسی در رشد این بازار اثرگذار خواهند بود. نرخ تورم ، نرخ دلار که با توجه وجود شرکت های پالایشی و صنعتی و اخبار سیاسی که قابل پیش بینی نیست همه باعث رشد بازار سرمایه میشود.
۶ ماهه دوم تورم بالا خواهد رفت؟
حسینی در ادامه بیان کرد :طبق پیش بینی ها نرخ تورم و دلار در شش ماه دوم افزایش خواهد داشت پس شرایط برای بازار سرمایه نیز مثبت خواهد بود. اما در صورتی که اتفاق مثبت سیاسی رخ دهد ، طبیعتا کاهش ارزش دلار و تا حدودی کاهش تورم را به دنبال خواهد داشت.
وی ادامه داد: اما در چند وقت اخیر به دلیل افزایش نرخ خوراک و فشار بر صنایع پتروشیمی بازار سرمایه دچار یک رشد منفی شد و اثر ان فقط در صنایع پتروشیمی خلاصه نشد زیرا فعالین بازار به فکر این بودند که دولت دارد کسری بودجه را با شرکت ها جبران کند. از منظر فعالین این افزایش نرخ خلاصه در صنایع خوراک نمیشود بلکه کم کم برای صنایع دیگر هم رخ میدهد و سیاست گذار حامی رشد بازار سرمایه نیست .
سیگنال مثبت دولت به بازار سرمایه
حسینی با اشاره به اینکه فعالین بازار با اقداماتی که انجام دادند توانستند تا حدودی دولت را از افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها به عقب برانند گفت:همین عدم افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها سیگنال بسیار مثبتی برای بازار بود چرا که چرخش نگاه دولت به صنایع را نشان میدهد.
این کارشناس بازار سرمایه درادامه بیان کرد: این سیگنال دو هدف را در پی داشت؛ اولین مورد اینکه دولت شعار حمایت از بازار سرمایه داده است و همچین رکودی برای کارنامه دولت جالب نبود . دوم اینکه دولت در حجم بالایی از طریق فروش اوراق در بازار سرمایه تامین مالی میکند و به این درک رسیده که بد شدن بازار سرمایه و خروج پول فقط برای بازار سهام نخواهد بود بلکه به طور کلی است که تامین مالی دولت به مشکل برمیخورد .
وی یادآور شد: دولت برای حفاظت از منافع خود و جبران کسری بودجه، از تصمیم خود عقب نشینی کرد تا اهداف دولت و فعالین در یک راستا قرار گیرد تا هر دو از این شرایط سود ببرند .
تفاوت تصمیمگیری در اقتصاد غیر لیبرال
وی افزود: با توجه به این همه تغییراتی که در بازار سرمایه رخ داده این مورد فقط برای کشور های جهان سومی است. تصمیم گیری هایی که دولت مردان در کشور های جهان سوم میگیرند با تصمیم گیری هایی که دولتمردان جهان اول همچون امریکا به طور کامل متفاوت است.
حسینی تاکید کرد: در کشور های جهان اول تصمیم گیرنده اصلی دولت نیست بلکه بازار است که تعیین میکند و بالاتر از دولت قرار میگیرد.
وی افزود: حتی مقدار فروش نفت نیز کاملا تحت تاثیر بازار و نه دولت است. در این کشور ها دولت در یک اقتصاد باز و لیبرال، بازار را تعیین میکنند و دولت در رده های بسیار پایینی قرار میگیرد.
حسینی ددر پایان تصریح کرد :«اگر کشور ما هم بخواهد مانند کشور های جهان اولی باشد باید هدف آن فقط رشد بازار سرمایه باشد. هر سیاستی که باعث رشد شرکت ها باشد باید از آن حمایت کنیم . فعالین و شرکت های بازار تعیین کننده باشند که سیاست ها چه باشند نه دولت ، وقتی صحبت از لیبرال میشود منظور دقبقا همین است که اجازه دهند فعالین یک سری از تصمیمات را در این حوزه اتخاذ کنند ».