پایداری تولید صنایع مهمترین رسالت “بفجر”
شرکت فجر انرژی خلیج فارس قلب تپنده بندر امام در تامین یوتولیتی این منطقه است و هرگونه ضعف در این مجموعه برابر با تعطیلی واحدهای پتروشیمی وابسته به آن است.
به گزارش بورس امروز؛ واحدهای یوتیلیتی در صنایع تولیدی پتروشیمی و پالایشگاه ها و کارخانه های شیمیایی یافت می شوند که مواد حیاتی و نیازهای اساسی لازم را برای تولید فرآیندهای پایین دستی فراهم می کنند. پیوستگی عملیاتی را در شرایط متنوع تضمین می کنند و آنها را با محیط اطراف خود تطبیق میدهند.
وظایف واحدهای یوتیلیتی که معمولا در این حوزه فعال هستند؛ عبارتند از: تولید برق صنعتی، تولید بخار، آبهای صنعتی، واحدهای تفکیک هوای صنعتی، خطوط ارتباطی، سیستم های تصفیه پساب صنعتی با احجام بالا.
اگرچه این فرآیندهای ذکر شده مستقیماً تولید مواد شیمیایی را در پی ندارند؛ اما برای عملکرد روزانه صنایع حیاتی هستند و به طور قابل توجهی به مدیریت هزینه های کلی تولید کمک می کنند.
شرکت فجر انرژی خلیج فارس واقع در ماهشهر طی سالهای ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۵ با هدف تولید، تامین و تحویل نیازهای حیاتی، از قبیل آب، برق و بخار و هوای صنعتی پتروشیمیهای منطقه ویژه اقتصادی بندر امام به بهرهبرداری رسید.
پتروشیمیهای منطقه مانند پتروشیمی اروند، مارون، شکبیر و شگویا بزرگترین خریداران محصولات این شرکت به شمار میروند. اما این شرکت برای این تداوم تولید، هزینههای سنگینی پرداخت میکند. شرکت فجر انرژی در سالیان اخیر علاوه بر اینکه سعی در حفظ ثبات تولید خود داشته بلکه همواره مقدار تولید خود را مطابق با برنامه کلان تولید حفظ کرده است.
اما با افزایش بهای نهاده ها در سالیان اخیر و به ویژه مصوبه جدید در خصوص نرخ گاز سوخت پتروشیمیها، افزایش نرخ قابلتوجهی برای محصولات تحمل کرده است. محصولات «مبین» مشمول افزایش ۲۵۰درصدی و محصولات «بفجر» مشمول افزایش ۳۷۲درصدی در سبد محصولات تولیدی شدهاند.
طبق ترکیب هزینههای شرکت فجر انرژی از سال ۹۹ به بعد، هزینه سوخت گاز با توجه به افزایش قابل ملاحظه نرخ بهای خرید این قسمت، سهم بالایی در سبد بهای تمامشده تولید پیدا کرده است و در صورت عدم اصلاح فرمول شورای رقابت در تاخیر یک سال در اعمال افزایش نرخ گاز و آب خام و تورم در نرخهای فروش، سود و زیان و نقدینگی سال جاری شرکت با چالش مواجه میشود. از سال ۹۹ که مبنای محاسبه نرخهای فروش فعلی است، تا پایان سال ۱۴۰۱، هزینه سوخت گاز ۱۰۴۱درصد، آب خام ۲۹۴درصد و تورم سه ساله و نرخ تسعیر ارز افزایش داشتند که در صورت عدم اصلاح فرمول شورای رقابت در اعمال این افزایش نرخها، شرکت با چالش مواجه میشود.
همچنین یکی از مباحثی که در مجمع “بفجر” مطرح شد افزایش نرخهای فروش در سال گذشته بود؛ در مقایسه با دوره ۸ ساله یعنی از سال ۹۳ لغایت پایان سال ۱۴۰۱، نرخهای فروش به طور میانگین ۷.۳ برابر شده اند. این در حالی است که هزینه گاز سوخت بالای ۱۵ برابر، آب خام ۲۱ برابر و نرخ دلار ۷ برابر و تورم ۸ ساله نیز ۴۲۳۶درصد افزایش داشته است. از سال ۹۹ تا ۱۴۰۲، هزینه گاز در سبد و ترکیب هزینههای شرکت فجر معادل ۱۷درصد و ۴۷ و ۶۵درصد و ۷۵درصد است. نرخ گاز هم از سال ۹۹ تاکنون افزایش سرسامآوری داشته است.
اما در صورتهای مالی منتشر شده این شرکت نیز عملکرد خوب فجر به خوبی نمایان است و روند تثبیت و یا افزایشی مقدار فروش شرکت نشاندهنده ارزش پایداری شرکت فجر، پایداری کیفیت یوتیلیتی، سرویسهای حیاتی مداوم و مستدام صنایع پتروشیمی منطقه است.
با وجود همه مشکلات رسالت این شرکت همواره پایداری تولید و بالا بردن کیفیت خدمات بوده و در بحرانهای جاری نیز این مهم را به خوبی مدیریت کرده است. اما برای پیش برد هرچه بهتر اهداف وجود حمایت ها در سطح کلان در شرایط کنونی بیش از پیش احساس شده و امید است “بفجر” مانند سالهای گذشته با غلبه بر هزینههای سنگین نهاده ها به تولید و حمایت خود از مجموعه پتروشیمی ها ادامه دهد.