وزنه ناموزون شورای رقابت
به گزارش بورس امروز؛ ماهیت شورای رقابت کنترل قیمت برای کالاهای برخوردار از انحصار است تا به این واسطه قیمت کالا در بازار به تعادل نزدیک گردد. با توجه به همراه بودن اقتصاد ایران با گره های کوری از جمله تحریم های اقتصادی، این شورا با عملکر مناسب خود می تواند نتایج موثری را در […]
به گزارش بورس امروز؛ ماهیت شورای رقابت کنترل قیمت برای کالاهای برخوردار از انحصار است تا به این واسطه قیمت کالا در بازار به تعادل نزدیک گردد. با توجه به همراه بودن اقتصاد ایران با گره های کوری از جمله تحریم های اقتصادی، این شورا با عملکر مناسب خود می تواند نتایج موثری را در عرصه اقتصادی رقم زند.
اما ابهام آمیز بودن عملکرد این شورا در قیمت گذاری محصولات و کالاها در صنایع مختلف مانند خودرو سبب شده است تا قیمت برخی از خودروها به دلایل نامشخصی به کندی حرکت کند، اما برخی دیگر از خودرو ها با قیمت گذاری بالاتری مواجه شوند. این تفاوت قیمتی در خودرو ها که ممکن است ناشی از پلتفرم های جدید باشد در منطق مصرف کننده قابل فهم نیست.
این موضوع را می توان در تغییراتی که از سوی سایپا در خودروی تیبا صورت گرفت و تحت نام خودروی ساینا به فروش رسید، شاهد بود. در حالی ساینا از جهش قیمتی برخوردار شد که پژو ۲۰۶ به عنوان خودرویی در رده بالاتری نسبت به ساینا، با قیمت پایین تری مورد معامله قرار می گرفت.
در این میان تعیین مرجع فروش از سوی شورای رقابت پس از قیمت گذاری محصولات و کالاهای انحصاری در عدم باور و اعتقاد به نقش و توانایی بورس کالا در شفافیت معاملات سبب تعارضاتی در عرضه خودرو در بورس کالا شد. تاکید شورای رقابت کالا بر انحصاری بودن عرضه خودرو از سوی خودروساز و محدود بودن تعداد تولید کنندگان اشاره ای بود بر عدم برابری عرضه با تقاضا. بر این اساس شورای رقابت، خودرو را از شروط لازم برای ورود به بورس کالا برخوردار ندانست.
اگرچه متولیان بورس کالا معتقدند سازوکار بهتری غیر از معاملات خودرو در بورس کالا برای حذف واسطه ها وجود ندارد و بر معاملات چند ماه اخیر خودرو در بورس کالا استناد می کنند که با قیمت گذاری خودرو در بورس کالا پایین تر از قیمت های بازار آزاد، ضمن آنکه مصرف کننده با قیمت مناسب تری خودرو را دریافت می کند، تولیدکننده نیز از زیان خارج شده است.
با توجه به این اصل که یک کالا پس از عرضه در بورس کالا، برای برخورداری از تعادل نیاز به زمان دارد، عرضه و تقاضای خودرو نیز در حال حاضر در بورس کالا با ثبات مناسبی مواجه شده است، به گونه ای که قیمت های خودرو در بورس کالا نیز به رغم روند صعودی دلار، نزولی بوده است.
به عنوان نمونه می توان به کاهش قیمت خودروی تارا در معاملات بورس کالا اشاره کرد. اما برخی تصمیمات ضد و نقیض برخی مسئولین شورای رقابت و در نهایت اعلام خبر عدم عرضه خودرو در بورس کالا، با آشفته کردن بازار خودرو، قیمت ها را در بازار آزاد صعودی کرد. رواج معاملات به شیوه سنتی و انحصاری در چندین سال گذشته و قیمت گذاری کالاها و محصولات از سوی نهادها با شیوه های خاص از نتایج مثبتی برخوردار نبوده است.
با توجه به ظرفیت های همه جانبه بازار سرمایه، این بازار آنچنان رشد نکرده است. تنها نگاه مبتنی بر یک بازار شفاف و بدون واسطه به بازار سرمایه است که می تواند اتفاقات مثبتی را در عرصه اقتصادی رقم زند.