فولاد مبارکه؛ صنعت سبز ایران
به گزارش بورس امروز، صنایع بزرگ همواره با مخاطرات زیست محیطی همراه بوده اند و به دلیل حجم بالای فعالیت های صنعتی به محیط زیست آسیبهای جدی وارد کردهاند. فولاد یکی از بخش های پر آسیب برای این حوزه است و کشور ایران به دلیل جایگاه ویژهاش در جهان در حوزه معدن و صنایع معدنی […]
به گزارش بورس امروز، صنایع بزرگ همواره با مخاطرات زیست محیطی همراه بوده اند و به دلیل حجم بالای فعالیت های صنعتی به محیط زیست آسیبهای جدی وارد کردهاند. فولاد یکی از بخش های پر آسیب برای این حوزه است و کشور ایران به دلیل جایگاه ویژهاش در جهان در حوزه معدن و صنایع معدنی با این مشکل بیش از سایر کشورها دست و پنجه نرم میکند.
سال ۱۳۹۳ مجتمع فولاد مبارکه اصفهان از سوی سازمان محیط زیست کشور در لیست سیاه محیط زیستی قرار گرفت. قرار گیری این شرکت در لیست سیاه در حالی در سال ۱۳۹۳ اعلام شد که این شرکت از سال ۸۷ از لیست صنایع آلاینده خارج شده بود.
این اعتراضات در سال های اخیر نیز استمرار یافت و حتی زهرا سعیدی نماینده مردم مبارکه در مجلس دهم شورای اسلامی بار دیگر بر نگرانی های زیست محیطی برآمده از فعالیت های فولاد مبارکه اشاره کرد و مدعی شد: شرکت فولاد مبارکه سال گذشته سه هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال برای رفع آلایندگی این واحد هزینه کرد اما همچنان در فهرست صنایع آلاینده استان قرار دارد.
فولاد مبارکه در چند سال اخیر در این راستا فعالیت های زیادی برای جبران این کسری انجام داده و قرار گرفتن در لیست صنایع سبز را از اولویت های خود قرار داده است. در زیر به فعالیت های مهم این شرکت عظیم اشاره خواهیم کرد.
اولین پلان و یکی از موضوعاتی که همواره مد نظر شرکت فولاد مبارکه بوده و در اهداف کلان زیست محیطی این شرکت نیز تعریف شده، کاهش مصرف منابع و مواد اولیه مصرفی است؛ هراندازه نسبت محصول تولید شده به مصرف مواد اولیه افزایش یابد، به قطع یک موفقیت بسیار بزرگ برای تولیدکننده خواهد بود.
همچنین علاوه بر این می توان به مواردی فنی تر اشاره کرد؛ مانند پروژههای «سیستم مکانیزه شارژ کنستانتره در بخش کامیون ریز»، «ساخت ۲ مخزن بزرگ ریزدانه آهک در ناحیه آهن سازی و واحد آهک پزی»، «فروش و خارج کردن ضایعات ریزدانه آهک و جلوگیری از انتشار غبار آهک به هوا»، «نصب سیستم های پایش آنلاین»، «پروژه بازیافت حرارت از نیروگاه گازی جهت کاهش آلایندهها»، «ایجاد شبکه انتقال پساب شهری به فولاد مبارکه»، «ایجاد تصفیه خانه پساب شهری در فولاد مبارکه»، «سامانه پایش آنلاین پارامترهای پساب»، «نصب سیستم پایش آنلاین بر روی دودکشهای واحد نیروگاه بخار، واحد ورق رنگی، واحد نورد گرم، واحد گندله سازی و غبارگیرهای ناحیه فولاد سازی»، «در حال ساخت سالنهای سند بلاست و رنگ آمیزی ناحیه فولاد سازی و ناحیه تعمیرگاه مرکزی» و «ساخت و نصب غبارگیر بر روی بافر بین واحد احیا مستقیم ۲» از این موارد می باشد.
در بخش مصرف آب نیز این شرکت سالانه ۴ الی ۶ میلیون مترمکعب آب مورد نیاز خود را توسط فرایند بازچرخانی تولید میکندکه نیاز به آب خام را به شدت کاهش داده و کمک شایانی نیز به حفظ منابع آبی محیط زیست اصفهان داشته است. همچنین پروژه کاهش غبارات سقفی ناحیه فولادسازی نیز تعریف شده که در دست اقدام است و با بهرهبرداری از آن در آینده میزان غبارات ناشی از این ناحیه تقریبا به صفر میرسد.
رئیس محیط زیست فولاد در گفت و گویی که با خبرنگار بورس امروز داشت با اشاره به پروژههایی که تاکنون در فولاد مبارکه اجرا شده مدعی شد که این پروژه ها توانسته بیش از ۹۵ درصد از آلودگی موجود را مهار کند. او با اشاره به برنامه های شرکت در حوزه کاهش آلاینده های جوی گفت: در این حوزه نیز این شرکت از ۱۲ سال گذشته تاکنون با نصب سامانههای پایش و بر خط سنجش آلایندههای هوا این امکان را به همه شهروندان داده تا به صورت مستمر از میزان آلایندههای زیستمحیطی این شرکت اطلاع داشته باشند و بر اساس اعلام محیط زیست استان اصفهان همه آلایندههای شرکت فولاد مبارکه زیر حد مجاز و در رنج استاندارد است.
همچنین فولا مبارکه برای رسیدن به این استانداردها هزاران میلیارد تومان هزینه کرده که از جمله آن میتوان به نصب بیش از ۲۰۰ نوع تجهیز کنترل آلودگی هوا از قبیل غبارگیرهای کیسهای، سیکلونها، مولتی سیکلونها و غبارگیرهای مرطوب مانند ونتوری اسکرابرها از ابتدای بهرهبرداری اشاره کرد.
اضافه شدن غبارگیرهای مختلف در نواحی آهن سازی و فولاد سازی به صورت مداوم، استفاده از محلول پتاس SSR۴۰۰ برای تثبیت خاک و جلوگیری از انتشار غبار، استفاده از پاشش آب و شیره آهک جهت تثبیت و جلوگیری از پراکنش دپوهای کنستانتره، نصب زبالهسوز مدرن در واحد ورق رنگی و کنترل گازهای آلاینده، نصب موفق سیستم بازیابی حرارت از گازهای خروجی از توربین گازی و جلوگیری از انتشار ۱۸۰ هزار تن دی اکسید کربن به اتمسفر، کنترل انتشار گاز دی اکسید سولفور از واحد گندلهسازی با ملزم نمودن معادن به فروش کنستانتره کم سولفور، مرطوبسازی همه مواد خام ورودی به شرکت از قبیل کنستانتره، گندله و … برای جلوگیری از پراکنش غبار و ساخت مخازن مدرن برای نگهداری و مدیریت ریزدانههای آهک و کنستانترههای ورودی از دیگر اقدامات این شرکت برای کاهش آلایندههای جوی بوده است.