ردگیری شناسه ها در معاملات الگوریتمی
به گزارش بورس امروز؛ معاملات الگوریتمی از جمله معاملات موجود در بازار از طریق کدنویسی صورت می گیرد؛ از این حیث با معاملات معمولی از نظر نظارت تفاوت خاصی ندارد. برای تشخیص سفارشی بودن معاملات الگوریتمی دستورالعملی وجود دارد که به واسطه آن اشخاصی که مبادرت به استفاده از الگوریتم ها می کنند و درگاه […]
به گزارش بورس امروز؛ معاملات الگوریتمی از جمله معاملات موجود در بازار از طریق کدنویسی صورت می گیرد؛ از این حیث با معاملات معمولی از نظر نظارت تفاوت خاصی ندارد. برای تشخیص سفارشی بودن معاملات الگوریتمی دستورالعملی وجود دارد که به واسطه آن اشخاصی که مبادرت به استفاده از الگوریتم ها می کنند و درگاه های الگوریتمی را در اختیار دارند، باید از کدهای خاصی استفاده کنند تا این نوع از سفارشات در سامانه قابل شناسایی باشند.
در حال حاضر سفارشات الگوریتمی که اتوماتیک وار در سیستم قرار گرفته است، قابل شناسایی است. قاعدتا این سفارشات مربوط به درگاه های الگوریتمی برخوردار از مجوز است. به این معنی که فرایند مجوز طی شده و از سمت سازمان بورس نیز این الگوریتم ها بررسی شده و تحت نظارت است. برای جلوگیری از بروز اختلال از سوی الگوریتم ها در بازار نظارت هایی از سوی سازمان های نظارتی مانند سازمان بورس و شرکت های بورس و فرابورس صورت می گیرد. در خصوص نوع و سطح نظارت نیز سازمان بورس پاسخگو است.
البته سامانه های مناسبی از سوی سازمان بورس و بورس و فرابورس برای نظارت در بازار وجود دارد و تمامی معاملات از سوی این سامانه ها کنترل می شود. به گونه ای اگر در معاملات صورت گرفته طبق قانون دستورالعمل های نظارتی خدشه ای وارد باشد ناظر قطعا اقدام متقابل را انجام می دهد و ممکن است که معاملات را مورد تایید قرار ندهد. اما موثر بودن میزان این نظارت را حوزه نظارت باید پاسخگو باشد. الزاما معاملات الگوریتمی به مفهوم معاملات پربسامد و سرعت بالا نیست. در برخی کنترل ها در بخش کارگزاری ها توان ارسال سفارشات با سرعت زیاد به سمت سامانه وجود ندارد که به واسطه آن که سایرین را در ارسال سفارش محدود سازد.
به گونه ای که با در اختیار داشتن کانال مربوط به سهم خاص، سفارشات را با سرعت زیاد ارسال نمایند. در واقع تلاش شده است تا فاصله های زمانی به صورت قانونی بین این سفارش گذاری وجود داشته باشد که همه ی ذی نفعان را در بر گیرد. در این میان وضعیت فعلی بازار سرمایه نیز به گونه ای نیست که بتوان در یک نماد خاص حجم بالایی از سفارشات را در زمانی کوتاه ارسال و فشار زیادی را به سامانه معاملاتی وارد کرد، یا مانع از ارسال سفارش از دیگر سامانه های معاملاتی شد. در این میان تخلفات آن بخشی از معاملات الگوریتمی برخوردار از مجوز که با شناسه های خاص سفارشات را ارسال می کنند، قابل رد گیری است و می توان این نوع سفارشات را متوقف کرد.
اما بخش دیگری از الگوریتم های موجود در بازار فرآیند کسب مجوز را طی نکرده اند و از طریق کدنویسی بر درگاه های آنلاین به ارسال سفارش می پردازند. از آن جایی که سفارشات برخط عادی شبیه به کاربران عادی است، از طریق سفارش قابل شناسایی نیست . شاید بتوان از طریق نظارت بر معاملات به نظارت بر آنها پرداخت. اما باید به این نکته توجه داشت که استفاده از ماشین ها در ارسال سفارشات مسیری است که بازار سرمایه باید طی کند و گریزی از این نوع معاملات وجود ندارد.
همان طور که در بورس های دنیا این روند در حال طی شدن است، قاعدتا این روند نیز در بازار سرمایه کشور باید طی شود. معاملات الگوریتمی آینده و چشم انداز بازار سرمایه است و ناگزیر بازار به این سمت حرکت خواهد کرد. استفاده از تکنولوژِی بر سیستم های برخط و استفاده از ماشین برای سفارشات افزایش خواهد یافت. این روند برای بازار منافعی در بر خواهد داشت؛ مانند هر قابلیت دیگری مضرات و محاسنی دارد که باید تلاش کرد تا جلوی مضررات آن گرفته شود و از محاسن آن برای توانمند سازی استفاده کرد.