تقویت حضور هلدینگ ها در بازار سرمایه
به موجب اصلاحیه جنجالی ماده ۵۸ اساسنامه هلدینگ ها و ابلاغ آن از سوی مان بورس در خصوص محدود نمودن میزان تقسیم سود ناشی از فروش پرتفوی سهام شرکتهای هلدینگ (مادر)، سود حاصل از فروش سهام موجود در سبد سهام شرکت در هر سال، تا میزانی که منجر به زیان انباشته نگردد، به حساب اندوخته سرمایهای منتقل و پس از رسیدن به نصف سرمایه ثبت شده شرکت و پس از طی فرآیندهای اداری، قابل تبدیل به سرمایه خواهد بود.
به گزارش بورس امروز؛ به موجب اصلاحیه جنجالی ماده ۵۸ اساسنامه هلدینگ ها و ابلاغ آن از سوی مان بورس در خصوص محدود نمودن میزان تقسیم سود ناشی از فروش پرتفوی سهام شرکتهای هلدینگ (مادر)، سود حاصل از فروش سهام موجود در سبد سهام شرکت در هر سال، تا میزانی که منجر به زیان انباشته نگردد، به حساب اندوخته سرمایهای منتقل و پس از رسیدن به نصف سرمایه ثبت شده شرکت و پس از طی فرآیندهای اداری، قابل تبدیل به سرمایه خواهد بود.
اندوخته سرمایهای تا زمان ادامه فعالیت شرکت غیرقابل تقسیم خواهد بود و صرفا برای حفظ روند سوددهی شرکت و با پیشنهاد هیئت مدیره شرکت و تصویب مجمع عمومی عادی، هر سال میتوان حداکثر تا ۲۰ درصد مبلغی که در همان سال به حساب اندوخته سرمایهای منظور میگردد، بین صاحبان سهام تقسیم نمود.
بنا به این اصلاحیه، برخی را به خرید سهام تشویق کرده است. استدلال این است که این ابلاغیه، عرضه سهام حقوقی ها را در بازار، کاهش می دهد. جنجالی بودن این ابلاغیه از این لحاظ است که برخی عنوان کردند که سازمان بورس با این ابلاغیه، مانع تقسیم سود شرکت های سرمایه گذاری خواهد شد و این کار، دخالت آشکار در این شرکتهاست و آن را در تضاد با حاکمیت شرکتی می دانند. واضح است غیر از اندوخته قانونی که مصرح قانون تجارت و برای همه شرکت ها الزامی است، برخی شرکت ها با توجه به موضوع فعالیتی که دارند، نهادهای ناظر اندوخته هایی تحت عناوین مختلف و با نصاب متفاوت از سود خالص سالانه، برای آنها وضع می کنند؛ مثلاً در بانک ها، سایر اندوخته ها و یا در بیمه ها، اندوخته سرمایه ای و در شرکت های رشدی (دارای طرح توسعه)، اندوخته توسعه ای وجود دارد.
در ثانی این ابلاغیه درباره هلدینگ ها است و نه همه شرکت های سرمایه گذاری و همچنین هلدینگ ها بخاطر شرکت های فرعی و وابسته خود، معمولأ هر ساله افزایش سرمایه از سود انباشته و یا مطالبات و آورده نقدی دارند. به نوعی می توان گفت که این قانون از قبل هم وجود داشته است. معمولاً هلدینگ ها سود حاصل از فروش سرمایه گذاری ها را تقسیم نمی کردند. نتیجه این تصمیم به طور خلاصه این خواهد شد که هلدینگها برای تامین هزینه های جاری، مثل گذشته نمی توانند از محل فروش سهام، اقدام کنند و بازار را با چالش مواجه نمایند.
از زاویه دیگر این موضوع مطرح است که انتقال کامل سود ناشی از فروش سهام به حساب اندوخته سرمایه ای، بعضا منجر به این می شد که در آن سال، شرکت دچار زیان انباشته شود. صدر آن ماده اصلاح شده به این مضمون که “به اندازه ای که موجب زیان انباشته نشود” این معضل را اصلاح میکند.
پیش تر هلدینگها می بایست سود ناشی از فروش سهام را مستقیم به حساب اندوخته سرمایه ای منتقل می کردند که این موضوع در مواقعی که هلدینگ به اندازه کافی سود مجامع شرکت های زیر مجموعه را نداشت، موجب زیان انباشته می شد. در حال حاضر می تواند در راستای سیاست تقسیم سود، حداکثر ۲۰ درصد سود ناشی از فروش سهام را توزیع کند، یعنی تا ۲۰ درصد کمتر اندوخته سرمایه ای ببرد. هلدینگ ها، از قبل هم همه سود مجامع دریافتی را می توانستند تقسیم کنند. در خصوص سود فروش سهام هم کل این مبلغ باید به حساب اندوخته سرمایه ای می رفت. اما در حال حاضر می توانند قسمتی از سود فروش سهام را به ترتیب اعلامی تقسیم کنند. بنابر این به نظر میرسد ابلاغیه مذکور تا حدی میتواند انگیزه شرکت های بزرگ را برای عرضه سهام در بازار تقویت کند.