آزادسازی واحدهای کارگزاری ها در صندوق های حمایتی بازار
واریز ۳۰ درصد از کارمزد معاملات کارگزاران به حساب های صندوق تثبیت و توسعه بازار سرمایه، نه تنها به بازار کمکی نکرده است بلکه شاخص کل بازار سرمایه و برخی از نمادها به صورت میانگین از کاهش قیمتی بیش از ۵۰ درصدی برخوردار شدند. خروج این منابع از صنعت کارگزاری سبب توقف رشد و توسعه و تمام پروژه های این صنعت شده و مخاطرات جدی را برای این صنعت ایجاد کرده است.
به گزارش بورس امروز، واریز ۳۰ درصد از کارمزد معاملات کارگزاران به حساب های صندوق تثبیت و توسعه بازار سرمایه، نه تنها به بازار کمکی نکرده است بلکه شاخص کل بازار سرمایه و برخی از نمادها به صورت میانگین از کاهش قیمتی بیش از ۵۰ درصدی برخوردار شدند. خروج این منابع از صنعت کارگزاری سبب توقف رشد و توسعه و تمام پروژه های این صنعت شده و مخاطرات جدی را برای این صنعت ایجاد کرده است.
سازمان بورس برای فعالیت هر شرکت کارگزاری، حداقل هایی از سرمایه، نرم افزار، نیروی انسانی، منابع و ساختمان را در نظر گرفته است. در این میان شرکت های کارگزای نیز برای رقابت با یکدیگر، سرمایه گذاری های بسیار سنگینی بر شبکه، شعبه، سایت، نرم افزار، مراکز پاسخ گویی، مراکز ارتباط با مشتریان، تیم های تحلیلگر و کارشناس و گسترش شبکه خود به صورت فیزیکی انجام داده اند. کاهش حجم شدید معاملات در کنار کاهش کارمزد و خروج ۳۰ درصد از منابع، عملا ضربه سنگینی به توسعه زیرساخت هایی وارد کرده است که اختیاری و در رقابت نیز بود. در این میان کانون کارگزاران درخواستی برای شفافیت هزینه نداشته است و اصولا هم نمی تواند داشته باشد چراکه مدیریت دو صندوق تثبیت و توسعه بازار، مدیریتی مستقل بوده است. اخیرا کانون با ارسال گزارشات آماری دقیق به سازمان بورس، کاهش حاشیه سود صنعت کارگزاری و زیان دهی تعداد زیادی از کارگزارها و همچنین توقف توسعه صنعت و پروژه های زیرساختی صنعت را برشمرده است. ظاهرا سازمان بورس در هیئت مدیره برای آزاد سازی تدریجی واحدهایی که کارگزارها برای این دو صندوق داشته اند موضوعاتی را مطرح کرده است تا به واسطه رفع آنها، تصمیماتی برای آزاد سازی تدریجی واحدهای کارگزاران در این صندوق ها صورت گیرد. البته هنوز این تصمیمات ابلاغ نشده است. امیدواریم که سازمان بورس دقت و توجه کافی به مخاطرات ادامه این وضعیت داشته باشد و هر چه سریعتر این آزادسازی صورت گیرد. اگر کارگزاران خود با میل و رغبت و در رقابت با یکدیگر زیرساخت های خود را توسعه ندهند در موج بعدی ورود گسترده مردم و سرمایه گذاران به بازار سرمایه مجددا شاهد وقوع مشکلاتی مانند آنچه که در اواخر سال ۹۸ و ابتدای سال ۹۹ رخ داد، خواهیم بود. در نتیجه دوراندیشی حکم می کند که اجازه دهیم صنعت کارگزاری با سرمایه و درآمد خود و بدون نیاز به حمایت دولت و بودجه و سازمان، زیرساخت های خود را توسعه دهد.