شروط رشد قیمتی هلدینگ های بزرگ بازار سرمایه
مدیرعامل توسعه توکا در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، با بیان اینکه در شروع سال جدید نباید به دنبال لیدر برای بازار بود، سال گذشته به ویژه نیمه نخست را مورد اشاره قرار داد که در آن بازه زمانی با صف فروش شرکت هایی مانند ایران خودرو و سایپا، نگرانی بر بازار سرمایه حاکم می شد.
مدیرعامل توسعه توکا در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، با بیان اینکه در شروع سال جدید نباید به دنبال لیدر برای بازار بود، سال گذشته به ویژه نیمه نخست را مورد اشاره قرار داد که در آن بازه زمانی با صف فروش شرکت هایی مانند ایران خودرو و سایپا، نگرانی بر بازار سرمایه حاکم می شد.
محمد بختیار نصرآبادی اظهارداشت: این موضوع سبب شده بود تا بازار به دنبال لیدری برای تغییر جهت بازار سرمایه باشد؛ اینگونه بود که همواره سال گذشته بازار از یک لیدر برخوردار باشد.
وی که شرایط کنونی بازار سرمایه را مطلوب می دانست، تصریح کرد: در حال حاضر بازار به هیچ عنوان لیدر محور نیست و کلیت بازار در مسیر خود حرکت می کند.
وی از عدم پیروی بازار از یک صنعت خاص به عنوان لیدر به عنوان یکی از اتفاقات خوب در سال جدید نام برد و افزود: در حال حاضر بازار از ابتدای سال تاکنون به دنبال لیدری نبوده است و هر صنعت به طور جداگانه بر اساس ارزش بازار، اطلاعات موجود، گزارش های در حال انتشار و اخبار مجامع به صورت مجزا از دیگر صنایع عمل می کند.
مدیر عامل توسعه توکا در این میان با توجه به ماهیت شستا و شرکت های زیرمجموعه آن که عمدتا پتروپالایشی و شیمیایی اند، انتظار حرکت این هلدینگ چندرشته ای صنعتی، به دو عامل نسبت داد.
وی از انتشار اخبار و اتفاقات خوب بنیادی در این هلدینگ و زیرمجموعه های آن مانند نرخ دلار، قیمت جهانی نفت، و …، تقسیم سودهای شرکت های زیرمجموعه به عنوان مجموعه عواملی نام برد که این سهم را با رشد قیمتی همراه می سازد.
تقسیم سود شرکت ها در مجامع و فروش دارایی ها نیز موضوعاتی بود که از دیدگاه وی تعیین کننده وضعیت بازار سرمایه محسوب می شوند.
نصرآبادی ادامه داد: اگر در سال جاری دولت به جای تسویه بدهی بودجه خود از طریق اوراق بدهی، بر فروش بخشی از دارایی های خود تمرکز کند سهامداران این دارایی ها که بعضا هلدینگ ها و صندوق های بازنشستگی اند، قادر به شناسایی سود بالاتری خواهند بود.
تأثیر آزادسازی واردات بر خودروسازی داخلی
وی از جزئیات آزاد سازی واردات خودرو و معیار واردات بر اساس قیمت یا حجم به عنوان ابهامات موجود در آزاد سازی واردات خودرو نام برد و تصور از آزادسازی واردات خودرو را اینگونه عنوان کرد: خودروهایی با قیمت ۱۰ هزار دلار بدون تعرفه یا با تعرفه پایین، خودروهایی با ارزش بین ۱۰ تا ۲۰ هزار دلار با تعرفه بالاتر و خودروهای با ارزش بیش از ۲۰ دلار به هیچ عنوان وارد کشور نخواهند شد.
مدیرعامل توسعه توکا در برابر این سوال که با توجه به این تقسیم بندی، آیا خودرویی کمتر از ۲۰ دلار در بازار وجود دارد؟، گفت: دولت در خصوص واردات خودروهای دست دوم هیچ گونه اطلاعاتی را منتشر نکرده است. اما به گمان بنده و بر اساس شنیده ها این موضوع نیز در دستور کار دولت خواهد بود.
وی ادامه داد: واردات خودروی دست دوم امکان واردات خودروی با کیفیت بالاتر و عرضه آن با قیمت پایین تر را فراهم می سازد. در صورت عدم تحقق واردات خودروی دست دوم به کشور، به نظر می رسد که خودروی ۲۰ هزار دلاری با کیفیتی نخواهیم داشت.
نصرآبادی معتقد است: خودروهای لوکس گرانتر و دست نیافتنی تر خواهند شد چراکه قیمت این خودروها بیش از ۲۰ هزار دلار خواهد بود و وارداتی در آن ها صورت نخواهد گرفت. در این میان خودروهای تولید داخل نیز با قیمت های ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومانی دچار افت قیمتی ۲۰ تا ۳۰ درصدی خواهند شد و اینگونه خودروهای خارجی با کیفیت جایگزین خودروهای تولید داخلی خواهند شد.
وی با توجه به درنظر گرفتن متغیرهای دیگر مانند نرخ دلار و تورم، یادآور شد: قیمت خودروها در پی تورم ۳۰ درصدی، ۳۰ درصد رشد خواهند کرد. در مجموع قیمت خودروهای داخلی در محدوده قیمت فعلی باقی خواهند ماند.
مدیرعامل توسعه توکا در برابر این سوال که با توجه به این شرایط، آیا شرکت های خودروساز داخلی نابود خواهند شد؟، معتقد است: بهترین اقدام دولت امکان انجام واردات خودرو از سوی خریداران واقعی داخلی و فروش خودروی داخلی بر اساس قیمت درب کارخانه است. در واقع با این اقدام ضمن ایجاد یک قیمت رقابتی و بازاری برای خودروی داخلی و حمایت از صنعت خودروسازی کشور ، قیمت بازار آزاد خودروهای داخلی نیز شکسته خواهد شد.
به گفته نصرآبادی؛ با توجه به نیازهای بازار و ناتوانی خودروسازان داخلی برای پوشش این نیازها، این اقدامات بازار خودروی داخلی را به یک تعادل خواهد رساند و فروش داخلی را چندان تحت تأثیر قرار نخواهد داد.