لزوم بازنگری در سقف معاملات روزانه اوراق اخزا
مدیر سرمایه گذاری صندوق درآمد ثابت سبدگردان کاریزما گفت: تعیین سقف ۱۰۰ هزار تایی معاملات خرد روزانه اوراق اخزا باید مورد بازنگری قرار گیرد تا به این واسطه اشخاص به هر میزان قادر به معامله این اوراق باشند.
مهدی باغبان مدیر سرمایه گذاری صندوق درآمد ثابت سبدگردان کاریزما بازدهی موثر سالانه اوراق اخزا، برای اخزاهای بلند را حدود ۲۶ درصد و برای مدت کوتاهی هم بالای ۲۶ درصد ذکر کرد و اظهار داشت: در حال حاضر بازدهی این اوراق به حدود ۲۲.۷ تا ۲۲.۸ درصد نیز رسیده است و حجم آن به هیچ عنوان زیاد نیست.
وی با بیان اینکه در سال جدید تقریبا حجم زیادی از اوراق اخزا معامله نشده است، حجم معاملات اوراق اخزا در سال گذشته را بسیار زیاد عنوان کرد و گفت: در سال جاری به دلیل پایین آمدن نرخ این اوراق و شرایط ایجاد شده، حجم معاملات اوراق اخزا سنگین نبوده است؛ به گونه ای که درحال حاضر ، کل اوراق موجود در بازار برای فروش به ۲۰۰ میلیون هم نمی رسد البته با نرخ متوسط ۱۸.۵ درصد که البته این نرخ جذاب هم نیست.
مدیر سرمایه گذاری صندوق درآمد ثابت سبدگردان کاریزما موضوع مورد اهمیت در اوراق اخزا را نرخ بازدهی بدون ریسک این اوراق اعلام و اضافه کرد: نرخ بین بانکی بر این اوراق تاثیر به سزایی دارد و پولی که بانک ها به اشخاص می دهند نیز جزیی از مولفه های مربوط به این اوراق است.
وی بااشاره به رابطه مستقیم نرخ اوراق اخزا با نرخ بازده بین بانکی متذکر شد: با نزولی شدن نرخ بازده بین بانکی، نرخ اخزا ها هم نزولی می شود؛ همچنین با صعودی شدن نرخ بین بانکی نرخ اوراق اخزا هم صعودی می شود.
وی که از صندوق های سرمایه گذاری به عنوان خریداران فعلی این اوراق نام می برد، گفت: این صندوق ها همیشه بر سر دوراهی تبدیل پول به اخزا و ایجاد یک ریسک اندک و یا سپرده کردن منابع خود در بازاری بدون ریسک در بانک ها قرار دارند.
باغبان بر این اساس میزان درصد سود دریافتی از بانک ها به صندوق ها را بسیار حائز اهمیت دانست و ادامه داد: یکی دیگر از این مولفه ها الزام صندوق ها بر برخورداری از اوراق اخزا و یا اوراق شرکتی است ولی عمدتا نرخ سود بانکی اصلی ترین مولفه در این خصوص است.
مدیر سرمایه گذاری صندوق درآمد ثابت سبدگردان کاریزما یکی از مولفه های جذاب اوراق اخزا را نقد شوندگی این اوراق ذکر کرد که در این میان آنچه که از جذابیت این اوراق می کاهد تعیین سقف ۱۰۰ هزار واحدی برای انجام معاملات روزانه این اوراق به صورت خرد است.
باغبان تعیین این سقف معاملات خرد روزانه اوراق اخزا را مربوط به سال ۱۳۹۶ در پی پایین بودن میزان انتشار این اوراق در آن سال دانست.
وی معتقد است که این موضوع باید مورد بازنگری قرار گیرد تا به این واسطه اشخاص به هر میزان قادر به معامله این اوراق باشند. این اوراق به نوعی نرخ بدون ریسک بازار را نشان می دهند.
وی با تاکید بر بالا بودن نقدشوندگی این اوراق، یادآور شد: عمدتا پیمانکارانی که از این اوراق برخوردارند به راحتی قادر به فروش این اوراق هستند. همچنین صندوق های بادرآمد ثابت شرکت های تامین سرمایه نیز عمدتا معاملات خود را به صورت بلوکی انجام می دهند. در نتیجه الزام انجام معاملات ۱۰۰ هزار واحدی برای آنها مشکل ساز نخواهد شد.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به جذابیت های این اوراق در بازار سرمایه، ادامه داد: اشتباه موجود در خصوص این اوراق تمایل دولت به تخصیص این اوراق در شش ماهه دوم سال بین پیمانکارهاست. این درحالیست که دولت باید با تعیین مبنایی برای تخصیص این اوراق به صورت ماهانه مانع از فشار فروش و افزایش نرخ بهره شود.