عرضههای وزارتخانهای در بازار سرمایه
سازمان خصوصی سازی ایران، شرکت سهامی دولتی و دارای شخصیت حقوقی استقلال مالی و زیرمجموعه وزارت امور اقتصاد و دارایی است. رئیس کل این سازمان، معاون وزیر امور اقتصاد و دارایی می باشد که یکی از وظایف این سازمان، واگذاری سهام شرکت ها، تدابیر لازم در راستای تنظیم بازار، تأمین کالا و خدمات، حفظ منافع عمومی و مدیریت و نظارت دولت با رعایت قوانین و مقررات می باشد
به گزارش بورس امروز، به گونه ای که مسئولیت تحقق موارد مذکور تا واگذاری کامل سهام شرکت ها حسب مورد بر عهده وزارتخانه ها می باشد. در نتیجه یکی از رسالت های این سازمان واگذاری مالکیت شرکت های دولتی می باشد که بخشی از آن در قالب عرضه سهام در بورس و بخش دیگر از طریق برگزاری مزایده و مناقصه برای عرضه مالکیت برخی شرکت ها صورت می گیرد.
در همین راستا وزارت خانه ها، ملی پالایش نفت، پتروشیمی ها، شهرک های صنعتی، سازمان های گسترش و نوسازی، سازمان صدا و سیما، انرژی اتمی، بازآفرینی ها، و شرکت های سرمایه گذاری و … هر کدام موظف بودند سهام شرکت های تحت مالکیت خود را تا پایان سال ۱۴۰۰ در بازار بورس اوراق بهادار تهران عرضه نمایند.
قراربود وزارت امور اقتصاد و دارایی تا پایان سال ۱۴۰۰، ۹ درصد از بانک صادرات، ۱۰ درصد از بانک ملت، ۱۱ درصد از بانک تجارت، و یک صدم درصد از بیمه البرز را در بازار سرمایه عرضه کند. وزارت جهاد کشاورزی نیز سهام دو شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی و شرکت گوشت یزد را هر کدام حدود ۲۰ و ۲۵ درصد، وزارت صنعت، معدن و تجارت ۱۷ درصد از سهام کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و ۱۰۰ درصد نمایشگاه های بین المللی جمهوری اسلامی ایران، وزارت میراث فرهنگی ۷۳ درصد مالکیت شرکت توسعه گردشگری ایران، و وزارت ورزش و جوانان نیز کل سهام تحت مالکیت خود را از شرکت های فرهنگی ورزشی پرسپولیس و استقلال را در بازار سرمایه عرضه کندکه از این عرضه ها تنها پذیره نویسی باشگاه پرسپولیس در بازار سرمایه انجام شد.
همچنین شرکت ملی نفت ایران نیز موظف بود تا پایان سال ۱۴۰۰ ، ۱۰۰ درصد سهام پتروپارس، ۱۰۰ درصد سهام توسعه پترو ایران و ۱۰۰ درصد سهام موسسه فرهنگی و ورزشی نفت تهران را در بازار سوم فرابورس و ۱۰۰ درصد شرکت ملی حفاری ایران را در بازار بورس یا فرابورس ایران عرضه کند. شرکت مادر تخصصی ملی صنایع پتروشیمی نیز ملزم به عرضه ۱۹ درصد صنایع پتروشیمی خلیج فارس( هلدینگ)، ۳۲ درصد پتروشیمی هگمتانه و ۲۰ درصد صنایع پتروشیمی ابن سینا همدان در بازار سوم فرابورس بود.
وزرارت جهاد کشاورزی نیز موظف به ارائه ۲۰ درصد از سهام توسعه نیشکر و صنایع جانبی و ۲۵ درصد از سهام گوشت یزد در بازار سرمایه بود. وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز قرار بود که ۱۷ درصد از سهام شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و کل سهام نمایشگاه های بین المللی جمهوری اسلامی ایران را در بازار سرمایه عرضه کند.
وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز می بایست تا پایان سال ۱۴۰۰، ۷۳ درصد از سهام شرکت توسعه گردشگری ایران را در بازار بورس و فرابورس عرضه نماید.
وزارت ورزش و جوانان نیز تا پایان سال جاری ملزم بود تا کلیه سهام متعلق به شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس و شرکت فرهنگی ورزشی استقلال را در بازار سرمایه به فروش رساند که تنها موفق به پذیره نویسی سهام پرسپولیس در بازار سرمایه شد.
اما همچنان با توجه به این الزامات این وزارتخانه ها در اولین سال فعالیت دولت سیزدهم عرضه ای را در بازار سرمایه به عمل نیاوردند.