نرخ بازده دارایی و صنعت حمل و نقل
نیما جوادیان کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: در مدیریت مالی نسبت بازده دارایی که از تقسیم سود خالص به علاوه هزینه مالی دوره بر میانگین کل دارایی ها بدست می آید نشانگر میران بازدهی است که مدیریت شرکت توانسته است با استفاده از دارایی های شرکت کسب نماید. وی […]
نیما جوادیان کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: در مدیریت مالی نسبت بازده دارایی که از تقسیم سود خالص به علاوه هزینه مالی دوره بر میانگین کل دارایی ها بدست می آید نشانگر میران بازدهی است که مدیریت شرکت توانسته است با استفاده از دارایی های شرکت کسب نماید.
وی افزود: گرچه این نسبت در ایران با توجه به عدم به روز بودن ارزش دارایی شرکتها در ترازنامه چندان قابل اتکا نیست و برای شرکتهایی که سال تاسیسشان متفاوت است قابلیت مقایسه ندارد اما با تمام این ضعف ها گاهی میتواند به عنوان یک نسبت تحلیلی مورد استفاده قرار گیرد.
کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: صنعت حمل و نقل ریلی به خصوص در بخش حمل مواد معدنی و فلزات که سه نماینده آن در بازار سرمایه نمادهای حریل، حآسا و توریل می باشند نسبت بازده دارایی ۳ تا ۵ درصد دارند که جزو کمترین نسبت بازده دارایی در صنایع بورسی به شمار می آید. در حالیکه براوردها حاکی از آن است که ارزش تقریبی هر ۱۰۰۰ واگن حمل مواد معدنی در اختیار این شرکتها بیش از ۸۰ میلیون یورو یا ۱۲۰۰ میلیارد تومان می باشد . حال آنکه حریل با حدود ۱۴۰۰ واگن باری ارزش بازار ۵۰۰ میلیارد تومانی ، حآسا با ۱۵۰۰ واگن باری ارزش بازار ۲۴۰ میلیارد تومانی و توریل با بیش از ۲۰۰۰ واگن ارزش بازار ۷۱۰ میلیارد تومانی دارند.
جوادیان اشاره کرد: استمرار بازده دارایی پایین در یک صنعت با کاهش توجیه پذیری سرمایه گذاری در آن صنعت موجب وارد آمدن آسیب جدی به صنعت می گردد. به همین دلیل طبق اخبار منتشر شده ، دولت برای حمایت از صنعت ریلی کشور با افزایش ۲۰ الی ۳۰ درصدی تعرفه حمل و نقل ریلی موافقت نموده است که این امر موجب افزایش سوداوری شرکتهای فعال در این صنعت خواهد گشت . به نظر توجه فعالان بازار سرمایه به سهام شرکتهای این گروه نیز بر همین اساس باشد.
کارشناس بازارسرمایه در انتها اشاره کرد: رشد نرخ ارز و افزایش ارزش دارایی شرکتهای حمل و نقل دریایی موجب افزایش بازده دارایی و رشد حاشیه سود و به تبع آن افزایش سوداوری این شرکتها که بخش عمده درامدهایشان دلاری بوده یا از محل کرایه تجهیزات و شناورها می باشد خواهد گشت. همزمان ، رشد ارزش جایگزینی این شرکتها از ورود رقبای جدید به بازار حمل و نقل جلوگیری خواهد نمود که موجب افزایش فعالیت شرکتهای این گروه خواهد شد.