ارزشگذاری سهام چکاپا در بورس
بر اساس گزارش شرکت سرمایه گذاری اهتمام ایرانیان؛ در بررسی درآمدهای عملیاتی شرکت در سال مالی منتهی به پایان آبانماه ۱۴۰۰ نسبت به سال مالی ۱۳۹۹ عنوان شده است این درآمد عمدتا مربوط به فروش کاغذ، رول سفید، رول فلوتینگ و خمیر ویرجین است که معادل ۱۰۳ درصد رشد داشته است. شرکت آورده است که […]
بر اساس گزارش شرکت سرمایه گذاری اهتمام ایرانیان؛ در بررسی درآمدهای عملیاتی شرکت در سال مالی منتهی به پایان آبانماه ۱۴۰۰ نسبت به سال مالی ۱۳۹۹ عنوان شده است این درآمد عمدتا مربوط به فروش کاغذ، رول سفید، رول فلوتینگ و خمیر ویرجین است که معادل ۱۰۳ درصد رشد داشته است.
شرکت آورده است که با توجه به روند مبالغ فروش طی ۸ سال شرکت کاغذ پارس به لحاظ درآمدی روند رو به رشدی داشته است. این رشد صرفا به دلیل مقدار فروش بیشتر نبوده، بلکه افزایش نرخ ارز و نرخ تورم تاثیر بسزایی بر نرخ فروش محصولات دارد.
در این میان بهای تمام شده محصولات شرکت کاغذ پارس به دلیل افزایش سنگین نرخ کرایه حمل و همچنین افزایش حدود ۴۰۰ درصدی استهلاک به دلیل تجدید ارزیابی از مبلغ ۲.۳۵۵.۵۹۶ میلیون ریال به مبلغ ۹.۳۵۸.۰۶۵ میلیون ریال و افزایش مقدار سایر سربار ناشی از رفع تعهدات ارزی و کارمزدهای خدمات بانکی و بورس کالا بوده است که به رغم تمهیدات صورت نگرفته، حدود ۳۵ درصد افزایش داشته است.
بیشترین هزینه ها در گروه صنایع کاغذ پارس مربوط به سربار تولید و مواد مستقیم مصرفی است. مواد مستقیم مصرفی عمدتا از باگاس خشک، کاستیک مایع، کاغذ آخال، رزین، سولفات آلومینیم و … تشکیل شده است که افزایش آن نسبت به دوره مالی قبل بابت افزایش نرخ هاست.
افزایش سربار در سال ۱۳۹۹نسبت به سال ۱۳۹۸ عمدتا ناشی از رفع تعهدات ارزی و کارمزدهای خدمات بانکی و بورس کالا و … است.
این گزارش می افزاید: به طور کلی کاهش هزینه بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی به همراه افزایش مقدار فروش و بطورهمزمان نرخ فروش محصولات نقش بسیار مهمی در سود آوری گروه صنایع کاغذ پارس خواهد داشت. باید توجه داشت افزایش نرخ ارز گرچه افزایش نرخ محصولات را به دنبال دارد، ولی اگر منجر به افزایش بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی یا کاهش مقدار فروش محصولات گردد، تاثیر چندانی در سود آوری شرکت نخواهد داشت.
- روند سودآوری چکاپا
از سوی دیگر با بررسی روند سود آوری شرکت کاغذ پارس نخستین موردی که جلب توجه می کند، افت محسوس سود خالص شرکت به رغم رشد عملیاتی و سود ناخالص آن است. این کاهش سود خالص، عمدتا به افزایش بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی مربوط می شود.
در سال ۱۳۹۹ به دلیل تجدید ارزیابی دارایی های کاغذ پارس، هزینه ای بالغ بر ۶۹ میلیارد تومان به عنوان استهلاک در قسمت سربار تولید صورت های مالی شرکت درج شده است که این هزینه در سال ۱۳۹۸ تنها معادل حدود ۱۴ میلیارد تومان بوده است.( اختلاف ۵۵ میلیارد تومانی) این موضوع به عنوان علت نزولی شدن سود خالص در سال مالی ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۹۸ عمدتا آورده شده است.
- تقسیم سود:
یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر سود هر سهم، حاشیه سود ناخالص است. در بررسی صورت های مالی گروه صنایع کاغذ پارس در می یابیم که سود هر سهم در سال مالی ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۹۸ حدود ۲۰ درصد کاهش داشته است که این کاهش سود ناشی از افزایش ۱۷۴درصدی هزینه های مالی و افزایش ۹۹ درصدی هزینه های فروش، اداری و عمومی است.
شرکت سرمایه گذاری اهتمام ایرانیان در بیان دلایل هزینه های مالی چکاپا آورده است:
۱- استفاده از تسهیلات بانکی جهت تکمیل طرح توسعه شرکت پارس طبیعت سلولز
- ۲ حمایت از قیمت سهم در مقابل ریزش های اخیر بورس،
همچنین این شرکت ادامه است: از سوی دیگر یکی از مهمترین دلایلی که موجب افزایش چشمگیر هزینه های فروش، اداری وعمومی شده، افزایش ۴۰۰ درصدی هزینه استهلاک پس از افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی هاست. با توجه به اینکه هزینه استهلاک اغلب یک هزینه غیرنقدی بوده و گردش واقعی پول را نشان نمی دهد.
عددی که به عنوان هزینه استهلاک موجب افزایش هزینه ها در صورت های مالی شده، در واقع صرفا از منظر حساداری بوده وعملا هزینه ای صورت نگرفته است و این مبلغ در دارایی های شرکت باقی مانده است.
- سود خالص چکاپا
و درنهایت در بررسی سود خالص هر سهم (EPS) نسبت به تغییرات نرخ رشد قیمت محصولات و نرخ تورم برای سال مالی ۱۴۰۱ ، شرکت سرمایه گذاری اهتمام ایران عنوان کرده است: بر مبنای احتمال توفیق برجام و تورم حداکثر ۳۵ درصدی و ظرفیت تولید بالفعل حداکثر ۳۰ تنی _( معادل ۷۵ درصد ظرفیت اسمی) سه سناریو برای سود خالص هر سهم این شرکت در نظر گرفته شده است.
امابه طور بالقوه، اگراحتمال وقوع تورم های بالاتر و همچنین تولید معادل ظرفیت اسمی شرکت پارس طبیعت سلولز( ۴۰ تن روزانه) را نیز در نظر بگیریم، آنگاه ممکن است سناریوهای دیگری نیز برای EPS شرکت رخ دهند.
در نهایت باید عنوان کرد که احتال وقوع سناریوی بدبینانه، با توجه به شرایط حاکم بر بازار محصولات و شرایط شرکت، بسیار کم بوده و در عمل امکانپذیر نخواهد بود. همچنین با توجه به قیمت فعلی سهام شرکت در زمان تنظیم گزارش (۱۶ بهمن ۱۴۰۰) در محدود ۲.۹۰۰ ریال، نسبت P/E آن با اتوحه به سناریوهای مختلف به شرح جدول خواهد بود.