پیامدهای تصمیم های نادرست در حوزه صنعت فولاد
در ابتدای ورود صنعت فولاد به ایران، بدون توجه به ظرفیت ها و امکانات موجود در کشور، در حوزه صنعت فولاد اقدام به ساخت مجتمع ها و شرکت های متعدد فولادی در کشور شد.
به گزارش بورس امروز، با ورود تدریجی این مجتمع ها و شرکت ها به چرخه تولید، کمبود مواد اولیه احساس شد و این موضوع در کنار بی توجهی به انتخاب زنجیره تولید مناسب با شرایط و ویژگی های داخلی کشور از همان ابتدا، زمینه ساز دغدغه مواد اولیه برای فعالان این بخش شد. ضروریست فرایند تصمیم گیری مناسب در حوزه صنعت فولاد به صورت زنجیره ارزش فولاد در کشور به شکل معقول و مناسب و با توجه به ظرفیت صنایع پایین دستی و بالادستی تدوین گردد.
تامین پایدار حامل های انرژی به ویژه برق و گاز از جمله ضروریات هر صنعتی بلاخص صنعت فولاد است. اعمال محدودیت مصرف برق و گاز از جمله موانع تاثیرگذار بر تولید در حوزه فولاد بوده که لازم است تمهیدات لازم توسط دولت با هوشمند سازی محدودیت ها بدان معنا که با توجه به تاثیرگذاری صنایع مختلف بر اقتصاد کشور محدودیت ها اعمال شود. ضمنا سرمایه گذاری در احداث نیروگاه ها نیز یکی دیگر از راهکارهای موثر برای تامین پایدار برق در شرکت های بزرگ فولادی می باشد.
صنعت فولاد در زمره صنایعی است که نیاز به سرمایه گذاری اولیه و به تبع آن سرمایه در گردش بالا دارد، بنابراین حمایت و پشتیبانی سیستم پولی و مالی از این صنعت امکان ناپذیر است اما از آنجاییکه متاسفانه در ایران وظیفه تامین سرمایه نظام تولیدی تنها بر عهده سیستم بانکی است، لذا سیستم بانکی به دلیل داشتن مشکلات فراوان در وصول مطالبات قبلی خود و همچنین قرار دادن استراتژی کاهش ریسک پذیری در سرمایه گذاری های خود طی سالیان اخیر آنچنان که باید و شاید به این وظیفه خود عمل نکرده به گونه ای که یکی از اساسی ترین مشکلات فعالان این بخش نیاز شدید به تامین سرمایه در گردش است.
روند نوسانات نرخ ارز ممکن است در مقاطعی با روند قیمت های داخلی همخوانی نداشته باشد. چرا که حاصل ضرب این عامل در نرخ ارز است که قیمتهای داخلی را مشخص می کند. به عنوان مثال ممکن است در یک دوره ای، میانگین قیمت جهانی محصولات فولادی کاهشی باشد اما در همین دوره به علت افزایش نرخ ارز بهای محصولات فولادی در ایران افزایش یابد و با توجه به رشد صنعتی شدن کشور در صنایع مختلف، قیمت جهانی و نوسانات نرخ ارز در مصرف فولاد تاثیر گذار خواهد بود.
در این میان در صورت افزایش ساخت و ساز در کشور و فعالیت رشد پروژه های عمرانی، مصرف فولاد در کشور افزایش خواهد یافت. قیمت فولاد در داخل کشور متاثر از عوامل میزان تقاضاهای داخلی و همچنین قیمت جهانی فولاد می باشد.
و در نهایت هر صنعتی جهت توسعه و پیشرفت نیازمند برخورداری از زیرساخت های لازم و مناسب است و صنعت فولاد نیز از این قاعده مستثنی نبوده و اهمیت این موضوع در رابطه با صنعت فولاد زمانی پررنگ تر می شود که مشخص شود صنعت فولاد از پراهمیت ترین بخش ها در رابطه با زیرساخت ها است.
بنابراین توجه به ایجاد وتوسعه و گسترش گمرک ها و بنادر تخصصی در کشور و ایجاد ارتباط مناسب ریلی و جاده ای با مبادی ورود مواد اولیه قطعا نقش پررنگی در نظم بخشی، سرعت بخشی، و سیستمی شدن این زیر ساخت که از جمله زیرساخت های اساسی صنعت فولاد است، ایفا خواهد کرد.