زمانی برای اثبات حسن نیت در بازار سرمایه
بنا به دستور وزیر اقتصاد، از اول هفته جاری ۹ بهمن ماه تمام هلدینگ های بزرگ بازار سرمایه هر روز از ساعت ۸:۳۰ صبح تا ساعت ۱۲ ابتدا در سازمان بورس بعد در شرکت بورس اوراق بهادار تهران گردهم آمدند تا به حمایت از سهام شرکت های خود در بازار سرمایه بپردازند.
به گزارش بورس امروز، تفاوت موجود میان اهداف اولیه، نگاه سرمایه گذاری و منابع دراختیار سهامدار عمده در مقابل سهامداران خرد و یا صندوق های سرمایه گذاری به نظر می رسد از جمله دلایلی بود که منجر به ترجیح این گروه نسبت به سایر گروه های حاضر در بازار سرمایه از سوی خاندوزی وزیر اقتصاد شد. به گونه ای که تلاش های یک هفته ای مدیران وزیر اقتصاد در بازار سرمایه برای هماهنگی رفتار حقوقی ها، رنگ قرمز صف های فروش را به رنگ سبز تغییر داد.
اگرچه این هماهنگی بین حقوقی ها در ظاهر با نشاندن آنها مقابل محسن خدابخش عضو هیات مدیره و معاون نظارت بر ناشران سازمان بورس و مدیرعامل شرکت بورس تهران خالی از شائبه نوسان گیری از بازار در همین سهم ها نیز نبود. به گونه ای که برخی از فعالان بازار سرمایه با دیده تردید به الزام خرید هلدینگ ها در صفر قیمت تابلوی سهامشان و حضور فعالانه در صف های خرید می نگرند.
بی اعتمادی از رفتار دولتمردان با اقدام دولت دوازدهم در تامین کسری بودجه دولت دوازدهم از طریق بازار سرمایه و ادامه آن با تصمیم گیری های اشتباه اقتصادی از سوی دولت سیزدهم، منجر شده تا دوباره فعالان بازار نگاه ناباورانه ای به این اقدام داشته باشند. به گونه ای که پس از یک هفته از زمان برگزاری این جلسات، این سوال هنوز باقیست که پس از این مدت آیا بازار دوباره رها خواهد شد؟ وزارت اقتصاد و سازمان بورس برای تثبیت این روند چه برنامه ای دارند؟
اما آنچه که پیداست این اقدام پس از یک هفته با افزایش نقدشوندگی سهام در بازار و کاهش رفتارهای هیجانی کاهش، صف های فروش را در بازار برچیده است.
حمایت ها به زمان خاصی محدود نشود
محمد هادی حمیدی مدیر سرمایه گذاری بیمه امید این گردهمایی را اقدام مناسبی می خواند که می تواند منجربه اعتمادزایی بین سرمایه گذاران و فعالان بازار سرمایه باشد.
وی تا آنجا پیش می رود که خواستار تداوم این حمایت ها بصورت هوشمندانه می باشد که نباید منحصر به مقطع زمانی خاص باشد تا موجبات جذب نقدینگی را فراهم آورد.
در این میان یاسر شریعت کارشناس بازار سرمایه اثرات این اقدام را تنها محدود به روند کوتاه مدت بازار می داند که در شرایط خاص مانند روندهای منفی بازار می تواند منجر به تزریق آرامش به کلیت بازار شود.
آنچه که از منظر وی روند بلندمدت بازار سرمایه را شکل می دهد متغیرهای مهم محیطی اقتصادی سیاسی است.
توجه به چند نکته
در این میان مهرداد فرهمندزاده مدیر سرمایه گذاری هلدینگ کاوه پارس که از این گردهمایی به عنوان مدیریت بازار سرمایه نام می برد وآن را مناسب می خواند اما ضروری می داند که نکاتی در این خصوص را متذکر شود.
وی با اشاره به ریسک سیستماتیک بسیار بالای بازار در شرایط فعلی، از نرخ خوراک، نرخ گاز مصرفی کارخانه ها، قیمت گذاری دستوری، برنامه دولت به منظور کاهش حاشیه سود شرکت ها به عنوان ریسک های سیستماتیکی نام می برد که بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار داده اند.
فرهمندزاده بر این اساس نتیجه گیری می کند که در این فضای غبار آلود که متاثر از تصمیمات دولت میباشد، کم تر کسی حاضر به سرمایه گذاری بوده و در نتیجه افراد حتی با زیان های سنگین ۷۰ درصدی، فرار را بر قرار ترجیح داده و از هر فرصتی برای فروش سهام و خروج از بازار استفاده می نمایند.
وی نسبت قیمت به درآمد شرکت ها را به حد کافی مناسب می داند که در صورت حل مشکلات و ریسک های سیستماتیک بازار، نیازی به حمایت هلدینگ های مطرح حاضر در بازار سرمایه باقی نمی ماند.
مدیر سرمایه گذاری هلدینگ کاوه پارس اینگونه توضییح می دهد: در صورت رفع مشکلات موجود، با توجه به سودآوری مناسب شرکت ها در سال های آتی، سود نقدی مجمع و همچنین چشم انداز تورمی اقتصاد، بازار سرمایه به عنوان یکی از جذاب ترین گزینه ها مطرح میشود و در نتیجه سرمایه های افراد حقیقی و حقوقی جذب بازار سرمایه خواهد شد .
وی بازهم بر اصلاح عوامل کلان تاثیر گذار بر بازار سرمایه تاکید می کند که اقدام ظاهری سازمان بورس در حمایت از بازار سرمایه به شکل خرید سهام فقط به صورت کوتاه مدت موثر خواهد بود.
فرهمندزاده پیش بینی می کند که در بلندمدت شاهد رکود و ریزش مجدد قیمت ها خواهیم بود و این حمایت مقطعی تنها فرصت کسب سود برای نوسان گیریان را مهیا خواهد ساخت.
و بازهم تاکید می کند که استفاده از هلدینگ های بزرگ کشور که عمدتا به صورت سهامی عام در بازار سرمایه حضور دارند در رابطه با خرید سهام نیز چندان توجیه پذیر نیست چرا که این هلدینگ ها دارای سهامداران خرد بوده و در آینده نیز این عمل اگر با اصلاحات بنیادی قابل توجه همراه نشود، منجر به ضرر و زیان سهامداران خواهد شد.
و در نهایت مدیر سرمایه گذاری هلدینگ کاوه پارس اینگونه نتیجه گیری می کند: هرچند این قبیل حرکات برای بازار سرمایه مفید است و مقدمات برگشت اعتماد سرمایه گذاران را فراهم میسازد، اما اگر با تغییرات بنیادی همراه نشود، اثر بخش نخواهد بود و همانند دیگر اقدامات نظیر بازارگردانی، تنها منجر به اتلاف سرمایه هلدینگ های کشور خواهد شد.
رونویسی از دست دیگران
سیاوش صبور کارشناس بازار سرمایه نیز با اشاره به عدم معامله بسیاری از سهم های بزرگ و شاخص ساز بازار سرمایه در قیمت های بالا ، از این اقدام به عنوان عاملی نام برد که به موجب آن این سهم ها در قیمت های صفر تابلو با برخورداری از حمایت های سنگین، مورد معامله قرار گرفته اند تا به این واسطه از منفی خوردن بیشتر قیمت آنها جلوگیری شود.
وی این اقدام سازمان بورس بورس را مشابه اقدام یکی از هلدینگ های بازار سرمایه طی یکسال اخیر در حمایت از سهام خود عنوان می کند.
صبور به همزمانی اقدام سازمان بورس در حمایت از بازار سرمایه با مخابره اخبار مناسب از نظر بنیادی اشاره می کند که این اخبار منجر به رفع نگرانی ها درمورد نرخ سود بانکی و نرخ خوراک صنایع شده است.
وی در نهایت با تردید می گوید: به نظر می رسد که این گردهمایی در حال رقم خوردن به نام برخی از افراد است، چرا که در این شرایط کسی از سود ریالی برخوردار نشده است و این اقدام تنها منجر به بازگشت سرمایه گذاران به نقطه صفر شده است .
حذف فاکتور سود
امیر حبیب دوست کارشناس بازار سرمایه نیز با ابراز تردید از ماهیت این اقدام حمایتی از سوی هلدینگ ها می گوید: چرا باید باور کرد که هلدینگها از بازار حمایت می کنند؟ یعنی حقوقی های بازار سرمایه حاضرند به راحتی فاکتور سود را برای خود قلم گیرند و ضرر را برای سهامداران خود ثبت کنند؟
وی این شکل حمایت از بازار سرمایه را توزیع نوعی رانت میان حاضران در آن جلسه توصیف کرد که دیگر فعالان بازار سرمایه از آن بی نصیب هستند.