آغاز «فصل توسعه خدمت» برای ارایه خدمات و آموزش در بازار سرمایه
مدیرعامل کارگزاری حافظ گفت: با توجه به اینکه مشتریان به دنبال دریافت خدمات، آموزش و ابزارهای معاملاتی برای بقاء و دوام در بازار هستند، با طرح «فصل توسعه خدمت» تلاش داریم تا خلاءهای آموزشی و دریافت خدمات را در پوشش دهیم.
مدیرعامل کارگزاری حافظ در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز یکی از مشکلات امروز بازار سرمایه را «خلاء آموزش» دانست و گفت: متاسفانه این موضوع باعث زیان بسیاری از سرمایه گذاران شد؛ اما اگر این افراد با دانش و اطلاعات کافی به بازار سرمایه وارد می شدند شاید تا این میزان شاهد سلب اعتماد عمومی نسبت به بازار سرمایه نبودیم.
محمدصادق احمدیان طاهری اقدام به تشریح برنامه و اهداف این کارگزاری کرد که در ادامه آن را می خوانید:
- در حال حاضر ۱۱۰ کارگزاری که در بازار سرمایه حضور دارند اما به میزان تعدادشان حضور فعالانه ای در جامعه ندارند؛ آیا بهتر نبود که به جای افزایش تعداد کارگزاری ها شرایط توسعه زیرساخت های آنها فراهم می شد؟
متاسفانه اواخر دولت آقای روحانی، ظرفیت بالای بازار سرمایه و پتانسیل آن برای تامین کسری بودجه کشف شد. در همین راستا دولت با تبلیغات تلاش کرد تا نقدینگی موجود در سطح جامعه را به سمت بازار سرمایه هدایت کند. این در حالی بود که فراهم نبودن زیرساخت ها در این صنعت، شرکت های کارگزاری را با مشکلات جدی همراه کرد. پس از هجوم مردم به بازار سرمایه در راستای تبلیغات دولت، کارگزاری ها به شدت دچار مشکل شدند؛ بطوری که سیستم های معاملاتی برخی از کارگزاری ها دچار اختلال و کندی میشد و متاسفانه نمی توانستند پاسخگوی نیاز مشتریان خود باشند.
از سوی دیگر شیوع ویروس کرونا در کشور، حضور افراد در کارگزاری ها را با ریسک بسیاری همراه ساخته بود. در همین راستا کارگزاری حافظ با فعال کردن سیستم احراز هویت صددرصد غیرحضوری، به یکی از ۵ کارگزاری اول تبدیل شد که به این سیستم مجهز شده بود. همانطور که اشاره کردم زیرساخت های آنلاین قبل از این رشد، جزو لازمه های بازار سرمایه بود. اما این موضوع برای بازار سرمایه یک تجربه شد تا بستر خود را جهت رشد های آتی بازار سرمایه آماده کند.
- تا چه میزان صنعت کارگزاری موفق به آموزش جامعه برای ورود به بازار سرمایه شده است؟
یکی از ضعفهای وارده بر بازار سرمایه و صنعت کارگزاری را خلاء «آموزش» می دانم، چرا که سرمایه گذاران بدون دانش و اطلاعات کافی وارد بازار سرمایه شده بودند. متاسفانه این موضوع باعث زیان بسیاری از سرمایه گذاران شد؛ اما اگر ورود این افراد با دانش و اطلاعات کافی به بازار سرمایه صورت می گرفت شاید شاهد سلب اعتماد عمومی نسبت به بازار سرمایه نبودیم.
- در گذشته کارگزاران بازار سرمایه با ارایه خدمات متنوع از درآمدهای متنوعی نیز برخوردار بودند، اما در حال حاضر با شکلگیری نهادهای مالی متعدد، درآمد کارگزاری ها بسیار محدود شده است. به اعتقاد شما آنچه که میتواند در شرایط کنونی برای کارگزاری ها درآمدزا باشد، چیست؟
متاسفانه شرکت های کارگزاری وضعیت خوبی از نظر درآمدی ندارند. و در سامانه کدال و گزارش های فصلی این موضوع به خوبی قابل رویت و مشاهده است. این در حالی است که در اوج بازار سرمایه، تصمیم بر کاهش کارمزد کارگزاری ها شد. در راستای این موضوع در ابتدا با کاهش ۵۰ درصدی کارمزد کارگزاری تلاش شد تا به بازار سرمایه کمک کنند. اما در نهایت با اعتراض و پیگیری کارگزاری ها، کاهش کارمزد به ۲۰ درصد رسید. که پس از آن باز قرار بر این شد که ۳۰ درصد کارمزد کارگزاری ها در صندوق سرمایه گذاری توسعه بازار در قالب واحدهای سرمایه گذاری به کارگزاری ها تخصیص داده شود. واحدهای سرمایه گذاری که کارگزاری ها حق ابطال آن را تا ۳ سال ندارند. این اقدام در جهت حفظ شرایط بازار سرمایه و حمایت از سهامداران خرد صورت گرفت، اما در عمل این پرداخت از محل کارمزد ۳۰ درصد نبود و به ۳۷ و نیم درصد رسید.
- تا چه میزان صندوق توسعه بازار سرمایه موفق به حمایت از بازار سرمایه شده است؟
این موضوع متاثر از ارزش معاملات است. هر چه ارزش معاملات بیشتر شود رقم پرداختی کارگزاری ها از محل ۳۷.۵ درصد بزرگتر خواهد بود اما در شرایط فعلی این میزان نمی تواند ناجی بازار سرمایه باشد. از سوی دیگر متاسفانه پرداخت این ۳۷ و نیم درصد کارمزد کارگزاری ها به صندوق توسعه بازار سرمایه باعث شد تا کارگزاری ها با مشکلات جدی از جهت جریان وجوه نقد شوند. این در حالی است که صندوق توسعه بازار سرمایه در حال حاضر حدودا ۲۵ درصد در زیان است.
- در مجموعه کارگزاری حافظ در زمینه آموزش چه اقداماتی صورت گرفته است؟
آموزش در حال حاضر یکی از ریسک های بازار سرمایه است و خلاء آن به شدت احساس میشود. وظیفه خود می دانیم که در هر بستری دانش عمومی بازار سرمایه در کشور را افزایش و ترویج دهیم تا سرمایه گذاران با دانش و اطلاعات کافی وارد این بازار شوند. این مهم در حال حاضر در شرکت مشاور سرمایه گذاری هدف و حافظ به عنوان یکی از شرکت های زیر مجموعه کارگزاری حافظ در حال انجام می باشد.
- چه برنامه هایی برای فعالیت در بازار سرمایه دارید؟
با توجه به اینکه مشتریان به دنبال دریافت خدمات، آموزش و ابزارهای معاملاتی برای بقاء و دوام در بازار هستند، در کارگزاری حافظ فصل جدیدی را به نام «فصل توسعه خدمت» راهاندازی کرده ایم.
از سوی دیگر از حدود دو ماه گذشته اقدام به بازسازی برند خود کرده ایم تا در راستای آن اعلام کنیم در کارگزاری حافظ فصل جدیدی را آغاز کردهایم و می خواهیم بهتر از گذشته کنار مشتریان خود باشیم و خلق تجربه خوب برای مشتریان خود داشته باشیم.
از طرفی دیگر، مسیرهای کوچک را از سایر کارگزاریها به کارگزاری حافظ هموار کردیم و با پنل صددرصد غیرحضوری توانستیم این اقدام را به شدت سرعت بخشیم. در کنار این موضوع، توسعه رسانه ها را در دستور کار خود قرار دادیم که خوشبختانه در این زمینه نیز موفق بوده ایم.
یکی دیگر از اقداماتی که در دستور کار خود قرار دادیم، توسعه شعب بود. کارگزاری حافظ حدود ۱۵ شعبه در کشور داشت که به ۲۲ شعبه در سال جاری رسید. البته برنامه توسعه شعب در جهت دسترسی آسان به خدمات را همچنان دنبال و پیگیری می کنیم.
یکی از مهمترین پروژه های ما راه اندازی OMS اختصاصی است که مختص مشتریان کارگزاری حافظ خواهد بود. این پنل تا سه چهار ماه آینده راهاندازی و بهره برداری خواهد شد. حتی اقدام به نیازسنجی مشتریان حقیقی، حقوقی و مدیران دارایی کرده ایم که بر اساس آن هر کدام در آینده پنل اختصاصی خود را خواهند داشت.
راه اندازی باشگاه مشتریان جدید به نام «حافظیه» از دیگر اقدامات مهم ما بوده که از آن رونمایی خواهد شد. صدور یونیتهای سرمایه گذاری در صندوق های بادرآمد ثابت مانند صندوق سرمایه گذاری بانک ایران زمین که ماهانه به صورت روز شمار ۲۱ درصد سود می دهد.
همانطور که در ابتدا به آن اشاره کردم، برنامه آموزش را با کمک شرکت مشاور سرمایه گذاری هدف حافظ در دستور کار خود داریم. راه اندازی واحد کال سنتر و مرکز مدیریت ارتباط با مشتریان از جمله اقدامات ما در راستای توسعه خدمات به مشتریان عزیزمان بوده است.