لزوم رعایت عدالت در توقف نمادها و ابطال معاملات
محمود الهی فرد مدیرعامل کارگزاری سی ولکس | ناظر بازار بایست در بستن و همچنین بازگشایی نمادها یکسان و به ویژه با عدالت رفتار نماید. ولی متاسفانه بعضا مشاهده می شود که ابهاماتی در رفتارهای متفاوت ناظر دربستن، بازگشایی و کشف قیمت نمادها وجود دارد که دیدگاه فعالان بازار سرمایه را نسبت به رفتار ناظر […]
محمود الهی فرد مدیرعامل کارگزاری سی ولکس | ناظر بازار بایست در بستن و همچنین بازگشایی نمادها یکسان و به ویژه با عدالت رفتار نماید. ولی متاسفانه بعضا مشاهده می شود که ابهاماتی در رفتارهای متفاوت ناظر دربستن، بازگشایی و کشف قیمت نمادها وجود دارد که دیدگاه فعالان بازار سرمایه را نسبت به رفتار ناظر دچار ابهام و بعضا خدشهدار مینماید .
در یکی دو سال اخیر رفتارهای ناظربازار درمورد بستن نمادها در برهه های ریزش بازار و همچنین نحوه کشف قیمت این نمادها در زمان های بازگشایی بنظر برخی فعالان بازار سلیقه ای بوده و سبب شده است تا برخی فعالان بازار سرمایه ناظر بازار را به عنوان نماد و الگوی ناعدالتی در کشور معرفی کنند.
از مواردی که موجب این تلقی منفی از ناحیه این فعالان بازار شده شامل مواردی همانند زمانهای ریزش بازار برخی از نمادها که ماه ها قفل صف فروش و با ریزش بیش از ۷۰درصد بدون کوچکترین عکس العمل از طرف ناظر بوده ودر حالیکه همین نماد به محض رشد۲۰ درصدی، بلافاصله با عکس العمل ناظر مواجه و نماد بسته میشود و میبایست یکساعت سفارش گیری مجدد شود.
لازم به ذکر است که یکی از اختیارات رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ابطال تمام یا بخشی از معاملات یک نماد بعد از اتمام زمان بازار می باشد. ولی با توجه به اینکه بازار سرمایه و بورس ها تشکل های خودانتظام می باشند که همه فعالیت ها در این بازار بویژه انجام معاملات در بورس ها بر اساس فرآیندهای قانونی مستند و از پیش تعیین شده، انجام میگردد.
لذا بدیهی است موارد ابطال معاملات اصولا بندرت اتفاق بیفتد؛ ضمن اینکه این موارد بایستی مبنی بر شواهد و مدارک عینی و قابل اتکا باشد و از آنجاییکه اصل بر استواری و عدم ابطال معاملات انجام شده می باشد، لذا تعدد موارد ابطال که اصولا منطقی بنظر نمی رسد، اعتبار معاملات بورسی و جایگاه بازار سرمایه را دچار خدشه می نماید .
در خصوص ابطال معاملات توسط ناظر بازار، همانگونه که قبلا گفته شد بایستی مبتنی بر مدارک و دلایل متین، مستحکم و مستند به بررسی های کارشناسی و فنی باشد، متاسفانه بعضا مشاهده می شود که اینگونه نیست و هیچ گزارش کارشناسی و مستدلی در خصوص موارد ابطالی به بازار ارایه نمی گردد که این موضوع ظن سلیقهای بودن تصمیمات ناظر بازار در نزد فعالان بازار را تقویت نموده است؛ کما اینکه در مواردی، معلوم شده که ناظر بازار مبنای ابطال برخی معاملات را، مشاهدات شخصی ناظران در فضای مجازی و تشخیص سیگنال شدن یک نماد در یک یا چند گروه تلگرامی اعلام نموده اند.
صرف نظر از ماهیت موضوع و اینکه هم اکنون فضای مجازی مکانی برای تبلیغات فعالان بازار هم میباشد، اقدام به ابطال معاملات با این رویکرد، یک بدعت ناصواب و مضر برای بازار سرمایه است.
نهایتا اینکه بازار سرمایه یک بازار قانونمند، شفاف است که سرمایه گذاران بایستی در آن احساس امنیت داشته باشند و اساس بازار، باید مبتنی بر استواری و عدم لغو و ابطال معاملات باشد.