لزوم شرط گذاری برای استفاده از تجدید ارزیابی دارایی ها برای ناشران بازار سرمایه
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: در صورتی که بخشی از منابع عظیم بازار سرمایه وارد طرح های توسعه ای می شد، بسیاری از حباب های قیمتی شکل گرفته در سهام شرکت ها اتفاق نمی افتاد؛ کافی بود سیاستگذار مانند بانک مرکزی شرط افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها را منوط به انجام افزایش سرمایه تلفیقی از محل آورده نقدی سهامداران و تجدید ارزیابی مازارد دارایی ها می نمود.
محمدعلی انصاری کارشناس ارشد بازارسرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز به بازار کمبود نقدینگی و به تبع آن عدم تقاضای کافی در بازار ناشی از عدم قطعیت های سیاسی و اقتصادی داخلی و خارجی اشاره کرد و افزود: تا زمان عدم رفع تردید برای پول های درشت فعالان حقیقی و حقوقی، شاهد وقوع اتفاق خاصی در بازار سرمایه نخواهیم بود.
وی از پررنگ کردن مسائلی همچون فروش اوراق بدهی توسط دولت و عدم ایفای نقش بازار گردانها و… به عنوان عواملی نام برد که منجر به بیراه بردن صورت مساله اصلی می شود، هر چند که ممکن است این عوامل هم نقش جزئی بر بازار سرمایه داشته باشند.
انصاری نهاد بازارگردانی را یکی از ضروریترین نهادهای مالی موثر در بازارهای سرمایه عنوان کرد و افزود: وظیفه ذاتی آن نقدشوندگی و مدیریت هیجان و نوسان بازار است و نباید از بازارگردان انتظار حمایت قیمتی از سهم را داشته باشیم.
این کارشناس بازار سرمایه به این نکته اشاره کرد که در برخی مواقع از بازارگردانها انتقاد میشود که مانع رشد بازار میشوند، در حالی که آنها برای انجام وظیفه ذاتی خود، مجبور به داد و ستد پی در پی سهم هستند. هر چند منکر برخی از تخلفات بازارگردان ها در انجام ماموریت خود نیستم که نهادهای ناظر باید با جدیت به این موضوع ورود یابند.
نقش بی تاثیر بازار گردان ها در بازار پرهیجان
او می افزاید: نکتهای که مورد غفلت قرار گرفته این است که در بازارها و روندهایی که هیجان خرید یا فروش بالا دارند، اصولا بازارگردانها نمیتوانند نقش مهمی داشته باشند چراکه منابع محدود آنها نمیتواند پاسخگوی هیجان بازار در روندهای پرشتاب باشد و به همین دلیل بازارگردانها نتوانستند در روند نزولی یک سال گذشته نقش مهم و پررنگی داشته باشند.
انصاری اضافه کرد: بهطوری که حتی برخی از این شرکتها دچار زیانهای سنگین نیز شدند. این عوامل باعث شد تا از سوی برخی از فعالان بورسی بازارگردانها مورد اتهام قرار گیرند و یکی از عوامل افت بازار عنوان شدند.
وی با رد اتهام نوسانگیری از شرکتهای بازارگردانی، اظهار داشت: ماهیت بازار گردان ها نوسانگیری هوشمند به منظور کنترل و نقدشوندگی بازار است.
نقش بازارگردانها در بازارهای تعادلی
او معتقد است که بازارگردانها در بازارهای تعادلی بهتر توانستهاند ماموریت خود را انجام دهند و نباید از آنها کارکرد حمایتی در ریزش های سنگین بازار توقع داشت.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه؛ از نهاد بازارگردان نمی توان به تنهایی انتظار جمع کردن بازار در شرایط فعلی را داشت، اما این موضوع نیز که توقع داشته باشیم دولت با ورود مستقیم به بازار به حمایت از آن پردازد امکان پذیر و راهگشا نخواهد بود.
عدم اعتماد فعالان به سیاست های اقتصادی
وی با بیان اینکه واقعیت مهمی که امروز بر بازار حاکم است این است که بسیاری از سهم ها در وضعیت فعلی بسیار ارزشمند هستند و P/E ttm و آینده نگر آنها در وضعیت بسیار مطلوبی قرار دارد، در این رابطه بیان کرد: این موضوع هیچ جای تردیدی در مورد ارزندگی بسیاری از شرکت ها برای فعالان حقیقی و حقوقی بازار ندارد، اما مساله مهم عدم اعتماد فعالان به سیاست های اقتصادی تاثیرگذار بر بازار سرمایه، دستکاری های قیمتی در بازار محصولات و … است.
انصاری می گوید که بهتر است دولت هیچ مداخله ای اعم از قیمتی و حمایتی در بازار نداشته باشد تا بازار مسیر اصلی خود را پیدا کند.
بازارهای موازی هیچ جذابیتی برای خروج پول ندارند
او نکته مهم و امیدوارکننده بازار را عدم جذابیت بازارهای موازی برای خروج پول از بازار سرمایه عنوان و اضافه کرد: هیچ بازاری به جز بورس نمی تواند ضررهای احتمالی سهامداران را جبران کند.
وی پیش بینی کرد که در چهارماه پایانی سال، بازار سرمایه یکی از پربازده ترین بازارها خواهد بود.
وی یکی از موضوعات مهم در عمق بخشی و ایجاد کارکرد اصلی بازار سرمایه را اجرای طرح های توسعه ای توسط شرکت ها با منابع موجود در بازار ذکر کرد که متاسفانه بنا بر دلایل مختلف از این پتانسیل مهم استفاده نشده است.
او اظهار داشت: تصور کنید حتی اگر نیمی از نقدینگی که در سال ۹۸ و نیمه اول ۹۹ که به بازار آمد صرف انجام طرح های توسعه ای می شد چه پیامدهای مثبتی می توانست داشته باشد. در حال حاضر سهم اندکی از این منابع عظیم وارد طرح های توسعه ای شده است، چه بسا اگر این اتفاق می افتاد بسیاری از حباب های قیمتی شکل گرفته در سهام شرکت ها اتفاق نمی افتاد.
انصاری تصریح کرد: کافی بود سیاستگذار شرط افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها را منوط به انجام افزایش سرمایه تلفیقی از محل آورده نقدی سهامداران و تجدید ارزیابی مازارد دارایی ها می نمود همانند شرطی که بانک مرکزی برای مجوز افزایش سرمایه از محل تجدید به بانک ها داده بود.