دیپلماسی زنده میماند، حتی اگر برجام بمیرد!
به گزارش بورس امروز، علیرغم فضای پرتنش آغشته به بدبینی در تعامل دیپلماتیک میان ایران و قدرتهای جهانی بر سر احیای برجام که منجر به گمانهزنیهایی درباره احتمال عملیاتی شدن لفاظیهای جنگطلبانه اسرائیل علیه ایران ذیل یک پلنB ادعایی نامعلوم، که با اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر «بررسی گزینههای دیگر» در صورت شکست در مسیر […]
به گزارش بورس امروز، علیرغم فضای پرتنش آغشته به بدبینی در تعامل دیپلماتیک میان ایران و قدرتهای جهانی بر سر احیای برجام که منجر به گمانهزنیهایی درباره احتمال عملیاتی شدن لفاظیهای جنگطلبانه اسرائیل علیه ایران ذیل یک پلنB ادعایی نامعلوم، که با اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر «بررسی گزینههای دیگر» در صورت شکست در مسیر احیای توافق هستهای، تقویت شدهاند، رابرت مالی، نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا در امور ایران گفته است «پنجره دیپلماسی هرگز بسته نخواهد شد، حتی بدون برجام» و فارن افرز مدعی است «طراحی یک پلنB به معنای کنار گذاشتن دیپلماسی نیست».
برجام در «برهه حساس»
رابرت مالی، مسئول میز ایران در وزارت خارجه آمریکا هشدار داد که تلاشها برای احیای توافق هستهای ایران در حال وارد شدن به «یک مرحله حساس» است.
بر اساس گزارش الجزیره، راب مالی که با مأموریت ویژه از سوی رئیسجمهور جو بایدن، اجرای سیاستهای مربوط به ایران را عهدهدار شده است، پس از بازگشت از سفر به خاورمیانه و رایزنی با شرکای منطقهای آمریکا درباره پرونده هستهای ایران، روز دوشنبه در گفتگو با خبرنگاران موضع دولت آمریکا قبال برنامه هسته ای ایران مبنی بر اینکه همچنان دیپلماسی را برای ترجیح میدهد، تکرار کرد.
با این حال، این دیپلمات آمریکایی که از مذاکرهکنندگان ارشد آمریکا در مذاکرات هستهای منجر به توافق برجام بوده است، با بیان براینکه ایالات متحده «گزینه های دیگری» نیز دارد، افزود: بین واشنگتن و متحدانش در مورد برنامه هستهای ایران یک «ناشکیبایی مشترک» وجود دارد.
مالی گفت: «ما به پیگیری دیپلماسی ادامه خواهیم داد، حتی وقتی به موازات آن، گام های دیگری را بررسی میکنیم تا برای شرایطی که ممکن است با جهانی روبرو شویم که در آن نیاز به برداشتن چنین گامهایی داشته باشیم».
رابرت مالی که انتصابش به سمت نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، با مخالفت شدید جمهوریخواهان تندرو مواجه، و جنجالآفرین شد، اکنون با توجه به وقفه ایجاد شده در مذاکرات وین و تشدید فشار مخالفان برجام اعم از مقامات تلآویو و پایتختهای عربی تا شاهینهای کنگره و لابیهای راستگرای واشنگتن- در شرایط پیچیدهای قرار گرفته است.
دیپلماسی زنده میماند، حتی اگر برجام بمیرد
رابرت مالی علیرغم تلاش برای زنده نگه داشتن امید به موفقیت دیپلماسی، اظهار داشت: «زمان برای احیای برجام در حال اتمام است. ما در مرحله حساسی از تلاشها هستیم تا ببینیم آیا میتوانیم برجام را احیا کنیم یا خیر؟». وی با بیان اینکه ما چندین ماه وقفه داشته ایم، ادعا کرد که «دلایل رسمی که ایران برای این وقفه اعلام میکند بسیار ضعیف است».
با این حال او به خبرنگاران گفت که حتی اگر تلاشها برای اجرای مجدد برجام شکست بخورد، «پنجره دیپلماسی هرگز بسته نخواهد شد».
گام هستهای تازه ایران
از سوی دیگر، آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید غنیسازی ایران در نیروگاه نطنز با خلوص ۲۰ درصد در حال گسترش است، جایی که در حال حاضر، غنیسازی تا خلوص ۶۰ درصد نیز هست. اما به گفته آژانس این فعالیت جدید مستلزم ذخیره این محصول نیست.
بر اساس گزارش رویترز، این اقدام احتمالاً به ایران کمک خواهد کرد تا دانش خود را در مورد فرآیند غنیسازی اصلاح کند، چیزی که قدرتهای غربی عموماً آن را محکوم میکنند زیرا غیرقابل برگشت است. با این وجود از آنجایی که این بار این محصول دخیره نمیشود، تولید اورانیوم غنیشده، تغییری در نزدیک شدن به آستانه هستهای ایجاد نمیکند (زمان گریز هستهای را تغییر نمیدهد).
اگرچه در گزارشی که رویترز مدعی است آن را رؤیت کرده، آژانس میگوید، این اقدام، ناظر هسته ای سازمان ملل را بر آن داشته است که «شدت و تعداد فعالیتهای پادمانی خود» را در نیروگاه غنیسازی سوخت آزمایشی (PFEP) در نطنز افزایش دهد. آژانس در بیانیهای با تشریح این گزارش گفت که ایران هفته گذشته تغییرات در نصب سانتریفیوژها، را اطلاع داده است.