سکانداری بازار پول با بازار سرمایه
به گزارش بورس امروز، اما پس از آن برخی منابع آگاه از احتمال معرفی علی طیب نیا، وزیر اسبق اقتصاد در دولت نخست روحانی به عنوان رئیس کل جدید بانک مرکزی خبر دادند موضوعی که با واکنش منفی بازار سرمایه روبهرو شد چرا که به عقیده برخی از کارشناسان بازار سرمایه، شوک خبری انتصاب طیب […]
به گزارش بورس امروز، اما پس از آن برخی منابع آگاه از احتمال معرفی علی طیب نیا، وزیر اسبق اقتصاد در دولت نخست روحانی به عنوان رئیس کل جدید بانک مرکزی خبر دادند موضوعی که با واکنش منفی بازار سرمایه روبهرو شد چرا که به عقیده برخی از کارشناسان بازار سرمایه، شوک خبری انتصاب طیب نیا به ریاست بانک مرکزی که سیاست عملگرایانه ضد تورمی و اتخاذ سیاستهایی مثل رشد نرخ بهره دارد تاثیر منفی در بازار سرمایه خواهد گذاشت. اما در نهایت با کش و قوس های فراوان علی صالح آبادی در تاریخ ۱۴ مهرماه با رای هیات وزیران بر صندلی ریاست بانک مرکزی تکیه زد.
این موضوع در حالی است که سیاستهای صالح آبادی کاملا معکوس با طیب نیا است و او در خصوص مهمترین اولویتها و برنامههای خود گفته است:
در راستای همین موضوع نشریه بورس امروز با تعدادی از کارشناسان و تحلیلگران امر در خصوص «انتظارات بازار سرمایه از رییس جدید بانک مرکزی» به بررسی و تحلیل پرداخته است.
* انتظار بهبود سیاستهای اقتصادی کشور در حوزههای پولی و مالی
محمود الهیفرد مدیرعامل کارگزاری سی ولکس
انتصاب صالح آبادی در مسند ریاست بانک مرکزی جمهوری اسلامی فرصت خوبی برای بازار سرمایه است. وی شناخت کاملی از کارکرد بازار سرمایه و تاثیرات آن بر اقتصاد کشور دارد. همچنین سابقه فعالیت آقای صالح آبادی در بازار سرمایه و هدایت این بازار طی چندین سال، توسط ایشان میتواند کمک شایانی به بازار پول و سیاستهای پولی بانک مرکزی کند. حضور صالح آبادی در بانک مرکزی، میتواند به بهبود سیاستهای اقتصادی کشور در حوزههای پولی و مالی (در حیطه کاری بانک مرکزی و بورس) بیانجامد؛ از همین رو به اعتقاد بنده باید این انتصاب را در وهله اول به نفع اقتصاد کشور و در مرحله بعد به نفع بازار سرمایه قلمداد کرد، زیرا در اعمال سیاستهای پولی بانک مرکزی، آثار این سیاستها بر بازار سرمایه را متوجه و در نظر خواهند داشت.
* یکپارچگی در شورای عالی بورس
علیرضا تاج مدیر عامل کارگزاری بانک ملت
رییس بانک مرکزی یکی از اعضای اصلی شورای عالی است؛ اما افرادی که تا به امروز رئیس بانک مرکزی شدهاند شناخت کافی از بازار سرمایه و بورس نداشتهاند؛ این افراد عموما از ذیل بازار پول انتخاب میشدند از همین رو در مقاطعی شاهد رویارویی رئیس بانک مرکزی و شورای عالی بورس بودهایم. اینکه یک فردی با سابقه بازار سرمایه بر مسند ریاست بانک مرکزی بنشیند، اتفاق مثبتی در بازار سرمایه به شمار میرود. این موضوع باعث یکپارچگی در شورای عالی بورس خواهد شد. بعد از وزیر اقتصاد مهمترین عضو در شورای عالی بورس رئیس بانک مرکزی است؛ از همین رو سابقه ایشان در بازار سرمایه به شدت موثر خواهد بود.
*شفافیت در رویه ها
وحید حسنپور مدیرعامل شرکت کارگزاری صبا تامین
از آن جایی که سازمان بورس و بانک مرکزی از برخی سیاستهای مشترکی برخوردارند، قطعا نیاز به هماهنگی ویژهای در بین این دو نهاد است، از سوی دیگر باید سیاستها به نحوی اتخاذ شود که هر دو طرف آسیبی در این رابطه نبینند. یکی از اقدامات ضروری که رئیس جدید بانک مرکزی به آن توجه بیشتری کند ایجاد شفافیت بیشتر در رویههاست که این موضوع در شرایط ویژه به مانند رکودی که در سال گذشته تجربه کردیم، بیشتر به چشم میآید. چرا که بازار سرمایه در شرایط خاص نیازمند حمایتهای بیشتری است.
*ایجاد ثبات و پیش بینی پذیری دو رسالت اصلی بانک مرکزی
محمد مهدی بحرالعلوم مدیرعامل کارگزاری بانک مسکن
با توجه به سابقه آقای صالح آبادی در بازار سرمایه انتظار میرود که تصمیمات وی در بازار پولی کشور و سیاست های ارزی، بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار دهد. کارکرد اصلی بانک مرکزی به عنوان یک نهاد سیاستگذار، ایجاد ثبات و پیشبینی پذیری است. به ویژه در پارامترهای اصلی اقتصاد کلان در دو حوزه نرخ ارز و بهره، رسالت اصلی خود را انجام داده است. از نهاد سیاستگذار انتظار میرود که پیشبینی پذیری و ثبات در خصوص متغیرهای کلان اقتصادی که در سیاستهای کلان ارزش گذاری اقتصادی شرکتها موثرند را اجرایی کند.
طبیعتاً تجربه شکست خورده افزایش نرخ بهره برای تامین کسری بودجه از طریق استقراض از بانک مرکزی و انتشار اوراق از دورههای قبلی اثرات خود را نشان داده است. شاید در دوره چند ساله اول با افزایش نرخ بهره بتوان بازار را کنترل کرد و کسری بودجه را تامین کرد اما اثرات مخرب به همراه خواهد داشت. در حال حاضر وضعیت اقتصادی در شرایط کاهش قابل توجه نرخ ارز نیست، این اقدام تنها در صورت گشایشهای سیاسی و مذاکرات و یا فروش نفت به کشورهای همسایه صورت میگیرد. اگر در بحث فروش نفت گشایشی صورت گیرد و شرایط دریافت ارزهای بلوکه شده و انتقال پول به کشور مهیا شود، ممکن است که شرکتهای صادرات محور متزلزل شوند. اما با کاهش هزینهها، افزایش حجم صادرات و فروش میتوان کاهش نسبی نرخ ارز را که خیلی محدود خواهد بود، را جبران کنند.
در صورت گشایش، بانک مرکزی قادر به کاهش نرخ ارز خواهد بود که در میان مدت برای فضای بازار سرمایه مطلوب خواهد بود. در صورت استمرار فضای تحریمی و کسری بودجه، حداقل انتظار فعالین بازار سرمایه پیشبینی پذیری نرخ ارز است چرا که سیاست سرکوب نرخ ارز از سوی هر دولتی میتواند انجام شود که نتیجه آن جهشهای غیرقابل پیشبینی در سنوات آتی، یا رشد متناسب با تورم.
با توجه به پیش بینی متغیرهای کلان اقتصادی برای ارزشگذاری شرکتها، در شورای عالی بورس، رئیس کل بانک مرکزی یا نماینده وی در جلسات می توانند حضور داشته باشند اگر در جلسات شورای پول و اعتبار صالح آبادی حضور یابد، میتوان انتظار داشت که همافزایی در این دو حوزه افزایش یابد. اگر نگاه حمایتی به بازار سرمایه از بُعد نقدشوندگی و هدایت نقدینگی در فضای بازار سرمایه فراهم باشد، میتوان فضای تامین مالی بلندمدت را در بازار سرمایه دنبال کرد.
اگر هر کدام از این دو بازارها خواسته اصلی خود را یابند، میتوانند مکمل یکدیگر باشند و بحث اصلی که نظام تامین مالی بنگاهها در کشور است کمک کنند. تنظیم بازار باید بر مبنای عرضه و تقاضا و بر اساس معادلات اقتصادی باشد و لزوماً حتی ورود مداخله گونه برای تامین معیشت مردم در کوتاه مدت اثرات مخرب اقتصادی و حتی معیشتی در دوره های آتی خواهد گذاشت.