چرا بازار سرمایه هنوز روند منفی را طی میکند؟
حسینی مدیرعامل سبدگردان ایساتیس| هفته گذشته معاملات بورس بر مدار مثبت در جریان بود و صعودی بودن شاخص برای ۸ روز متوالی بسیاری از کارشناسان را امیدوار کرد که بورس این هفته را هم با سبزپوشی خواهد گذراند. اما برخلاف تمام پیش بینیها هفته جاری با تابلوهای سرخ برای بورس آغاز شد و ۸۰ درصد […]
حسینی مدیرعامل سبدگردان ایساتیس| هفته گذشته معاملات بورس بر مدار مثبت در جریان بود و صعودی بودن شاخص برای ۸ روز متوالی بسیاری از کارشناسان را امیدوار کرد که بورس این هفته را هم با سبزپوشی خواهد گذراند. اما برخلاف تمام پیش بینیها هفته جاری با تابلوهای سرخ برای بورس آغاز شد و ۸۰ درصد نمادهای بازار قرمزپوش شدند.
به هر حال شاخص کل بورس امروز دوشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۰ با رشد هزار و ۸۶۹ واحدی معاملات امروز خود را به پایان رساند. در پایان معاملات امروز بازار سرمایه، شاخص کل با رشد هزار و ۸۶۹ واحدی به عدد یک میلیون و ۴۵۷ هزار واحد و شاخص هم وزن با افت ۹۲۶ واحدی به عدد ۴۱۳ هزار واحد رسید ضمن اینکه نمادهای شپدیس، فملی، فخور و نوری بیشترین تاثیر را در رشد شاخص کل داشتند.
در فرابورس نیز شاخص کل با رشد ۵۱ واحدی به عدد ۲۰ هزار واحد رسید و نمادهای زاگرس و آریا بیشترین تاثیر را در رشد شاخص کل داشتند. ارزش معاملات خرد بورس و فرابورس به چهار هزار و۳۵۰ میلیارد تومان رسید و بیش از ۳۲۰ میلیارد تومان تغییر خالص مالکیت افراد حقیقی به حقوقی بود.
دلایل روند منفی بازار و عوامل خارجی اثرگذاری منفی بر بازار به شرح زیر است:
مجموع وضعیت بازار بورس در هفته جاری حکایت از قدرتمندی روندهای نزولی بورس دارد. به نظر میرسد علت افت شاخص را اثر سقف مقاومت ۱.۵ میلیون واحدی باشد. اما در روزهای اول هفته جاری شاخص سطح حمایت یک میلیون و ۴۸۰ هزار واحد را نیز از دست داد؛ بنابراین دو سناریو در انتظار شاخص است.
سناریو اول حمایت سطح یک میلیون و ۴۵۰ هزار واحد است که میتواند مانع ریزش شاخص در معاملات فردا شود. حال که شاخص به فاصله ۷ هزار واحدی این سطح رسیده است، میتوان پیش بینی کرد شاخص با حمایت مواجه خواهد شد.
اما با استناد به از دست رفتن سطح حمایت یک میلیون و ۴۸۰ هزار واحد و روند نزولی قیمت دلار در سه روز گذشته، احتمال وقوع سناریو دوم که همانا سقوط بیشتر شاخص می باشد، محتملتر است. به نظر میرسد که نیروی نزولی قیمت دلار موجب از دست رفتن سطح حمایت یک میلیون و ۴۵۰ هزار واحد خواهد شد.
همچنین تحلیلهای سیاسی و غیرتکنیکال هم خبرهای خوبی برای وضعیت بورس در مهرماه ندارد. با توجه به مصاحبه اخیر رییس جدید بانک مرکزی جناب آقای صالح آبادی مبنی بر ثبات در بازار ارز و اینکه بازار ارز برای فعالان اقتصادی پیش بینی پذیر باشد، میتوان نتیجه گرفت که این تصمیمات به کنترل نرخ ارز و تورم میانجامد که در نهایت سیگنال مثبتی برای بورس نبوده است.
لازم به ذکر است که آقای صالح آبادی سه ماه پیش نیز در گفتگو با خبرگزاری ایسنا بر لزوم کاهش نرخ سود بانکی تاکید کرده و به همین منظور خواستار کاهش بلند مدت نرخ بهره بین بانکی شده بود. البته او ضمن رد رویکرد کاهش «بی حساب و کتاب» نرخ سود بانکی معتقد است که کاهش نرخ تورم و هزینههای بانکها از جمله اقدامهای ریشهای است که باید برای کاهش نرخ صورت گیرد. حال باید دید که بعد از به ریاست رسیدن بانک مرکزی، آیا آقای صالح آبادی به راهکار پیشنهادی خود در مورد کاهش نرخ سود بانکی و به دنبال آن کاهش نرخ بهره بین بانکی عمل میکند؟ در صورتی که آقای صالح آبادی بتواند نرخ سود بانکی را کاهش دهد میتوان امیدوار بود که این مهم تاثیر مثبتی بر روند مثبت بازار سرمایه خواهد داشت.
تنها سیگنال مثبت برای بورس تا پایان مهرماه، نرخهای جهانی است. متغیرهای اثرگذار مثل افزایش قیمت جهانی نفت، گاز، کامودیتیها و محصولات غذایی میتواند سیگنالهای مثبتی را به بازار بفرستد.
انتظار میرود در روزهای آینده نرخها جهانی روند صعودی داشته باشند و دلار هم در محدوده ۲۷ تا ۲۸ هزار تومان به ثبات برسد. بر این اساس در روزهای آینده احتمالا گروههای پالایشگاهی، پتروشیمی، فلزات اساسی، بانک، محصولات غذایی و قندی از روند صعودی در بازار برخوردار خواهند بود.