یک کارشناس صنعتی خواستار شد: لزوم کنترل و اعمال محدودیت بر یارانه های انرژی
مشاور عالی شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور در خصوص اثرات یارانه غیرمشهود گفت: یارانه غیر مشهود به دلیل نامحدود بودن در بلند مدت موجب کاهش بهرهوری و رقابت پذیری صنعت میشود.
احد علیخانی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز با اشاره به وجود دو دسته یارانه مشهود و غیر مشهود در کشور، اظهار داشت: یارانه مشهود از اعداد و ارقام مشخصی برخوردار است، درحالی که میزان یارانه های غیرمشهود نامشخص بوده و بر اساس تخمینها رقم بالایی را شامل میشود.
وی با اشاره به بالا بودن سهم اقشار ثروتمند از یارانه غیر مشهود، گفت: این قشر با کمک یارانه غیرمشهود بر ثروت خود می افزایند بر این اساس حذف یارانههای غیرمشهود ضروری است. این حذفیات باید به صورت کاملاً کارشناسی و علمی و به دور از فضای احساسی انجام شود تا بنگاههای تولیدی فعال دچار خلل و خدشهای نشوند.
مشاور عالی شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور از دسترسی به گاز طبیعی و انرژی برق و آب با نرخهای یارانهای به عنوان مشوقی برای سرمایهگذاری در بخشهای مختلف تولیدی، خدماتی، صنعتی و معدنی نام برد که اعمال این مشوقها بدون محدودیت زمانی باعث افت و کاهش پیوسته بهره وری خواهند شد.
وی افزود: در پی نامحدود بودن این مشوق ها و کاهش بهره وری، شاهد کاهش رقابت پذیری در سطح جهانی خواهیم بود. البته حذف یکباره یارانهها نیز باعث شوک منفی در بنگاههای اقتصادی فعال میشود. بر این اساس باید این مشوقها از مصرف محوری به تولید محوری تغییر یابد. همچنین استفاده از یارانه ها به بنگاه ها بر اساس تولید بیشتر و بهره وری مناسبتر صورت گیرد.
مشاور عالی شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور از صنایع معدنی، مس و فولاد به عنوان مهمترین صنایع کشور نام برد که برای حفظ و توسعه جایگاه صنعت فولاد نیازمند اکتشاف، استخراج مس و آهن هستیم. امروزه در جهان ژئومتالورژی راهگشای این مسئله است و در یکپارچه و به روز رسانی روشهای شناسایی و ذخایر معدنی به همراه ارتقا تکنیکهای فرآوری کمک شایانی خواهد کرد.
مشاور عالی شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبا نور در توضیح شیوه ژئو متالورژی گفت: ژئو متالورژی باعث کاهش مصرف آب، برق و گاز میشود. علاوه بر این، در افزایش ارزش خالص فعلی (NPV) نیز نقش بسیار مؤثری دارد؛ به طوری که معادن بزرگ دنیا همگی مطالعات خود را بر این پایه انجام میدهند.
علیخانی در خصوص وضعیت اکتشاف و استخراج در ایران توضیح داد: اکنون معادن را تنها با عیار ماده معدنی بررسی و خط فرآوری را طراحی میکنند؛ در حالی که به سایر خواص سنگ توجهی ندارند. طراحی کارخانه جات به دلیل هزینههای ناچیز انرژی برای معادن و صنایع تا به امروز بدون مطالعات ژئو متالورژی انجام میشود.
وی با اشاره به مزایای مطالعات ژئو متالورژی گفت: ژئو متالورژی طراحی واحدهای مختلف معدنی از قبیل استخراج، خردایش و فرآوری را انجام میدهد. این مطالعه میتواند کارخانهای را طراحی کند که حداکثر عیار را با حداقل هزینه آب، انرژی و کمترین آسیب به محیط زیست استعمال نمایند. این نوع مطالعه میتواند در مصرف منابعی همچون آبهای زیرزمینی و انرژی به همراه آسیب به محیط زیست، باعث صرفه جویی شود.
مشاور عالی شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبا نور در پایان تأکید کرد: حذف یارانههای غیرمشهود بایستی با علم و دانش روز در بنگاههای صنعتی و معدنی انجام شود تا کمترین اثرات منفی را بر تولید گذاشته و رشد اقتصادی را همچون بسیاری از کشورها در ایران به دنبال داشته باشد.