داستان بازار سرمایه در دوازده دولت گذشته و امتداد آن در دولت جدید
از دوران سه ریاست جمهوری گذشته، ۲۴ سال می گذرد. در این زمان ۶ دولت به ریاست ۳ رییس جمهور تغییر کرده اند. در این بازه زمانی دولت دوازدهم از نظر رشد اسمی و هم واقعی رکورد بیشترین میزان بازدهی شاخص کل بورس را در میان ۶ دولت اخیر، به خود اختصاص داده است. به گونه ای که پرونده بورسی دولت دوازدهم با ثبت بازده اسمی ۱۵۷۱درصدی و بازده واقعی ۴۴۴درصدی بسته شد.
به گزارش بورس امروز، از دوران سه ریاست جمهوری گذشته، ۲۴ سال می گذرد. در این زمان ۶ دولت به ریاست ۳ رییس جمهور تغییر کرده اند. در این بازه زمانی دولت دوازدهم از نظر رشد اسمی و هم واقعی رکورد بیشترین میزان بازدهی شاخص کل بورس را در میان ۶ دولت اخیر، به خود اختصاص داده است. به گونه ای که پرونده بورسی دولت دوازدهم با ثبت بازده اسمی ۱۵۷۱درصدی و بازده واقعی ۴۴۴درصدی بسته شد.
دولت دوازدهم
در سال ۹۷، بورس تهران سقوط کرد. خروج آمریکا از برجام، بازگشت مجدد تحریمها در کنار جنگ تجاری بزرگترین اقتصادهای دنیا، جهش نرخ دلار و از همه مهمتر برخی سیاستهای نادرست اقتصادی همچون اعمال محدودیتهای معاملاتی در بورس کالا سبب شد شاهد ورود حجم انبوه نقدینگی به بازارهای دارایی باشیم. در این سال دلار با ثبت رشد ۱۶۷درصدی، از ۴۸۰۰ تومان به ۱۳هزار تومان افزایش یافت و سکه نیز جهش ۱۸۵ درصدی را ثبت کرد. در این فضا شاخص کل بورس تهران به رشد اسمی حدود ۸۶ درصدی بسنده کرد.
سال ۹۸ با جهش نرخ تورم و ارز، تحریمهای جدید اقتصادی و کاهش قیمتهای جهانی فلزات همراه شد. بازدهی کل بورس تهران در پی هجوم بیسابقه پولهای خرد به رقم باورنکردنی ۱۸۱درصد رسید که بیشترین میزان رشد سالانه این نماگر در تاریخ فعالیت این بازار بود.
افزایش سفتهبازی بهویژه در گروههای کوچکتر بورسی سبب شد نماگر هموزن با رشد عجیب ۴۳۷درصدی همراه شود و عرضههای اولیه پرطرفدار شوند. این بازدهیها در حالی رقم خورد که در بازارهای رقیب، دلار ۲۲درصد و سکه ۳۱درصد رشد کرده بود. در پایان این سال، همهگیری کرونا نیز به ریسکهای موجود افزود و انتظارات تورمی شکل جدیتری به خود گرفت.
شاخص کل بورس تهران سال ۹۹ را با رشد ۱۵۵درصدی به پایان رساند و نماگر هموزن نیز صعود ۱۴۸درصدی را ثبت کرد. بازدهی واقعی شاخص کل بورس تهران در این سال، ۷۲درصد برآورد شد.
سال ۱۴۰۰ برای بورسبازان تا به اینجای کار کمتر از ۴ درصد سود داشته است. بهار امسال با افت ۶/ ۱۰ درصدی عنوان سردترین بهار تاریخ بورس تهران را به خود اختصاص داد، اما تیرماه با رشد ۲/ ۱۲درصدی شاخص کل، به فصلی گرم برای سهامداران تبدیل شد و انتظار میرود در ماههای آینده نیز رشدی آهسته و پیوسته را دنبال کند.
دولت های پیشین
در اولین دوره ریاست جمهوریی سید محمد خاتمی در دولت هفتم طی سالهای ۷۶ تا ۸۰، شاخص کل بورس تهران با رشد اسمی ۱۰۸ درصدی و رشد واقعی ۱۵درصدی همراه شد. عملکرد مثبت دولت خاتمی در بورس، در چهار سال بعدی یعنی ۸۰ تا ۸۴ و زمان فعالیت دولت هشتم با شدت بیشتری ادامه یافت. بازدهی اسمی بورس در این برهه زمانی به ۲۳۴درصد رسید و با تعدیل اثر تورم، این میزان رشد ۱۰۳درصد برآورده شد.
در دوره نخست ریاستجمهوری احمدی نژاد در دولت نهم وی، شاخص کل بورس تهران با افت ۱۸درصدی مواجه شد و بازدهی واقعی آن نیز منفی ۵۶درصد بود. در دوره دوم ریاست احمدینژاد یعنی دولت دهم، ورق برگشت. شاخص کل سهام سال ۸۸ با رشد ۵۷درصدی همراه شد و در سه سال بعدی یعنی ۸۹، ۹۰ و ۹۱ به ترتیب با افزایش ۸۶، ۱۱ و ۴۷ درصدی همراه شد و چندماه نخست سال ۹۲ را با رشد ۲۰ درصدی به پایان رساند تا پرونده بورسی دولت دهم با رشد اسمی ۳۸۹درصدی و رشد واقعی ۱۰۵درصدی شاخص کل بسته شود.
دولت سیزدهم
قبل از شروع به کار دولت سیزدهم و در زمان انتخابت، سید ابراهیم رئیسی با حضورش در تالار بورس اوراق بهادار سعادتآباد تهران، در جمع مالباختگان بازار سرمایه به اشکالات موجود در بازار سرمایه اشاره کرد. نرخگذاری دستوری و دامنه نوسان، لزوم تزریق سریع مبلغ مصوب در جلسه سران قوا به بازار سرمایه، عدم تبدیل بورس به محل رفع مشکلات بودجهای کشور و جبران کسری بودجه دولتها، عدم آگاه سازی مردم برای ورود به بازار سرمایه از جمله موضوعات مورد اشاره وی در دوره انتخابات بود.