از آزادسازی ۳۰ درصدی سهام عدالت در اوج ریزش بازار تا خرید سهام سهامداران غیرمستقیم توسط کارگزاری ها
بازرس تعاونی های سهام عدالت شهرستانی و دبیر شورای راهبردی فراکسیون سهام عدالت مجلس از دولت جدید خواست تا سهام عدالت را به ریل اصلی خود بازگرداند.
حسین امینی خواه در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، با بیان اینکه دولت پیشین هیچ اقدامی برای فرهنگ سازی در بازار سرمایه انجام نداد، گفت: با آزادسازی سهام عدالت، بسیاری از مردم وارد بازار سرمایه شدند اما متاسفانه دولت نه تنها اقدامی برای فرهنگسازی نکرد بلکه در اوج ریزش بازار، ۳۰ درصد از سهام عدالت را نیز آزاد کرد و منجر شد تا مردم دچار زیان شوند.
وی تاکید کرد: با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری، دولت موظف بود تا برنامه ای بریزد که سهامداران سهام عدالت آموزش دیده تا سهام عدالت خود را در بلندمدت حفظ کرده و از طریق بازار سرمایه به درآمد پایداری برسند.
آزادسازی ۳۰ درصدی سهام عدالت در اوج ریزش بازار سرمایه
دبیر شورای راهبردی فراکسیون سهام عدالت مجلس درباره اقدامات دولت پیشین گفت: یکی از اشتباهات محرز دولت پیشین، آزادسازی ۳۰ درصدی سهام عدالت در اوج ریزش بازار سرمایه بود. همچنین تا آبان سال گذشته، سهامدارانی که مدیریت مستقیم سهام عدالت را انتخاب کرده بودند، می توانستند در بازار سرمایه سهام خود را خرید و فروش کنند. هدف از باز بودن معاملات سهام عدالت در این روش مدیریتی این بود که اگر برخی سهامداران، نیاز به پول فوری دارند، بتوانند با فروش سهام خود، به این نقدینگی فوری دست یابند اما پول فروش سهام عدالت حدود ۵ الی ۶ ماه دیرتر به صورت تدریجی به دست سهامداران رسید. این امر نه تنها کمکی به مردم نکرد بلکه به زیان آنها نیز تمام شد.
امینی خواه در خصوص اقدامات دولت پیشین در خصوص مدیریت غیرمستقیم سهام عدالت گفت: در این میان دولت به یکباره و بدون اطلاع مدیران شرکت های سرمایه گذاری استانی، سهام عدالت سهامدارانی که مدیریت غیرمستقیم را انتخاب کرده بودند، قابل معامله کرد و نماد شرکت های سرمایه گذاری استانی روی تابلو بورس رفت. باز شدن نماد شرکت های سرمایه گذاری استانی نه تنها سود بیشتری برای مردم نداشت بلکه منجر به زیان آنها شد.
وی همچنین یاد آور شد: دولت و شورای عالی بورس حدود ۵ در هزار سهام عدالت را به عبارتی بیش از ۳ هزار میلیارد از دارایی های مجموع شرکت های سرمایه گذاری استانی را به صندوق توسعه و تسهیل بازار منتقل کردند تا این صندوق، سهام عدالت در بازار سرمایه را بازاگردانی کند اما این صندوق تا به امروز هیچ عملکردی نداشته است.
بازرس تعاونی های سهام عدالت شهرستانی در خصوص نقش شورای عالی بورس در کاهش ارزش سهام عدالت گفت: شورای عالی بورس برداشت ۵ در هزار از دارایی های شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت را تصویب کرد. این شورا موظف بود که بر این مصوبه نظارت داشته باشد که آیا این وجوه برداشت شد؟ آیا به نهاد یا صندوق مورد نظر منتقل شد؟ چرا تا به امروز صندوق مذکور، اقداماتی که باید انجام بدهد را انجام نداد؟ از سوی دیگر شورای عالی بورس با تصویب آزادسازی ۳۰ درصد دوم سهام عدالت در اوج ریزش بازار سرمایه، منجر به زیان بسیاری از سهامداران شد و باید در این راستا پاسخگو باشد که با چه منطق و توجیهی ۳۰ درصد دوم سهام عدالت را در اوج ریزش بازار آزاد کرد؟
امینی خواه ادامه داد: یکی از مسائل مهمی که باید مورد بررسی قرار گیرد این است که دولت بدون اجازه مدیران شرکت های سرمایه گذاری استانی، نماد این شرکت ها را در بازار سرمایه باز شد و روی تابلو بورس برد. با توجه به اینکه شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت، پرتفوی مشترکی دارند و ارزش سهامشان یکسان است، اما در تابلو بورس مشاهده شده که قیمت سهام این شرکت ها متفاوت است؛ در نتیجه سهام یک شرکت سرمایه گذاری استانی با قیمت ۲۵۰ هزار تومان در تابلو بورس باز شد و شرکت دیگری با همان پرتفو، به قیمت ۸۰ هزار تومان!
وی تاکید کرد: شرکت های سرمایه گذاری استانی پرتفوی یکسانی دارند و قیمت و ارزش سهام آنها باهم برابر است. به چه دلیل دولت با اقدامات خارج از عرف، نمادها را در بازار سرمایه باز می کند و با بی عدالتی ارزش شرکت ها را پایین می آورد؟ این بی عدالتی منجر به ناامیدی و نارضایتی مردم می شود.
درخواست از دولت سیزدهم: اصلاح فوری مسیر منحرف شده
بازرس تعاونی های سهام عدالت شهرستانی از دولت جدید درخواست کرد: امیدواریم دولت جدید، طبق قانون نماد شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت را در بازار سرمایه ببندد و سپس در زمان مشخص در چارچوب قانونی، این نمادها در بازار باز شده و با اررزش برابر روی تابلو بروند. همچنین زمانی که این نماد ها باز می شوند، بر اساس مدیریت شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت باشد. متاسفانه مدیران شرکت های سرمایه گذاری سهام عدالت اختیار چندانی ندارند و نمی توانند فعالیت های قانونی که منجر به جلوگیری از زیان مردم می شود، انجام دهند. در این راستا وزارت اقتصاد، شورای عالی بورس و بورس تهران باید پاسخگو باشند که چرا بی تدبیری آنها به سرمایه مردم آسیب زده است!
امینى خواه در خصوص وضعیت شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت گفت: با توجه به منویات رهبر انقلاب و قوانین تدوین شده، شرکت های سرمایه گذاری سهام عدالت در سه بخش دولتی، خصوصی و تعاونی تعریف شده اند. سال ۱۳۸۵، با توجه به منویات رهبر انقلاب، تشکیل تعاونی های شهرستانی سهام عدالت انجام شده اما شورای عالی بورس جایگاهی برای تعاونی ها در نظر نگرفت. این درحالی است که تعاونی ها در راستای اقتصاد مقاومتی شکل گرفتند تا سرمایه خرد مردم را جمع کرده و با آن اقدام به فعالیت های اقتصادی بزرگ کند و درآمد پایداری را برای مردم فراهم سازد.
وی ادامه داد: با اینکه رهبر انقلاب نیز تاکید فراوانی بر ایجاد درآمد پایدار برای مردم داشتند و هدف اصلی سهام عدالت نیز همین است اما شورای عالی بورس در سال های اخیر با تفسیرهای متفاوت خود، سهام عدالت را از مسیر اصلی خود منحرف کرد.
بازرس تعاونی های سهام عدالت شهرستانی اضافه کرد: از دولت جدید انتظار داریم که در مدت زمان کوتاهی اقدامات دولت و شورای عالی بورس را اصلاح کند و سهام عدالت را به ریل اصلی خود بازگرداند زیرا در صورتی که در کوتاه مدت این اصلاحات روی ندهد، منجر به ناامیدی مردم می شود.
امینى خواه درباره خرید سهام عدالت سهامداران غیرمستقیم توسط کارگزاری ها گفت: متاسفانه برخی حقوقی ها مانند کارگزاری ها مجاز به خریداری سهام عدالت سهامداران با مدیریت غیرمستقیم هستند که این امر خلاف منویات رهبر انقلاب است. در همه نامه نگاری ها و مکاتبات رهبر انقلاب، بر این امر تاکید شده بود که سرمایه گذاران بزرگ، سهامدار شرکت های سرمایه گذاری استانی نشوند زیرا در این حالت، شرکت حقوقی، سهامدار عمده شرکت سرمایه گذاری استانی می شود، مردم به عنوان سهامدار خرد در مدیریت کنار زده می شوند و شرکت حقوقی همه سهام ارزشمند پرتفوی را به شرکت دیگری منتقل کرده و در این میان مردم متضرر خواهند شد.
وی یادآوری کرد: هدف سهام عدالت، ایجاد یک درآمد پایدار برای مردم و همچنین ایجاد یک اقتصاد بومی در هر استان است تا بتواند در اقتصاد استان تاثیر گذار بوده و ۳۰ درصد از دارایی های شرکت، به پروژه های سود ده استان ها تخصیص یابد. در این حالت نیز مردم می توانند از سود پروژه ها بهره مند شوند و تاثیر سرمایه گذاری آنها در اقتصاد و اشتغال استان به صورت ملموس دیده شود. اگر سهامداران بزرگ در شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت راه یابند، چنین اتفاقاتی هیچ وقت روی نخواهد داد.
امینى خواه در پایان با اشاره به پیگیری امور سهام عدالت در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: درحال حاضر موارد فوق هم از طریق فراکسیون سهام عدالت مجلس و هم از طریق کمیسیون اقتصادی و کمیسیون امنیت مجلس درحال پیگیری است. همچنین اقدامات حقوقی و قضایی را در این خصوص انجام داده ایم تا بتوانیم به عنوان نماینده مردم از حق آنها دفاع کنیم. امیدواریم دولت جدید نیز با اصلاح انحرافات ایجاد شده، سهام عدالت را به ریل اصلی بازگرداند و نقش تعاونی ها را با توجه به دستور رهبر انقلاب، احیا کند.