سخنگوی کانون شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت از ارسال گزارشاتی مبنی بر بروز تخلفات درسهام عدالت به مجلس خبر داد
سخنگوی کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت گفت: در حال حاضر گزارش هایی از طریق بخش مردمی سهام عدالت مبنی بر بروز تخلفات به کمیسیون اقتصادی و اصل ۴۴، ارائه شده است و پیگیری هستیم تا مجلس برای بررسی آن ورود کند.
اکبر حیدری در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، با اشاره به زمان صدور ابلاغیه آزادسازی سهام عدالت، یادآوری کرد: نزدیک به یکسال است که ابلاغیه آزادسازی سهام عدالت از سوی رهبر انقلاب اعلام شده و به دنبال آن، آیین نامه آزادسازی سهام عدالت در شورای عالی بورس نیز تصویب شد. در این مدت اقدامات دولت و شورای عالی بورس نه تنها منجر به آزادسازی سهام عدالت نشد بلکه منجر به آشفته بازاری شد که اکنون با آن روبرو هستیم.
وی افزود: اکثریت سهامداران سهام عدالت که روش مستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کردند، از شرایط این روش مدیریتی ناراضی هستند. متاسفانه دولت نیز به جای تشویق مردم در باقی ماندن در روش غیرمستقیم، آنها را به سمت مدیریت مستقیم دعوت کرد.
سخنگوی کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت با اشاره به اینکه ۱۹ میلیون سهامدار سهم عدالت، روش مستقیم را انتخاب کرده اند، بیان کرد: در حال حاضر بسیاری از آنها پشیمان هستند و می خواهند به روش غیرمستقیم بازگردند زیرا مدیریت مستقیم پیچیدگی هایی دارد که برای سهامداران سهام عدالت که تسلطی به بازار سرمایه ندارند، دشوار است.
حیدری در این خصوص عنوان کرد: علاوه بر این دشواری ها، بسیاری از سهامدارانی که این نوع روش را انتخاب کرده اند، برخلاف شعارها، تاکنون هیچ قدرتی در اعمال مدیریت سهام خود نداشتند. آنها نمی توانند در خصوص سهام عدالت خود، تصمیم بگیرند؛ در این حالت بلاتکلیفی، سازمان بورس نیز مجوز حضور این افراد را در مجامع شرکت های سرمایه گذاری استانی داده است.
وی با بیان اینکه اقدامات سازمان بورس منجر به تضییع حق مردم می شود، تصریح کرد: در حال حاضر سهام عدالت ۱۳ شرکت غیربورسی دارد. انتظار می رفت در زمان انتخاب روش مستقیم و غیرمستقیم این شرکت های غیربورسی در سبد سهام شرکت های سرمایه گذاری استانی باقی بمانند و سهامداران به نسبت سهم خود، از آن بهره ببرند اما این اتفاق روی نداد.
مبهم بودن شرایط سهامداران سهام عدالت به روش غیرمستقیم
سخنگوی کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت در این خصوص توضیح داد: بعد از اینکه مردم روش های مدیریتی خود را انتخاب کردند؛ دولت اعلام کرد که هلدینگی تاسیس می شود که سهم سهامداران سهام عدالت در شرکت های غیربورسی را مدیریت می کند! این امر خلف وعده است و همین شرایط منجر شده است که بلاتکلیفی ایجاد شده و دارایی های مردم در شرکت های غیربورسی مشخص نباشد. این شرکت های غیربورسی شرکت هایی هستند که به دلیل اینکه در بورس حضور ندارند، نمی تواند اطلاعات دقیقی از سود عملکردی آنها داشت اما در میان آنها شرکت هایی همچون مگاموتور، فابیر، پتروشیمی ها و … را داریم که نمی توان گفت سودآور نیستند.
حیدری با اشاره به وضعیت سهامداران سهام عدالت به روش مدیریتی غیرمستقیم گفت: در حال حاضر شرایط سهامداران سهام عدالت به روش غیرمستقیم هم مبهم است. دولت اصرار دارد که جایگاه قانونی تعاونی سرمایه گذاری سهام عدالت شهرستانی و نمایندگی آنها از مردم برای حضور در مجامع باعث شده است که مجامع قانونی این شرکت ها معطل بماند. این در حالی است که طی سال های اخیر، مجامع به صورت کاملاً قانونی و مطابق قانون تجارت با تأییدیه سازمان بورس با حضور تعاونی ها به نمایندگی از مردم، برگزار و به تصویب رسید.
وی یادآوری کرد: آشفته بازار کنونی در سهام عدالت باعث شده است که برخلاف هدف اصلی سهام عدالت مبنی بر مردمی شدن اقتصاد، گسترش سهم بخش تعاون در اقتصاد، افزایش ثروت خانوارهای ایرانی و تعمیق سرمایه اجتماعی، عملاً جوی از بی اعتمادی، ناامیدی و ترس و شرایط نامناسب حاکم بر سهام عدالت را شاهد باشیم. اگر دولت ابلاغیات رهبر انقلاب را به درستی اجرا می کرد، شاهد چنین آشفته بازاری نبودیم.
سخنگوی کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت درباره وضعیت انتقال سهام عدالت به وراث گفت: انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث یا همان انتقال قهری، قبل از آزادسازی سهام عدالت نیز انجام می شد اما بعد از آزادسازی حتی همین انتقال ساده از مجموع ۲.۵ تا ۳ میلیون سهام عدالت به به ۱۰ میلیون سهامدار ورثه این افراد متوقف شد زیرا شرکت سپرده گذاری اصرار داشت تا سامانه تملیکی ایجاد کند که تا به این زمان موفق به انجامش نشده است. در نتیجه وراث سهام عدالت متوفیان یک سال است که در انتظار راه اندازی یک سامانه هستند تا بتوانند امور خود را انجام دهند.
ابزارهای انتقال سهام عدالت متوفیان
حیدری با بیان اینکه می توان با استفاده از ابزارهای دیگر، انتقال سهام عدالت متوفیان را انجام داد، توضیح داد: شرکت سپرده گذاری می تواند با استفاده از ابزارهای دیگر، سهام عدالت را به وراث منتقل کند و به مرور این سامانه را راه اندازی کند؛ اصرار به توقف انتقال سهام تا زمان راه اندازی سامانه باعث می شود که حجم زیادی از درخواست ها معطل باقی بماند.
وی افزود: سهامداران سهام عدالت توقع دارند که بتوانند سهام خود را مانند تعاونی ها سهام خود را به نحوی که تمایل دارند، ارائه دهند نه لزوما بر اساس ترتیبات بازار سرمایه که در بازار ارائه شود و غریبه آن را خریداری کند.
سخنگوی کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت ادامه داد: این ترتیبات در مورد سهام مردم عملیاتی نشده است و حتی نمی تواند خرید و فروش معمول در بازار سرمایه را انجام داد. به عبارت دیگر انتقال قهر به ورثه، انتقال به اشخاصی که مایلند خودشان سهمشان را به آنها منتقل کنند یا حتی انتقال از طریق فروش که این روش نیز با فراز و نشیب های متعددی مواجه و تقریباً غیرعملی است.
حیدری یادآوری کرد: در حال حاضر سازمان بورس و اوراق بهادار با بهانه تراشی ها، بازار فروش سهام عدالت را متوقف کرده است و انتقال قهری را نیز به دلیل راه اندازی سامانه مخصوص خود، انجام نمی دهد. این در حالی است که ترتیبات انتقال سهام به اشخاصی که افراد مایل هستند به آنها سهامشان را واگذار کنند، در روند خرید و فروش سهام عدالت امکان پذیر است اما متاسفانه این روش دیده نشد.
وی با اشاره به تاکیدات رهبر انقلاب مبنی بر تشویق مردم به نگهداری سهام عدالت، یادآوری کرد: بر اساس مصوبه شورای عالی بورس، صندوق توسعه بازار، بازارگردان شرکت های سرمایه گذاری استانی شد. سهام این شرکت های سرمایه گذاری استانی در اولین روزی که روی تابلو رفتند، ۳۰ درصد از ارزش سهام عدالت سهامداران با مدیریت روش مستقیم بالاتر بود اما اکنون ۳۰ درصد پایین تر است. به عبارت دیگر می توان گفت که ارزش سهام عدالت به روش غیر مستقیم ۶۰ درصد ریزش داشته است و این خلاف تاکیدی است که رهبر انقلاب بر اساس آن شورای عالی بورس را موظف کرد.
سخنگوی کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت تصریح کرد: سهامداران سهام عدالت وقتی می بینند که ارزش سهام شان ۶۰ درصد ریزش داشته است، دیگر دلیلی نمی بینند آن را نگه دارند؛ بنابراین اقدامات شورای عالی بورس و نحوه اجرای ترتیبات در سازمان بورس منجر شد تا مردم از طرح سهام عدالت و نگهداری آن ناامید شوند. ما از دولت جدید می خواهیم که در ابتدا با مسببان این موضوع برخورد کند و در اقدام بعدی این فرایند را متوقف و اصلاح کند.
نقش صندوق توسعه بازار سرمایه در سهام عدالت
حیدری با بیان اینکه مردادماه سال گذشته مصوب شد تا صندوق توسعه بازار سرمایه، بازارگردانی شرکت های سرمایه گذاری استانی را انجام دهد، گفت: مقرر شد تا ۲ هزار میلیارد تومان به ارزش همان روز از دارایی های سهام عدالت به حساب صندوق توسعه بازار منتقل شود اما هنوز این اتفاق نیفتاده است. ریزش های پیاپی نتیجه قصور و ترک فعل صندوق توسعه بازار است و در این راستا باید پاسخگو باشد.
وی با اشاره به دیگر قصورات دولت در موضوع سهام عدالت، بیان کرد: از سوی دیگر، ترتیبات پذیرش شرکت های سرمایه گذاری استانی در بورس، خلاف آیین نامه آزادسازی سهام عدالت است زیرا در این آیین نامه ذکر شده است که در ابتدا باید مجامع برگزار شوند و بعد از پذیرش آنها در بورس، اقدامات آنها توسط سازمان بورس و اوراق بهادار تعیین و تکلیف شود؛ به این معنا که سازمان بورس بررسی کند که این شرکت سرمایه گذاری استانی با چه مجوزی، با چه استدلال هایی قبل از برگزاری مجامع برای تغییر اساسنامه و انتخاب مدیران خود، با ارقام متفاوت به رغم وجود پرتفوی برابر، کشف قیمت و معاملاتی شدند.
تفاوت ارزش قیمتی سهام عدالت در استان های کشور
سخنگوی کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت به تسری حس ناعدالتی در استان های کشور اشاره کرده و گفت: سهام عدالت در استان خراسان جنوبی بیش از ۲۰۰ تومان ارزش دارد اما همین سهم در استان سیستان و بلوچستان ۵۰ تومان می ارزند؛ این در حالی است که شرکت ها سهامشان برابر است. نکته جالب توجه اینجاست که برابری سهم و تغییر قیمت کوچکترین تاثیری از عملکرد مدیران شرکت های سرمایه گذاری استانی نگرفته است. به معنای دیگر، مدیران این شرکت ها عملا اختیاری دز انجام عملیات بر پرتفوی یا مدیریت دارایی این سهام ندارند و نمی توان ادعا کرد که عملکرد مدیران منجر به افزایش سهم یا ریزش آن شده است.
حیدری مجموع این اتفاقات را عاملی برای حال ناخوش سهام عدالت در این روزها دانست و عنوان کرد: بی سلیقگی محض و تخلف قانونی در پذیرش شرکت های سرمایه گذاری استانی رخ داده است. با این حال ابهامات زیادی هنوز وجود دارد؛ به رغم اینکه طی یک سال اخیر، امکان خرید و فروش سهام عدالت وجود نداشته است، چگونه در روزهای پایانی فعالیت دولت شنیده می شود که مجددا فرایند پذیرش سفارش و احتمالا فروش سهام عدالت در حال انجام است؟ آیان این امر پشت یک سد عظیم انجام می شود؟
اقدامات کارگزاری ها برای جمع آوری سفارش فروش سهام عدالت
وی با اشاره به اقدامات کارگزاری ها برای جمع آوری سفارش فروش سهام عدالت، پیش بینی کرد: با توجه به اینکه در روزهای پایانی دولت کنونی چنین مسائلی مطرح است، دولت جدید در ابتدای فعالیت خود با ریزش های شدید بازار سرمایه مواجه می شود و عرضه های آبشاری در این بازار انجام می شود. این در حالی است که دولت در سال گذشته به بهانه ریزشی بودن بازار سرمایه و لزوم مدیریت دارایی مردم، فرایند فروش سهام عدالت را متوقف کرده بود.
وی معتقد است: هنوز آن دلایل برای توقف فروش سهام عدالت در بازار وجود دارد. احتمال می رود که برخی می خواهند با استفاده از خلاهای قانونی، سهام عدالت مردم را که به پایین ترین حد ارزش واقعی خود رسیده است، خریداری کرده و از ناآگاهی مردم سواستفاده کنند.
سخنگوی کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت از نهادهای نظارتی، مجلس و سازمان بازرسی کل کشور درخواست کرد: امیدواریم نهادهای نظارتی و قضایی بر این موضوع حساس شده و ورود کنند تا سهام عدالت به ریل اصلی مردمی شدن اقتصاد، گسترش سهم بخش تعاون در اقتصاد ملی و افزایش ثروت خانوارها در راستای منویات مقام معظم رهبری است، برگردد. در این راستا امیدواریم اقدامات حاشیه ساز تا زمان استقرار دولت جدید و بررسی مسائل توسط مدیران دولت جدید متوقف شود.
حیدری با اشاره به ارایه گزارش های مربوط به تخلفات مذکور به مجلس، ادامه داد: خوشبختانه فراکسیون سهام عدالت برای اولین بار در مجلس تاسیس شد و تریبونی برای سهام عدالت در مجلس به وجود آمده است تا بتوان از این محل نظارت دقیقی بر فعالیت ها و مقابله با تخلف ها، انجام شود.
وی در پایان گفت: در حال حاضر گزارش هایی از طریق بخش مردمی سهام عدالت به کمیسیون اقتصادی و اصل ۴۴، ارائه شده است و پیگیری هستیم تا مجلس برای بررسی آن ورود کند. در این راستا لازم است که مجلس مصوباتی را اخذ کند و امیدواریم در این زمینه حق مرم رعایت شده و شرایط سهام عدالت در مورد زیری تر، در فرای و ورای قوانین بازار سرمایه دیده شود.