قادری: داشتن عزم و اراده برای اصلاحات، شرط توفیق غلبه بر چالش های اقتصاد ایران است
به گزارش بورس امروز، طی چند دهه گذشته آمارها ونمودارها نشان می دهد در مواقع و زمان هایی نه چندان پایدار رشد اقتصادی نه چندان قابل توجهی در اقتصاد ایران رخ داده است، اما با تکانه های داخلی وخارجی، رشد اقتصادی به نزولی ترین وضعیت خود رسیده و افت های پی درپی با تورم های […]
به گزارش بورس امروز، طی چند دهه گذشته آمارها ونمودارها نشان می دهد در مواقع و زمان هایی نه چندان پایدار رشد اقتصادی نه چندان قابل توجهی در اقتصاد ایران رخ داده است، اما با تکانه های داخلی وخارجی، رشد اقتصادی به نزولی ترین وضعیت خود رسیده و افت های پی درپی با تورم های تکرار شدنی که نرخ آن هر روز بیشتر از گذشته می شود فشار زیادی بر پیکر نحیف اقتصاد ایران و معیشت مردم کشور وارد کرده است. جعفر قادری اقتصاد دان و عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در این مجال کوتاه برای دقایقی برخی از دلایل بحران های اقتصاد ایران و راهکارهای غلبه بر آن را به زعم خود بیان کرده که در ادامه بحث آمده است.
جعفر قادری اقتصاددان و عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با بورس امروز به تحلیل معضلاتی پرداخت که دامنگیر اقتصاد ایران شده است وی در این باره توضیح داد و گفت: برای حل مشکلات و چالش های کشور در وهله اول نباید به یک باره به سراغ معلول ها رفت، چرا که مواردی مثل تورم و بیکاری که برای مردم مقوله های آشنایی است وبخش بزرگی از مشکلات آنها در نتیجه تورم و بیکاری است خود معلول برخی عوامل است که در ابتدای امر آنها باید حل و فصل شود.
وی دراین باره بیان داشت: برای حل مشکلات اقتصادی باید علت ها را پیدا کرد، سپس هر گونه ایراد یا حصاری که گرد آن را فراگرفته از سر راه برداشت، مثل سخت گیری هایی که فضای کسب و کار را بر روی کارآفرینان و تولید کنندگان بسته است، بنابراین برای رشد تولید باید به سراغ تسهیل فضای کسب و کار رفت، تحریم و سوء مدیریت نیز از جمله موضوعاتی است که در بحران زایی اقتصاد ایران نیز بسیار موثر بوده است.
قادری سوء مدیریت دولت در اقتصاد ایران را اینگونه تعریف کرد و گفت: سوء مدیریت ابعاد و زوایای مختلفی دارد که یکی از اشکال آن، وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی است که با تحریم های نفتی وعدم ارز آوری، با افزایش کسری بودجه، استقراض از بانک مرکزی موجب رشد پایه پولی و تورم می شود، تبعات تورم هم در اقتصاد به صورت مستقیم به اقشار کم درآمد و ضعیف جامعه تحمیل می شود، بنابراین لازم است برای جدایی از درآمدهای نفتی و عدم اتکای دولت به درآمدهای نفتی تلاش شود.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در این باره به ذکر مثال و راهکار دیگری پرداخت و گفت: ضمن اینکه منابع مالی پروژه های دولتی باید از بودجه دولت جدا شود، تحقق این موضوع به معنای کاهش فشار بر بودجه عمومی کشور است، بنابراین دولت باید موضوع تحقق خصوصی سازی واقعی با کوچک سازی خود را توامان دنبال کند تا طرح های عمرانی به بخش خصوصی سپارده شود.
جعفر قادری در این باره خاطر نشان کرد: تحقق خصوصی سازی و کوچک سازی دولت منجر به کاهش هزینه های دولت می شود، موضوعی که در تمام کشورهای دنیا دنبال می شود چرا که کمترین دلیلی برای حضور دولت در عرصه های اقتصادی که بخش خصوصی می تواند منابع آن را تامین کند وجود ندارد، بلکه دولت مسوول اجرای فعالیت های حاکمیتی است.
کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: به هر حال رفع مشکلات اقتصادی ایران منوط به ایجاد ساختارهای مناسب و سیاست گذاری های درست اقتصادی است، سیاست های غلط اگر ادامه بیابد معضلات و مشکلات اقتصادی افزایش می یابد، لذا برای کاهش بحران هایی که بعد از این می تواند خطرات مختلفی را درعرصه اقتصاد و اجتماع به مردم تحمیل کند باید با نهادینه سازی ساختارهای مناسب، دولت عریض و طویلی که هزینههای مختلفی را براقتصاد تحمیل کرده کوچک کرد تا ناکارآمدی های اقتصادی بر اثر سیاست گذاری های غلط از بین برود.
وی درباره سیاست های غلط دولت که عامل بحران زایی دراقتصاد ایران است تصریح نمود: به هر حال انتظار می رود دولت آینده برای حل چالش ها و جلوگیری از بحران های آتی اقتصادی، سیاست های پولی و مالی و بازار سرمایه را به بهترین شکل ممکن و در راستای منفعت کلیه ارکان اقتصاد کشور نه در راستای منفعت عده ای چیدمان کند. اگر سیاست های پولی، مالی و ارزی به درستی اتخاذ شود قطعا با راهکارهای دیگری می توان فشارها و پیامدهای ناشی از کرونا و تحریم ها را هم کاهش داد.
جعفر قادری اقتصاد دان و استاد دانشگاه در ادامه خاطر نشان شد: با اینکه همه مسوولین بر این موضوع اجماع دارند که اقتصاد ایران مشکلات عدیده ای دارد اما به دلایل مختلف اقتصاد بیمار تا کنون علاج نشده است. یکی از این دلایل باورهای غلط مسئولین است، یعنی برخی مسئولین به جای اینکه بر اساس شرایط فعلی کشور مدلهای مناسبی ترسیم کنند از ظرفیتهای بخش خصوصی، تعامل با کشورهای همسایه استفاده کنند، متاسفانه تمام تخم مرغ های خود را در سبد ارتباط با کشورهای غربی گذاشته اند در صورتی که غربیها مایل به توسعه ما نیستند.
وی دراین باره توضیح داد: هنگامی که غربی ها در حوزههای مختلفی با ما درگیر هستند دلیلی برای کمک کردن به ما وجود ندارد، بنابراین این تصور و باورهای غلط باعث شده کشور معطل تعامل اقتصادی با دنیای غرب شود و نسبت به مدل های بومی و استفاده ازتوانمندی داخلی و همکاری با سایر کشورها از جمله کشورهای منطقه بی توجهی های بزرگی صورت بگیرد.
عدم تسهیل فضای کسب و کار، فساد، رانت وامضای طلایی نیز سبب شده اقتصاد با چالش های بیشتری رو به رو شود، مثل تخصیص ارز دولتی برای کالاهای غیر ضروری یا عدم نظارت دولت بر تخصیص و عملکرد ارز دولتی یا سوء استفاده از منابع ارزی محدود کشور در جنگ اقتصادی موجود، بنابراین زمانی می توان از هزارتوی مشکلات اقتصادی ایران عبور کرد که اراده ای برای سیاست گذاری های درست پولی، ارزی،گمرکی، مالیاتی،بیمه ای و بودجه کشور وجود داشته باشد. اگر دولت آینده به این مجموعه عوامل توجه ویژه ای داشته باشد می توان به رفع مشکلات اقتصادی در آینده ای نه چندان دور امیدوار بود.