سعادت: در ۱۰ سال گذشته ارزش پول ملی به شدت کاهش یافته
به گزارش بورس امروز، کارشناسان اقتصادی موارد متعددی را به عنوان مهم ترین عوامل بحران زای اقتصاد عنوان می کنند و هر کدام راهکارهایی برای این موارد پیشنهاد می دهند اما متاسفانه اقتصاد ایران همچنان گره های کوری دارد که باز کردن آن بسیار سخت به نظر می رسد. افزایش تولید و ارتباط با دنیا […]
به گزارش بورس امروز، کارشناسان اقتصادی موارد متعددی را به عنوان مهم ترین عوامل بحران زای اقتصاد عنوان می کنند و هر کدام راهکارهایی برای این موارد پیشنهاد می دهند اما متاسفانه اقتصاد ایران همچنان گره های کوری دارد که باز کردن آن بسیار سخت به نظر می رسد. افزایش تولید و ارتباط با دنیا از جمله کشورهای منطقه مهمترین موضوعاتی است که تا کنون از سوی مقامات و بخصوص مقام معظم رهبری به عنوان یک راهبرد ایده آل برای اقتصاد ایران عنوان شده است، اما چرا این راهبردها اجرایی نمی شود و به چه دلیل بحران های اقتصاد ایران پایان نمی یابد موضوعی است که بورس امروز در گفت و گو با رحمان سعادت اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان بدان پرداخته تا از دل این بحث دلایل موضوع فشار معیشتی و کاهش قدرت خرید مردم مشخص شود.
رحمان سعادت اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان در گفت وگو با بورس امروز به بررسی مهمترین مشکلات اقتصاد ایران پرداخت و دراین باره گفت: از نظر بنده عوامل بسیاری در تنش و بحران های چند دهه گذشته اقتصاد ایران نقش آفزین بوده اند. تنش های ارزی، کاهش درآمدهای ارزی و سیاست گذاری های اقتصادی غلط اصلی ترین این موارد است.
اقتصاد وابسته به نفت براثر تحریم ها با کاهش درآمدهای ارزی مواجه می شود، لذا دولت برای تامین هزینههای کشور اقدام به چاپ اسکناس و افزایش حجم نقدینگی می کند، نقدینگی چند برابر شده موجب تورم چند برابری در سال های گذشته شده است، به گونه ای که قدرت خرید مردم ایران در چند سال گذشته به حداقل مقدار خود در دهه های گذشته رسیده است.
وی دراین باره تصریح کرد: به عبارت دیگر می توان گفت ما در ده سال گذشته به اندازه صد سال نقدینگی ایجاد کردهایم، بنابراین در ده سال گذشته عملا ارزش پول ملی به شدت کاهش یافته است.
رحمان سعادت با اشاره به عقب ماندن اقتصاد ایران از دروازه های رشد و توسعه گفت: حتی اگر دولتی روی کار بیاید که سیاست های رشد اقتصادی را پیاده کند و تعاملات سیاسی با دنیای خارج هم بدون تنش باشد، برای رسیدن به شرایط مطلوب تر حداقل ۴ سال زمان نیاز داریم تا ارزش پول ملی را تا حدودی بتوانیم جبران کنیم. اگر ما در ۱۰ سال آینده بتوانیم سیاستهای اقتصادی راهمراه با کنترل نقدینگی به کار ببریم می توانیم به افزایش و بهبود قدرت خرید مردم امیداور شویم.
متاسفانه شاخص های اقتصادی یا شاخصی به نام برابری قدرت خرید ppm که نهایتاً قدرت خرید مردم را تعیین میکند، نشان می دهد متأسفانه در حال حاضر در بدترین شرایط قرار داریم به نحوی که امکان تغییر آن با رشد ۸ درصدی اقتصاد شش سال آینده ما را به قدرت خرید سال ۹۰ بازمی گرداند! متاسفانه عوامل مختلفی چون تحریم ها، افزایش حجم نقدینگی و سیاستهای غلط دولت ها در سال های گذشته و درهشت سال دولت آقای روحانی هم به سبب شده که شرایط اقتصاد کشور، قدرت خرید مردم نرمال نباشد به گونه ای که با جرات می توان گفت امروز بیش از ۵۰ درصد جمعیت ایران برای تامین حداقل های زندگی خود با مشکلات عدیده ای مواجه هستند که امیدی به حل آنها ندارند.
رحمان سعادت اقتصاد دان و عضو هیات علمی دانشگاه سمنان دراین باره توضیح داد: وضعیت اقتصادی و معیشتی اقشار بزرگی از کشور ایران به قدری نگران کننده است که اگر همین مردم تا ماه های گذشته می توانستند دورنمای دو هفته معیشتی آینده خود را ببندند، امروز قادر به انجام چنین کاری نیستند، حتی خیالشان از تامین نان فردا شب خانواده هم راحت نیست! ضمن اینکه با تورم های بالایی که هر روز بیشتر و بیشتر می شود بخش بزرگی از جامعه امید خود را برای اداره زندگی تا پایان سال با حقوق و دستمزدهای زندگی از دست داده اند.
رحمان سعادت اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه سمنان در پاسخ به این سوال که برای کاهش بحران ها و فشار معیشتی به مردم چه راهکاری پیشنهاد می کنید گفت: در واقع برای رفع برخی از مشکلات اساسی اقتصادی که زندگی دهک های بزرگی از جامعه را تحت تاثیر قرار داده باید از دو اهرم اساسی استفاده کنیم. یکی از این اهرم ها تعاملات بین المللی با دنیا درراستای تنش زدایی بیشتر است، به این دلیل که هر چه قدر درون زا باشیم نمی توانیم برون اقتصاد و تعامل و تجارت با خارج را مد نظر قرار ندهیم.
وی دراین باره توضیح داد: اهرم دیگری که ما را در رسیدن به رشد و توسعه اقتصادی به پیش می برد رفع موانع تولید و کسب و کار است که می تواند وضعیت اقتصاد کشور را درست کند ، بنابراین برای عبور دادن اقتصاد ایران از چالش های بزرگ اقتصادی باید به این دو مورد مهم توجه کنیم چرا که بی توجهی و غفلت از هر کدام یک از این اهرم ها ما را به نتیجه مطلوب اقتصادی نمی رساند و کشور را از رسیدن به توسعه اقتصادی به شدت دور می کند.
سعادت با تاکید بر تعاملات خارجی و تاثیر آن در توسعه اقتصاد کشور گفت: دنیای امروز، دنیای جزیره ای عمل کردن نیست، دنیای ارتباط و تعامل است. در دنیای امروز هیچ کشور توسعه یافته ای را نمی بینید که بدون تعامل با دنیا به رشد اقتصادی رسیده باشد، در عین حال هیچ کشوری بدون بهبود و تسهیل فضای کسب و کار و حمایت از تولید به مسیر رشد و شکوفایی اقتصاد و تعامل و ارتباط با فضای بین المللی نرسیده است. رفع موانع تولید که یکی از مهمترین دغدغه های مقام معظم رهبری است ودر شعار سال هم به این موضوع مهم تاکید شد برای برون رفت اقتصاد ایران از مشکلات بسیار مهم و حیاتی است. بی شک اگراین موارد رعایت شود در نهایت برای اقتصاد ایران می توان برنامه ریزی کرد و می توان به آینده زندگی فرزندان این سرزمین امیدوار بود.