آزاد سازی شکر هم در صف نوبتی وزارت صمت رفت؟
مسئولان وزارت صمت مدتی است که اعلام کرده اند با آزادسازی قیمت شکر، موافق هستند. برخی کارشناسان این حوزه معتقدند که آزادسازی قیمت شکر، به نفع مصرف کننده و تولیدکننده خواهد بود و منجر به تعدیل قیمت شکر در بازار می شود.
به گزارش خبرنگار بورس امروز، چند مدتی است که نرخ های متفاوتی برای شکر در بازار وجود دارد، به عنوان مثال قیمت مصوب شکر در بازار ۸ هزار و ۷۰۰ تومان است اما مردم هرکیلو شکر را بین ۱۴ تا ۱۶ هزار تومان می خرند. این در حالی است که تولیدکنندگان قند و شکر از این مابه تفاوت قیمتی سودی نمی برند و در این میان تنها دلالان و واسطه ها منتفع می شوند.
از سوی دیگر، شکر با ارز نیمایی وارد کشور می شود و قیمت مصوب شده نیز بر اساس دلار ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی است. در صورتی که هزینه حمل و نقل، ترخیص و سایر هزینه های واردات شکر را محاسبه کنیم، قیمت شکر نزدیک به ۱۵ هزار تومان می شود که این قیمت برای مصرف کننده، مقرون به صرفه است اما با توجه به درخواست تولیدکنندگان قندو شکر در کشور، امید می رود با عرضه شکر در بورس کالا، قیمت این محصول متعادل تر در بازار عرضه شود.
بسیاری از تولیدکنندگان فعال در صنعت قندو شکر با توجه به بهره وری تنظیم بازار، تمایل زیادی دارند که محصولات خود را در بازار بورس کالا عرضه کنند. این در حالی است که سهامداران این شرکت ها نیز، از قیمت گذاری دستوری این صنعت خسته شده اند و امید دارند که با آزاد شدن قیمت محصولات این صنعت، زیان خود را جبران کنند. بسیاری از سهامداران این صنایع، سهامدار خرد و حقیقی هستند؛ بنابراین آزاد شدن قیمت شکر، نه تنها منجر به تعدیل قیمت این محصول می شود بلکه می تواند جان صنایع را نیز نجات دهد.
بدیهی است آزادسازی نرخ شکر و عرضه آن در بورس کالا برای مصارف عمده صنعتی،منجر به سود مصرف کننده نهایی و تولیدکننده باشد و در این میان رانت و واسطه گری را حذف می کند. در نتیجه بهتر است که مسئولان وزارت صمت و سازمان حمایت و ستاد تنظیم بازار اولین گام خود را برای حمایت از تولیدکننده و رفع موانع راه آنها بردارند و قیمت شکر را آزاد کنند.