راهی برای سنگ آهن در بورس کالا
سرمایه گذاری در حوزه سنگ آهن به دلیل اهمیتی که برای صنایع دارد، توجیه اقتصادی می یابد. بورس کالا به عنوان بهترین بازار برای عرضه محصولات فولادی به طور اختصاصی منجر به شفافیت عرضه و تقاضای این صنعت می شود. در حال حاضر حدود ۵ میلیارد تن سنگ آهن با عیار بالای ۴۵ درصد در کشور وجود دارد که تا پایان سال ۱۳۹۹، تنها ۹۰۰ میلیون آن استخراج شده است. با توجه به چشم انداز افق ۱۴۰۴، برای تولید ۵۵ میلیون تن فولاد، باید ذخیره ۱.۵ میلیارد تنی داشته باشیم.
به گزارش بورس امروز، سعید عسکرزاده دبیر انجمن سنگ آهن گفت: مدت زیادی به دنیال عرضه سنگ آهن در بورس کالا بودیم با این حال به خاطر تنوع بسیار بالای این محصول و نبود امکان تعیین قیمت پایه، در مذاکرات با بن بست روبرو می شدیم. حال این اتفاق میسر شده است و سنگ آهن با عرضه های بالا در بازار بورس تهران عرضه می شود.
به گفته وی؛ در این شرایط باید فرایندهای قیمت گذاری و سهمیه بندی تغییر می کرد. این در حالی است که اعتدال معتقد است که در حال حاضر قیمت های بورس کالا واقعی نیست بلکه اخیرا این قیمت ها بر اساس نرخ دلار ۱۶ هزار تومانی محاسبه می شود در حالی که مابه تفاوت قیمت دلار بورس کالا و بازار آزاد، از جیب تولیدکننده سنگ آهن و فولاد خارج می شود و به جیب دلالان و واسطه ها می رود.
بنا به گفته اعتدال؛ قیمت سنگ آهن در داخل کشور با وجود اینکه با رشد همراه بوده، اما هنوز با قیمت جهانی فاصله زیادی دارد. پیش بینی فعالان معدنی بر این است که سنگ آهن از نرخ دلار، حباب منفی را برای این صنعت به وجود آورده است.
- مشکلات عرضه سنگ آهن در بورس کالا
سنگ آهن به دلیل اینکه ماده خام است و به کالایی تبدیل نشده، برای عرضه در بورس کالا مناسب نیست. آنچه در بورس می تواند عرضه شود، کالایی است که استانداردهای مورد نیاز را داشته باشد تا دیگر نیازی به شرح محصول نباشد.
به گفته عسگرزاده؛ همین امر منجر شد تا سال گذشته در مذاکرات با سازمان بورس، محصولاتی مانند کنسانتره و گندله در بورس کالا به صورت مستمر عرضه شوند تا از ظرفیت بورس در کشف قیمت، شفاف سازی و یافتن نقطه تلاقی عرضه و تقاضا استفاده شود. این در حالی است که بنابه گفته رضا اعتدال؛ قیمت سنگ آهن در داخل کشور با وجود اینکه با رشد همراه بوده، اما هنوز با قیمت جهانی فاصله زیادی دارد.
به گفته عسگرزاده در حال حاضر چالش های قیمتی در حوزه سنگ آهن وجود دارد اما اگر بتوان با اصلاحات آن، هزینه بیشتری برای فرآوری سنگ آهن در نظر گرفت، می توان برنامه کاهش حدعیار را اجرا کرد. در نتیجه ذخایر معادن کشور افزایش یافته بهره گیری معادن در جهت استفاده بهینه از منابع طبیعی کشور، به شکل چشمگیری تغییر می کند.
- توافقات انجمن و بورس کالا
در پی مذاکرات انجمن سنگ آهن با شرکت بورس کالای ایران در سال گذشته، تفاهم نامه ای به امضا رسید تا واحدهای تولیدی محصولات خود را در بورس کالا عرضه کنند.
بر اساس توافقات صورت گرفته، روزهای یکشنبه هر هفته به عنوان زمان عرضه سنگ آهن، گندله و کنسانتره انتخاب شده است. عسگرزاده اظهار امیدواری می کند که مباحث دیگری مانند استفاده از ظرفیت شعبه منطقه آزاد بورس کالا، در جهت رینگ صادراتی و سایر مواردی که در توافق با بورس کالا مطرح شده است، فراهم شود.
- رشد سنگ آهن در ماه های آتی
بیشترین تاثیر تحریم ها بر صنایع فلزات و پتروشیمی اعمال شد زیرا این دو صنعت به صورت مستقیم توسط آمریکا تحریم شدند. به دنبال آن، فروش محصولات آنها در بازارهای جهانی با روابط خاص میسر بود. کما اینکه امروز، صادرات این دو صنعت تنها ۳۰ درصد صادرات پیش از تحریم ها است. با رفع تحریم ها، ظرفیت بزرگی برای صنایع فلزی از جمله فولاد به وجود می آید تا از ظرفیت های تولیدی خود برای عرضه در بازارهای جهانی استفاده کنند. در حال حاضر عیار محصولات شرکت های تولیدکننده این صنعت، متناسب با عرضه های جهانی است. به عنوان مثال متوسط عیار خروجی شرکت های گل گهر، صبانور، میدکو، چادرملو و سنگ اهن سنگان ارقام بالایی است که به جذابیت صادراتی آنها می افزاید.
طبق گفته اعتدال مدیرعامل شرکت تحلیل سرمایه اروین؛ در ماه های اخیر باتوجه به جذابیت ایجاد شده در قیمت، شرکت های تولیدی فروش بسیار خوبی داشتند. نتایج این فروش را می توان در ارقام فروش آنها نیز مشاهده کرد زیرا رشد چشمگیری نیز در این حوزه داشته اند. در ماه های اخیر، شرکت های معدنی همچون، چادرملو و گل گهر، توانستند به دلیل نرخ دلار، قیمت سنگ آهن و افزایش میزان تولید، حاشیه سود خوبی را رقم زنند. این در شرایطی است که دبیر انجمن سنگ آهن می گوید: با عرضه سنگ آهن از سوی معادن و مجموعه های بزرگ در کنار عرضه گندله و کنسانتره امیدواریم شرایط هر روز به سمت بهبود پیش رود. با این وجود اعتدال معتقد است: تحقق این حاشیه سود، قیمت سهام این شرکت ها را تحت تاثیر قرار می دهد. در نتیجه می توان گفت صنعت سنگ آهن در ماه های آتی می تواند یکی از صنایع جذاب در بازار سرمایه باشد.
دراین میان در راستای رشد شرکت های معدنی، رشد قیمت ها به شرکت های فولادی نیز رسید و شرکت های فولادی و آلیاژسازها نیز از این رشد بهره منده شدند. این در حالی است که عسگرزاده ضمن بیان تاثیر بسزای اصلاح قیمت ها در ایجاد انگیزه سرمایه گذاری در حوزه معادن، معتقد است: فعالیت های زیربنایی معادن در حوزه پی جویی و اکتشاف با اصلاح قیمت ها می تواند رونق گیرد و سرمایه گذاران را به این حوزه جذب کند. در نتیجه می توان از معادن حمایت کرد تا علاوه بر استخراج بهینه از معادن فعلی خود، به دنبال کشف معادن جدید حرکت کند.
به گفته اعتدال؛ با توجه به خبرهای مثبت در خصوص احیای برجام و رفع تحریم ها، صنعت فولادی کشور آینده خوبی در پیش دارد زیرا شرکت های بزرگ فولادی کشور مانند شرکت فولاد مبارکه در لیست تحریم های کنونی هستند. تولیدکنندگان فولاد هزینه های زیادی را برای دور زدن تحریم ها از ارائه تخفیف های سنگین تا روند طولانی وصول مطالباتشان، در سال های اخیر پرداخته اند. به گفته وی دولت می تواند با حمایت های خود، با ایجاد مشوق هایی برای صنایع، ضمن رشد آنها، شاهد توسعه و رشد کشور باشد.