ترسیم چشم انداز صنعت سنگ آهن در ۱۴۰۰
مدیرعامل شرکت تحلیل سرمایه اروین معتقد است در حال حاضر ذخایر سنگ آهن در کشور مناسب است و ذخایر لازم برای تحقق چشم انداز ۱۴۰۴ در کشور وجود دارد.
رضا اعتدال در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره ذخایر سنگ آهن در کشور تصریح کرد: در حال حاضر حدود ۵ میلیارد تن سنگ آهن با عیار بالای ۴۵ درصد در کشور وجود دارد که تا پایان، تنها ۹۰۰ میلیون آن استخراج شده است. با توجه به چشم انداز افق ۱۴۰۴، برای تولید ۵۵ میلیون تن فولاد، باید ذخیره ۱.۵ میلیارد تنی داشته باشیم.
وی با بیان اهمیت سنگ آهن به عنوان فلز مادر در همه صنایع، افزود: بخش اندکی از صنعت فولاد ما نشات گرفته از بازیافت است؛ در حالی که کشوری مانند ترکیه بر اساس استحصال و استفاده از ضایعات آهنی فعالیت می کند. این به دلیل وجود منابع غنی در فلات مرکزی ایران است.
به گفته اعتدال، سرمایه گذاری در حوزه سنگ آهن به دلیل اهمیتی که برای صنایع دارد، توجیه اقتصادی پیدا می کند.
قیمت جهانی سنگ آهن تثبیت می شود
مدیرعامل شرکت تحلیل سرمایه اروین درباره قیمت های جهانی سنگ آهن در سال های اخیر، توضیح داد: قیمت جهانی سنگ آهن طی سال های اخیر رشد شارپی داشته است به طوری که طی هفته گذشته میانگین قیمت سنگ آهن به ۲۱۰ دلار رسید. به تناسب آن، قیمت های اسلب و بیلت در چین افزایش یافت و به حدود ۱۲ درصد رسید. در مدت اخیر، بیلت رکورد ۶۹۵ دلار را نیز ثبت کرد.
اعتدال با اشاره به ۳ کشور پرمصرف زنجیره فولاد بیان کرد: عمده مصرف سنگ آهن در کشورهای چین، هند و برزیل است زیرا بیشترین میزان مصرف را در زنجیره فولاد دارند؛ بنابراین بدیهی است که سنگ آهن به سمت این بازارها حرکت کند. چین به عنوان اولین کشور پرمصرف سنگ آهن، بزرگترین مشتری سنگ های هماتیت و مگنتیت محسوب می شود؛ بنابراین انتظار می رود که با توجه به ظرفیت بالای این کشورها در تولید فولاد، قیمت جهانی سنگ آهن تثبیت شود و کاهش نرخ آن دور از ذهن خواهد بود.
وی در این خصوص ادامه داد: در ماه های اخیر، باتوجه به جذابیت ایجاد شده در قیمت، شرکت های تولیدی فروش بسیار خوبی داشتند. نتایج این فروش را می توان در ارقام فروششان نیز مشاهده کرد زیرا رشد چشمگیری نیز در این حوزه داشته اند. در ماه های اخیر، شرکت های معدنی همچون، چادرملو و گل گهر، توانستند به دلیل نرخ دلار، قیمت سنگ آهن و افزایش میزان تولید، حاشیه سود خوبی را رقم بزنند.
مدیرعامل شرکت تحلیل سرمایه اروین یادآوری کرد: تحقق این حاشیه سود، قیمت سهام این شرکت ها را تحت تاثیر قرار می دهند. در نتیجه می توان گفت صنعت سنگ آهن در ماه های آتی می تواند یکی از صنایع جذاب در بازار سرمایه باشد.
اعتدال در ادامه به سود شرکت های فولادی اشاره کرد و افزود: در راستای رشد شرکت های معدنی، رشد قیمت ها به شرکت های فولادی نیز رسید و شرکت های فولادی و آلیاژسازها نیز از این رشد بهره منده شدند.
عرضه سنگ آهن در بورس کالا تصمیم درستی بود
مدیرعامل شرکت تحلیل سرمایه اروین با اشاره به عرضه سنگ آهن در بورس کالا گفت: در حال حاضر شرایط نشان می دهد که عرضه سنگ آهن در بورس کالا، تصمیم درستی است و می تواند قیمت مناسبی با توجه به نسبت عرضه و تقاضا تعیین شود.
اعتدال معتقد است که در حال حاضر قیمت های بازار بورس کالا واقعی نیست بلکه اخیرا این قیمت ها بر اساس نرخ دلار ۱۶ هزار تومانی محاسبه می شود در حالی که مابه تفاوت قیمت دلار بورس کالا و بازار آزاد، از جیب تولیدکننده سنگ آهن و فولاد خارج می شود و به جیب دلالان و واسطه ها می رود.
وی در خصوص ما به تفاوت قیمت دلار در بورس کالا و بازار آزاد گفت: قیمت سنگ آهن در داخل کشور با وجود اینکه با رشد همراه بوده، اما هنوز با قیمت جهانی فاصله زیادی دارد. پیش بینی فعالان این صنعت صنعت سنگ آهن از نرخ دلار، حباب منفی را برای این صنعت به وجود آورده است.
مدیرعامل شرکت تحلیل سرمایه اروین درباره پتانسیل صنعت سنگ آهن در سال جاری گفت: با توجه به کاهش عرضه سنگ آهن در جهان، پیش بینی می شود که قیمت جهانی سنگ آهن با رشد همراه شود یا در همین رقم تثبیت شود. در این خصوص توجه به مسائل محیط زیست، کشمکش های استرالیا و چین در حوزه صادرات سنگ آهن باید مد نظر قرار داد.
اعتدال درباره روابط استرالیا و چین توضیح داد: استرالیا به عنوان بزرگترین تولیدکننده سنگ آهن، بزرگترین مصرف کننده جهان که چین است، به خود جذب کرده است و در صورتی که در روابط میان این دو کشور، گشایشی رخ بدهد، عرضه افزایش یافته و در بازار جهانی سنگ آهن و قیمت آن تاثیر می گذارد.
وی رشد صنعت فولاد در جهان با شتاب دانست و گفت: فولاد به عنوان فلزی که بیشترین تقاضا را در جهان دارد، از اهمیت زیادی برخوردار است. در نتیجه با توجه به رشد تقاضا در بازار های جهانی، افزایش میزان عرضه پوشش داده می شود. بنابراین پیش بینی می شود که قیمت جهانی فولاد و زنجیره آن با تثبیت همراه خواهد شد. این وضعیت خوبی برای شرکت های فولاد و سنگ آهن رقم می زند.
مدیرعامل شرکت تحلیل سرمایه اروین با اشاره به مذاکرات کمیسیون برجام یادآوری کرد: با توجه به خبرهای مثبت در خصوص احیای برجام و رفع تحریم ها، صنعت فولادی کشور آینده خوبی در پیش دارند زیرا شرکت های بزرگ فولادی کشور مانند شرکت فولاد مبارکه در لیست تحریم های کنونی هستند. تولیدکنندگان فولاد هزینه های زیادی را برای دور زدن تحریم ها از ارائه تخفیف های سنگین تا روند طولانی وصول مطالباتشان، در سال های اخیر پرداخته اند.
اعتدال با اشاره به هزینه های حمل و نقل صنعت فولاد توضیح داد: درصورتی که تحریم ها برداشته شود، مسئله کشتی رانی حمل کننده صنایع فلزات گشایش رخ می دهد و رقابت خوبی در این حوزه ایجاد می شود؛ در نتیجه هزینه های حمل و نقل شرکت های تولیدکننده فولاد کاهش یافته و از سوی دیگر نیازی نیست که برای فروش محصولات خود در جهان، تخفیف های سنگینی را به خریداران ارائه دهند.
به گفته وی با رفع تحریم ها، شرکت های تولیدکننده فولاد کشور می توانند محصولات خود را هم قیمت با فوب پین، تایوان یا حتی خلیج فارس به فروش برسانند.
آینده صادراتی صنایع فولادی و سنگ آهنی روشن است
مدیرعامل شرکت تحلیل سرمایه اروین آینده صادرات صنعت فولادی را روشن دانست و عنوان کرد: بیشترین تاثیر تحریم ها بر روی صنایع فلزات و پتروشیمی اعمال شد زیرا این دو صنعت به صورت مستقیم توسط آمریکا تحریم شدند. به دنبال آن، فروش محصولات آنها در بازارهای جهانی با روابط خاص میسر بود. کما اینکه امروز، صادرات این دو صنعت، تنها ۳۰ درصد صادرات پیش از تحریم ها است.
اعتدال در ادامه اضافه کرد: با رفع تحریم ها، ظرفیت بزرگی برای صنایع فلزی از جمله فولاد به وجود می آید تا از ظرفیت های تولیدی خود برای عرضه در بازارهای جهانی استفاده کنند. در حال حاضر عیار محصولات شرکت های تولیدکننده این صنعت، متناسب با عرضه های جهانی است. به عنوان مثال متوسط عیار خروجی شرکت های گل گهر، صبانور، میدکو، چادرملو و سنگ اهن سنگان ارقام بالایی است که به جذابیت صادراتی آنها می افزاید.
وی با بیان اینکه رفع تحریم ها تاثیر به سزایی در EPS شرکت های تولیدکننده فولاد و سنگ آهن دارد، تصریح کرد: مهم ترین عامل تاثیر گذار بر EPS شرکت های سنگ آهنی و فولادی، قیمت تمام شده تولید و قیمت فروش آنهاست. با توجه به افزایش حجم فروش این شرکت ها با رفع تحریم ها، نرخ فورش نیز با حذف تخفیف ها افزایش یافته و حاشیه سود قابل توجهی کسب می شود.
دولت دخالت های خود را کاهش دهد
مدیرعامل شرکت تحلیل سرمایه اروین با اشاره به تصمیم گیری های اشتباه در صنایع فلزی کشور، گفت: متاسفانه در ایران همواره مشکلات وجود دارد و نمی توان تنها یک متغیر را عامل شرایط دشوار برای یک صنعت دانست. در سال های اخیر، علاوه بر تحریم ها، تصمیم گیری های غلط نیز منجر شد تا بسیاری از صنایع با مشکلات عدیده ای روبرو شوند که از جمله آنها می توان به قیمت گذاری دستوری اشاره کرد.
اعتدال با تاکید بر اینکه قیمت گذاری دستوری در سال های اخیر، کمر بسیاری از صنعتگران را شکست، یادآوری کرد: قیمت گذاری دستوری، پدیده ای است که تنها می توان در ایران مشاهده کرد. مسئولین باید به فکر مقررات دست و پاگیر باشند وگرنه دست و پای تولیدکنندگان با وجود این قوانین بسته می شود. حال که امسال را سال رفع موانع و پشتیبانی از تولید نامگذاری شده است، مسئولین به این شعار اهمیت دهند و فضا را برای تولیدکننده باز کنند.
وی در پایان از مسئولین صنعت سنگ آهن و فولاد درخواست کرد تا قیمت ها را دستکاری نکنند و بیان کرد: بسیاری از دخالت های دولتی تاکنون منجر به بروز مشکلات در صنایع شده اند. اگر دولت ها دخالت خود را بکاهند، شرایط صنایع نیز بهتر می شود. در حال حاضر شرایط شرکت های تولیدکننده فولاد گریدهای خوبی دارند و می توانند مقابل غول های بزرگ جهان عرضه اندام کنند. دولت می تواند با حمایت های خود، مشوق هایی را برای صنایع ایجاد کند تا رشد کنند و تاثیر ان را بر رشد کشور ببینند.