لزوم ثبات در بازار ارز در جهت تحقق «جهش تولید»
یک نماینده مجلس شورای اسلامی معتقد است که با ثبات قیمت ارز در کشور، تولیدکنندگان می توانند با برنامه ریزی های خود، شعار سال جاری مبنی بر جهش تولیدی را محقق کرده و موانع تولیدی خود را مرتفع سازند.
سید ناصر موسوی لارگانی در گفت و گو خبرنگار بورس امروز، درباره لزوم ثبات ارز در کشور گفت: تولیدکنندگان نیاز دارند که در بازار ارز ثبات ایجاد شود زیرا در حال حاضر آنها با مشکلات عدیده ای روبرو هستند. به عنوان مثال تولیدکنندگان اگر مواد اولیه خود را با ارز ۱۲ هزار تومان خریداری کنند، طی روند تولید آنها، نرخ ارز افزایش یا کاهش یافته است. این نوسانات منجر می شود که تولیدکنندگان با مشکلات زیادی از جمله تامین مواد اولیه روبرو شوند.
وی افزود: بنابراین لازم است که تولیدکنندگان بدانند ثبات نرخ ارز در بازار وجود دارد و آنها طی روند تولیدی خود با نوسانات زیادی روبرو نمی شوند.
این نماینده مجلس با بیان اینکه نوسانات کم در بازار ارز قابل هضم است، تصریح کرد: زمانی که نرخ ارز در حد ۱۰۰ تومان نوسان دارد، تولیدکنندگان می توانند بر اساس این نوسان برنامه ریزی داشته باشند اما زمانی که نوسانات ارزی زیاد است به طوری که ارز از ۱۰ هزار تومان به ۳۰ هزار تومان می رسد، تولیدکنندگان نمی توانند وضعیت خود را با آن وفق دهند.
موسوی لارگانی در ادامه بیان کرد: بسیاری از تولیدکنندگان در حال حاضر به بانک ها بدهی ارزی دارند؛ زمانی که نوسانات ارزی زیاد است، بدهی آنها نیز به بانک ها افزایش می یابد و از محدوده پرداخت آنها خارج می شود. در مواردی دیده شده است که تولیدکننده همه اموال خود را هم فروخته است اما نتوانسته این نوسان ارزی را جبران کند.
وی یادآوری کرد: مطالبات ارزی بانک ها، به دلیل وابستگی به نرخ روز ارز، با نوسانات آن همراه می شود و به همین خاطر است که بسیاری از تولیدکنندگان با ورشکستگی روبرو هستند. زمانی که صنعت و تولید کشور دچار مشکل شود به طور قطع، اشتغال هم با مشکل روبرو خواهد شد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به نقش تولید در رونق اقتصادی کشور، گفت: لازم است که نرخ ارز ثابت شود زیرا در این صورت تولید و صادرات تحت تاثیر آن قرار می گیرند و با توجه به نقش این دو در رونق اقتصادی، کشور نیز با مشکل روبر می شود. اگر نرخ ارز در بودجه کشور تصویب می شد و نرخ ثابتی برای آن در کشور وجود داشت، برای اقتصاد کشور خوب می شد.
موسوی لارگانی با اشاره به نوسانات بازار ارز یادآوری کرد: حدود ۹۰ درصد نوسانات ارزی که در دولت یازدهم و دوازدم مشاهده شد، مربوط به دولت است؛ کمااینکه دولت نیز به این مسئله اذعان داشته و ۲ الی ۳ مرتبه به این امر اعتراف کرده است.
وی در این خصوص ادامه داد: آقای رئیس جمهور چندین بار اعلام کردند که تغییر قیمت ارز با دستور ایشان انجام شده است. به عنوان مثال در یک برنامه تلویزیونی آقای همتی، رئیس کل بانک مرکزی اعلام کردند که در سامانه نیما ارز عرضه می شود اما کسی آن را نمی خرد! آقای رئیس جمهور دستور دادند که قیمت ارز را پایین بیاورید تا آن را بخرند!
این نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اگر نوسانات ارز در داخل کشور به خاطر مسائل جهانی است، چه نیازی است که رئیس جمهور دستور بدهد که قیمت ارز چقدر باشد؟ دولت بهانه می آورد که نرخ ارز به خاطر تحریم ها و برجام است که طی سال های اخیر، با این میزان نوسان همراه بوده است اما شواهد نشان می دهد که دولت باعث افزایش قیمت ها شده است.
وی درباره کاهش نرخ ارز در روزهای اخیر گفت: در حال حاضر نیز، این کاهش نرخ ارز به دولت بازمی گردد زیرا بخشی از مطالبات ارزی در حدود ۲ میلیارد دلار در برخی کشورها آزاد و ذخیره شده است. با توجه به اینکه پایان دولت دوازدهم نزدیک است، دولت برایش سخت است که این ارز را که چندین برابر شده است، به دولت بعدی تحویل دهد؛ بنابراین دولت تلاش می کند در زمان مدیریت خود توافق برجام و کاهش نرخ ارز را داشته باشد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی معتقد است که نوسانات ارزی چه در جهت صعود و چه در جهت نزول، آسیب زا است.
موسوی لارگانی با اشاره به وضعیت صنایع خودروسازی گفت: به عنوان مثال جای تاسف دارد خودروی ایرانی که هر روز از کیفیتش کاسته می شود، طی هر فصل، قیمت آن افزوده می شود. وقتی نرخ دلار در حال افزایش بود، خودروسازان این بهانه را داشتند که با توجه به افزایش نرخ ارز، باید قیمت خودرو نیز افزایش پیدا کند! حال که نرخ ارز در حال ریزش است، باز هم شاهد افزایش قیمت خودرو هستیم.
وی تاکید کرد: متاسفانه در کشور، کالاها با افزایش نرخ ارز، گران می شوند اما با کاهش قیمت ارز، ارزان نمی شوند. در این راستا نیز نظارتی وجود ندارد! برخی از تولیدکنندگان که با نرخ ارز پایین تولید کرده اند، اکنون می خواهد با نرخ روز محصولات خود را بفروشند. در حالی اکنون نرخ ارز کاهش پیدا کرده، آن را به قیمت پایین تر نمی فروشند.