حمل و نقل ریلی چگونه انجام می شود؟
به گزارش بورس امروز، حمل و نقل از طریق راه آهن تحت شرایط خاصی انجام می شود.برای جابجایی کالاها از واگن های باری مخصوصی استفاده می شود که هر کدام وظیفه منحصربفردی دارند.واگن های باری از نظر شکل ظاهری دارای انواع مختلفی هستند که در ادامه به چند نمونه از آن ها اشاره می کنیم. […]
به گزارش بورس امروز، حمل و نقل از طریق راه آهن تحت شرایط خاصی انجام می شود.برای جابجایی کالاها از واگن های باری مخصوصی استفاده می شود که هر کدام وظیفه منحصربفردی دارند.واگن های باری از نظر شکل ظاهری دارای انواع مختلفی هستند که در ادامه به چند نمونه از آن ها اشاره می کنیم.
واگن های مسطح
از واگن های مسطح در انواع حمل و نقل ریلی استفاده می شود.از این واگن ها برای حمل ماشین آلات و کالاهای سنگین که دارای طول زیادی هستند، استفاده می شود.کالاهایی نظیر میلگرد، قطعات آهنی و تیرآهن که با واگن های مسطح دو محوره، چهار محوره و یا شش محوره حمل می شوند.
واگن های مسقف
این واگن ها به گونه ای طراحی شده اند که پس از قرارگیری کالاها، درب آن بسته و پلمپ شود.اینکار باعث می شود تا کالاها از هر گونه آسیبیبه دور باشند.برخی از کالاهایی که در برابر نور خورشید، اکسیژن و رطوبت مقاوم نیستند از طریق این واگن ها جابجا می شوند.معمولا، اینواگن ها به دو صورت دو محوره و چهار محوره ساخته می شوند.
واگن های لبه کوتاه و لبه بلند
از این واگن ها در انواع حمل و نقل ریلی استفاده می شود.از واگن های لبه کوتاه در حمل آهن آلات و مصالح ساختمانی و از واگن های لبه بلند در حمل مواد معدنی و کالاهای صنعتی استفاده می شود.این واگن ها توانایی حمل بارهای سنگین را داشته و در بسیاری از مواردچندین تن بار را با خود حمل می کنند.
واگن های مخزن
یکی دیگر از واگن هایی که در صنعت حمل و نقل ریلی مورد استفاده قرار م یگیرد، واگن های مخزن هستند.این واگن ها نیز مانند سایر واگن های دیگر در دو نوع دو محوره و چهار محوره ساخته می شوند.از این واگن ها در حمل سوخت و انواع مایعات استفاده می شود.بسیاری از تاجران برای حمل چنین کالاهایی با مشکلات متعددی روبرو می شوند که وجود واگن های مخزنی نگرانیآن ها را از بابت حمل کالاهایمایع برطرفکرده است.این کالاها در کمترین زمان ممکن به مقصد خواهندرسید.
واگن های یخچالی
از دیگر واگن هایی که در انواع حمل و نقل ریلی مورد استفاده قرار م یگیرد، واگن های یخچالی هستند که برای حمل انواع مواد فاسدشدنی نظیر لبنیات، گوشت، سبزیجات و غیره کاربرد دارند.این واگن ها دارای سیستم خنک کننده حرفه ای هستند و در طول سفر درجه حرارت یخچال به طور اتوماتیک تنظیم می شود.
تاریخچه انواع حمل و نقل ریلی در ایران
سال ساخته شده است.ایران دارای موقعیت ۱۰۰ کیلومتر طول خط راه آهن بوده این مقدار در طی ۱۰۴۶۰ ایران دارای جغرافیایی بی نظیری است.به گونه ای که بهترین راه ارتباطی اروپا به خاور دور به شمار می آید و بسیاری از کشورهای استعمارگر در سده های اخیر از راه ایران برای عظیمت به هندوستان استفاده می کردند.متأسفانه سیاست های غلط و بافت فرسوده صنعت ریلی کشور این اجازهرا نداده است تا از این صنعت پر رونق بهره های بین المللی ببریم.
صنعت حمل و نقل ریلی کشور نتوانسته به خوبی انتظارات مردم را برآورده کند؛ به گونه ای که علی رغم افزایش قیمت تعرفه ها و بلیط ها هنوز کیفیت قطارها طبق انتظارات تغییری نکرده و همین امر موجب شده است تا مسافران سایر روش های حمل و نقل را ترجیح دهند.اما، حمل و نقل ریلی کشور در طی سال های اخیر یک موفقیت بزرگ کسب کرده و آن هم اینکه بسیاریاز تاجرانبرای ارسال کالاهای خود از قطارهای باربری استفاده کرده اند.
نقاط قوت صنعت حمل و نقل ریلی در ایران
موقعیت استراتژیک جغرافیایی ایران
اتصال مراکز باری مهم نظیر بنادر بزرگ کشور، صنایع و معادن به شبکه ریلی اتصال مراکز توریستی و زیارتی مهم به شبکه ریلی(مانند شهرهای مشهد، قم، اصفهان، شیراز، بندرعباس، خوزستان و …)
خودکفایی کشور به لحاظ توان مهندسی، جهت ساخت زیربناو بخشهاییاز ناوگان ریلی در داخل
مشارکت بخشخصوصی در تأمین ناوگان باری و مسافری
به روز و استانداردبودن تکنولوژی در ساخت بخشهایی از ناوگان ریل
ریسک های صنعت حمل و نقل ریلی در ایران
افزایش نامتعارف نرخ حق دسترسی خطوط از طرف شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران
افزایش نامتعارف نرخ لکوموتیو از جانب شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران
عدم تحقق افزایش متعارف نرخ تعرفه از سوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
آسیا سیر ارس
این شرکت در سال ۱۳۸۲ با سرمایه گذاری ۱۰۰ درصد بخش خصوصی تاسیس و به عنوان یکی از شرکت های زیر مجموعه توکاریل و فعالیت خود را در زمینه حمل و نقل ریلی آغاز نمود.
ریل پرداز سیر
شرکت ریل پرداز سیر(سهامی عام)زیر مجموعه گروه صنعتی ریل پرداز است که از نقطه نظر تعداد و تنوع ناوگان دراختیار و حجم سرمایه گذاری صورت گرفته، بزرگترین هولدینگ حمل و نقل ریلی کشور محسوب می شود.
ریل پرداز سیر(سهامی عام)با در اختیار داشتن منابع انسانی مجرب و متخصص، برخورداری از ۱۲۰۰ دستگاه واگن لبه بلند ملکی و ۸۰۰ دستگاه واگن استیجاری، دفاتر نمایندگی وشرکای متعدد در داخل و خارج از کشور، دارا بودن خطوط و سکوهای بارگیری در مبادی بار، بهره مندی از امکانات و سازه های اختصاصی تخلیه در مقاصد ریلی، برخورداری از کارخانجات بازسازی واگن، قادر به ارائه خدمات یکپارچه لجستیکی و فورواردری با تمرکز بر حمل و نقل ریلی داخلی و بین المللی می باشد که توانسته با عملکرد ایمن، سریع، قابل انعطاف و اقتصادی در انجام خدمات مذکور رضایت مشتریان خود را جلب نماید.
ایجاد امکانات بارگیری و تخلیه محموله های ریلی در مبدأ و مقصد، ارائه اطلاعات آنلاین از آخرین وضعیت محموله های ریلی و انجام حمل ترکیبی(ریلی جاده ای)از نقاط قوت و تمایزات اساسی شرکت در مقایسه با سایر شرکت های فعال در این حوزه می باشد.در مجموع آنچه شرکت ریل پرداز سیر را از سایر شرکت های حاضر در صنعت حمل و نقل ریلی کشور متمایز کرده است اتخاذ مجموعه استراتژی های نوآورانه و اقدامات متهورانه است.حضور و نظارت نمایندگی پیشنهادات و خواسته های مشتریان از طریق ، شرکت در محل بارگیری و تخلیه و اعلام لحظه ای انتقادات و شکایات سیستم ارتباط با مشتریان در هرچه بهتر بودن خدمات ارائه شده ما را یاری می سازد.شرکت ریل پرداز سیر با وجود عمر کوتاه فعالیت در صنعت حمل و نقل ریلی باری، توانسته است جایگاه بسیار خوبی را در رتبه بندی شاخص های مهم این صنعت بدست آورد.
ریل سیر کوثر
شرکت ریل سیر کوثر از سال ۱۳۸۴ با خرید واگن های ۴ تخته وارداتی درجه یک مسافری وارد صنعت حمل و نقل مسافری کشور گردید طی سالیان اخیر همواره به توسعه کمی و کیفی ناوگان خود پرداخته است.
در حال حاضر دارای ۴ رام قطار مسافری شامل ۴۵ دستگاه واگن به علاوه ۲ رستوران در حال سیر خطوط بندر عباس – مشهد و بالعکس، یزد-مشهد و بالعکس و همچنین تهران و بالعکس می باشند.
مسافران جابه جا شده در ۹ماه اول سال ۱۳۹۹ در شرایط کرونایی و ممنوعیت و محدودیت سفر تعداد ۷۳۲۰۰ نفر می باشد.
در حوزه ی حمل و نقل ریلی بار نیز در سال ۱۳۹۱ از طریق شرکت در مزایده راه آهن، موفق به خرید ۱۳۴درستگاه واگن مخزن دار مخصوص حمل و نقل مواد نفتی و روغنی گردید.
طی قرار داد با شرکت ملی پالایش و پخش فراورده ای نفتی ایران مشتقات نفتی در مسییر های داخلی کشور صورت گرفته است.
علاوه بر آن با استفاده از واگن های اجاره ای و خرید ۴۳۷ دستگاه واگن لبه کوتاه حمل نقل ریلی بار در طول سال ۱۳۹۷ توسعه داد.
حمل و نقل ریلی پارسیان
شرکت حمل و نقل ریلی نیرو (سهامی خاص) در مرداد ماه سال ۱۳۸۴ با هدف تامین سوخت نیروگاه های سراسر کشور و با ۱۱ شعبه در سراسر شبکه ریلی (جنوب، عراق، تهران، شمال، شمال شرق، شمال غرب، آذربایجان، خرسان، جنوب شرق، اصفهان، هرمزگان) تاسیس شد.
نام این شرکت مورخ ۱۳۹۴/۰۶/۱۰ به «توسعه حمل و نقل ریلی پارسیان» تغییر یافت و در تاریخ ۱۳۹۴/۱۰/۲۶ نوع شرکت از سهامی خاص به سهامی عام تبدیل گردید است.
همچنین با عرضه ۵ درصد سهام این شرکت در تاریخ ۱۳۹۵/۸/۳ به صورت رسمی وارد فرابورس شده است.
شرکت توسعه حمل ونقل ریلی پارسیان با مالکیت ۱۲۰۰ واگن مخزن دار از نوع ۵۴۳، ۵۴۷ و ۵۵۷هزاری، بززگترین شرکت حمل و نقل ریلی عضو شرکت های گروه مخزن دار در سطح کشور است.
موضوع فعالیت این شرکت بر اساس اساسنامه، جابه جایی انواع بار و مسافر با استفاده از امکانات شبکه ریلی کشور بوده و شرح خدمات آن عبارت انداز:
حمل و نقل ریلی انواع محصولات نفتی و غیر نفتی، شامل مواد شیمیایی، فراورده های پتروشیمی، روغن های خوراکی و غیرخوراکی، خدمات فورواردری در حمل و نقل ترکیبی داخلی و بین المللی، خدمات گمرکی و صدور بارنامه های داخلی و بین المللی ریلی.