امسال هم سیمان گرانتر شد
تولید سیمان در سال ۱۳۹۹ با توجه به فعالیت در مجموع ۷۹ کارخانه سیمان در کشور، حدوداً ۶۶ میلیون تومان اعلام شد که افزایش ۹ درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل داشته است.
به گزارش بورس امروز، طبق آمارها استان اصفهان با ۷ واحد تولیدی بیشترین ظرفیت تولید را دارا است. این استان بالغ بر ۷.۹ میلیون تن ظرفیت تولید سیمان دارد و استانهای تهران و خراسان رضوی به ترتیب با ۷.۱ و ۶.۲ میلیون تن در رتبه های بعدی قرار دارند.
سرانه مصرف
سیمان یکی از مهمترین عناصر توسعه ای در تامین زیرساختهای اقتصادی کشورهاست؛ به طوری که به عنوان یکی از نهادهای استراتژیک توسعه محسوب میشود و معمولاً با این روند رشد اقتصادی کشورها و سرانه مصرف سیمان همبستگی بالایی وجود دارد. سرانه مصرف سیمان در ایران بعد از یک دوره افزایشی در سالهای ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۱ به اوج خود رسید و عدد ۷۵۴ کیلوگرم به ازای هر نفر برای سال ۱۳۹۱ ثبت شد. با قرار گرفتن کشور در شرایط تحریمی کاهش بودجه عمرانی و رکود بخش ساختمان، مصرف در ایران کاهش یافت. به طوری که در سال ۱۳۹۵ سرانه مصرف سیمان به عدد ۵۸۸ کیلوگرم رسید که معادل عدد ثبت شده برای سال ۱۳۸۶ است. در حال حاضر سرانه مصرف سیمان در کشور به عدد ۶۱۵ کیلوگرم رسیده است .
در داخل کشور ظرفیتهای فراوانی در جاده سازی، راه سازی، اصلاح و مقاوم سازی بافت های فرسوده و روستایی وجود دارد و همه به سیمان نیاز دارند. میتوان انتظار داشت که با شروع این اقدامات چالشهای صنعت سیمان تا حدودی حل شود. از وضعیت فعلی مصرف سیمان در ایران و تصویری از وضعیت آتی آن، می توان این نتیجه را گرفت که در وضعیت نرمال تقاضای داخلی ۸۰ درصد ظرفیت ایجاد شده را جذب کند. بر اساس آخرین آمار منتشره توسط انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان میزان مصرف سیمان در داخل کشور طی سال ۱۳۹۹ نسبت به سال قبل، ۹ درصد افزایش یافته است.
قیمت سیمان
هر ساله با افزایش قیمت نهادههای تولید سیمان انجمن صنفی سیمان تلاشهای خود را برای مذاکره با نهادهای متولی قیمتگذاری سیمان شروع می کند. اما با توجه به شرایط بازار رقابتی شدید و شرایط جغرافیایی و منطقهای شرکتهای فعال در صنعت، این قدرت چانهزنی متقاضیان سیمان است که قیمت سیمان را در سالهای اخیر مشخص کرده است. به طوری که در سال گذشته با اقدامات صورت گرفته در کل صنعت سیمان کشور و با هماهنگی انجمن صنفی و با عنایت به افزایش قابل توجه قیمت نهاده های تولید که عمدتاً ناشی از نرخ تورم و تغییرات نرخ ارز بوده قیمت سیمان نیز به طور میانگین در مناطق مختلف کشور ۴۰ تا ۷۰ درصد افزایش یافت.
صادرات در صنعت سیمان به دلیل محدود بودن شعاع صادراتی بازارهای صادراتی آن نیز محدود است. به همین دلیل ایجاد و گسترش ظرفیت با هدف صادرات در این صنعت قابل تحمل است. برنامه حمایتی عراق برای تولید داخلی نظیر افزایش تعرفه های واردات سیمان و ایجاد جنگ و ناامنی در این کشور در سالهای اخیر بزرگترین بازار صادراتی ایران را تحت تاثیر قرار داده و منجر به کاهش صادرات سیمان ایران شده است.