سال ۹۸ سال رکود و تثبیت
نیما جوادیان کارشناس بازارسرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: بر خلاف تصور برخی که انتظار رشد افسار گسیخته دلار و تورم بیشتر را در سال ۹۸ دارند ، به نظر سال ۹۸ سال کاهش تورم و تثبیت قیمت ارز می باشد. وی افزود: دو عامل از مهمترین عوامل رشد نرخ ارز و […]
نیما جوادیان کارشناس بازارسرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: بر خلاف تصور برخی که انتظار رشد افسار گسیخته دلار و تورم بیشتر را در سال ۹۸ دارند ، به نظر سال ۹۸ سال کاهش تورم و تثبیت قیمت ارز می باشد.
وی افزود: دو عامل از مهمترین عوامل رشد نرخ ارز و افزایش تورم در ایران به حساب می آیند. رشد بی پشتوانه نقدینگی و تحریم های اقتصادی که تا اینجای کار تاثیر عامل اول پر رنگ تر از عامل دوم بوده است. اما هیجانات تورم ناشی از رشد نقدینگی ، با افزایش چند برابری قیمتها در حال کاهش است.
جوادیان خاطرنشان کرد: نظریه مقداری پول بر توازن رشد تولید ناخالص داخلی با رشد نقدینگی تاکید دارد حال اینکه رشد GDP اسمی باشد یا حقیقی که موجب رشد اقتصادی می گردد در این نظریه چندان تفاوتی ندارد. ارزش ریالی کالاهای تولیدی در کشور باید با نقدینگی تناسب داشته باشد .
وی تاکید کرد: همانطور که طی چهار سال گذشته نقدینگی رشد بیش از ۱۰۰ درصدی را تجربه نمود درحالیکه ارزش ریالی کالاهای تولیدی در کشور طی همین دوره تا اوایل سال ۹۷ کمتر از ۴۰ درصد رشد داشت که از مهمترین دلایل رشد افسار گسیخته تورم طی سال جاری به شمار می آید. طی سال ۹۷ رشد حدود ۱۰۰ درصدی ارزش ریالی کالاهای تولیدی به واسطه تورم در کنار رشد حدود ۲۰ درصدی نقدینگی ، این عقب ماندگی را جبران نمود و در صورت عدم اجرای سیاست انبساطی پولی و تزریق نقدینگی جدید به اقتصاد توسط بانک مرکزی ، انتظار می رود تاثیر رشد نقدینگی بر افزایش تورم در سال آینده به شدت کاهش یابد. همچنین سیاست کاهش نرخ سود بانکی که بانک مرکزی در پیش گرفته است میتواند سرعت رشد نقدینگی طی سالهای آینده را کاهش دهد.
کارشناس بازارسرمایه یادآور شد:اما نرخ ارز نه تنها از نقدینگی ، بلکه از عوامل بسیاری تاثیر میپذیرد. کاهش عرضه ارز در کشور به واسطه تحریم ها یکی از مهمترین عوامل رشد نرخ ارز در سال ۹۸ به شمار می آید ، که با توجه به احتمال تمدید معافیتهای خرید نفت از ایران پس از اردیبهشت ماه و سیاستهای دور زدن تحریم ها توسط دولت ، به نظر کشور از این بابت حداقل تا اواسط سال آینده با مشکل جدی مواجه نگردد.
وی در ادامه افزود: در طرف مقابل میزان تقاضای ارز را داریم که گرچه در بخش سفته بازی به شدت رشد نموده است اما در بخش واردات با رشد بالای نرخ ارز و کاهش قدرت خرید قشر متوسط به شدت کاهش داشته. به گفته رییس کل بانک مرکزی حواله های ارزی دلار ۹۰۰۰ تومانی نیز گاها در سامانه نیما بدون خریدار میماند و واردات با قیمتهای بالاتر ارز توجیه اقتصادی ندارد.با این تفاسیر میتوان انتظار داشت حداقل در نیمه اول سال ۹۸ شاهد ایجاد ثبات در اقتصاد و شروع رکود در کالاهای سرمایه ای باشیم .
جوادیان در انتها گفت: بازار سهام که طی چند ماه گذشته درگیر بدبینی کاذب گشته بود ،طی هفته جاری وارد مدار صعودی گشت و انتظار میرود تا فصل مجامع (تیرماه ۹۸) این روند با نوساناتی ادامه یابد. همچنان سهام اغلب شرکتها زیر ارزش ذاتی معامله میگردند و بازار سهام برای سرمایه گذاری جذاب تر از بازارهای رقیب می باشد.