تهدید دوم سهام عدالت برای بورس
به گزارش بورس امروز، بسیاری از فعالان و کارشناسان بازار سرمایه، آزادسازی سهام عدالت و اجازه فروش این دارایی به سهامداران روش مستقیم را یکی از مهمترین عوامل افزایش عرضه و پایان یافتن روزهای پررونق بورس میدانند. اما کافی است نگاهی به مهمترین تحولات پیشروی سهامداران غیرمستقیم سهام عدالت بیاندازیم تا متوجه شویم، بحران بزرگ […]
به گزارش بورس امروز، بسیاری از فعالان و کارشناسان بازار سرمایه، آزادسازی سهام عدالت و اجازه فروش این دارایی به سهامداران روش مستقیم را یکی از مهمترین عوامل افزایش عرضه و پایان یافتن روزهای پررونق بورس میدانند. اما کافی است نگاهی به مهمترین تحولات پیشروی سهامداران غیرمستقیم سهام عدالت بیاندازیم تا متوجه شویم، بحران بزرگ سهام عدالت برای بازار سرمایه هنوز از راه نرسیده است.
انتخابات شرکتهای استانی سهام عدالت
سال گذشته سهام عدالت به دو روش مستقیم و غیرمستقیم آزادسازی شد. به این ترتیب که حدود ۴۰ درصد مالکان سهام عدالت روش مستقیم را برای مدیریت دارایی خود انتخاب کردند و حدود ۳۰ میلیون نفر نیز سهامداران مدیریت غیرمستقیم نام گرفتند.
با تاسیس شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت قرار بر این شد که مالکان سهام عدالت روش غیرمستقیم در واقع مالک سهام شرکتهای استانی و شرکتهای بورسی سهام عدالت نیز به دارایی این شرکتها بدل شد. ارزش شرکتهای استانی بسته به اینکه در هر استان چه تعداد سهامدار عدالت وجود دارد، متفاوت است. اما در مجموع ارزش این شرکتها حدود ۳۸۰ هزار میلیارد تومان برآورد میشود که رقم قابل توجهی است.
حال قرار است که با انتخاب اعضای هیئت مدیره شرکتهای استانی، این شرکتها از مدیریت منفعل خارج شده و اعضای هیئت مدیره دارایی سهامداران عدالت را مدیریت کنند، به طوریکه با تغییر سبد سهام تحت مدیریت خود و سرمایهگذاری در طرحهای دیگر به ارزش افزوده خلق کنند و سود بیشتری را نصیب سهامداران خود کنند.
چرا شرکتهای استانی بمب ساعتی بورس میشوند؟
تا اینجای کار به نظر نمیرسد روند کار اشتباهات زیادی داشته باشد؛ اما کافی است نگاهی به آخرین اظهارات حسین فهیمی، سخنگوی آزادسازی سهام عدالت داشته باشیم.
فهیمی با بیان اینکه اعضای هیات مدیره شرکت های سرمایه گذاری استانی اختیار دارند تا ۳۰ درصد از منابع مالی را خرج کنند، گفته است: اعدادی که در اختیار شرکت های سرمایه گذاری قرار می گیرد بسیار بزرگ است، ۱۰۰ درصد دارایی شرکت ها در اختیار هیات مدیره قرار می گیرد.
این اظهارات به این معناست که اعضای هیئت مدیره شرکتهای استانی میتوانند بیش از ۱۱۰ هزار میلیارد تومان از سهام شرکتهای حاضر در سبد سهام عدالت را به فروش رسانند و این حجم پول را از بازار سرمایه خارج کنند.
این در حالی است که غالب ارزش سهام عدالت را بزرگترین شرکتهای بازار سرمایه تشکیل میدهند، نمادهایی که غالبا از آنها به عنوان شاخص ساز یاد میکنند که با هر حرکتی دیگر نمادهای بازار سرمایه را نیز با خود همراه میکنند.
به طور مثال سه سهام اول پورتفوی بورسی سهام عدالت، فارس، فولاد و فملی هستند. این اقدام به معنای قابلیت فروش بیش از ۲۰ میلیارد سهم در فارس، ۱۳ میلیارد در فملی و ۱۱ میلیارد در فولاد است.
علاوه بر شوک عرضه در نهایت این اقدام به افزایش چشمگیر سهام شناور این نمادها منجر شده و احتمالا برای همیشه شرایط را در بازار سرمایه دست خوش تغییر خواهد کرد.