آسوشیتدپرس: دولت بایدن کاهش تحریم ها علیه ایران را بررسی میکند
به گزارش بورس امروز، خبرگزاری آسوشیتدپرس درباره لغو تحریم های ایران در جریان احیای توافق هسته ای در گزارشی نوشت: طبق گفته مقامات پیشین و فعلی آمریکایی و دیگر افراد مطلع، دولت بایدن در حال بررسی کاهش تقریبا عمده برخی از سخت ترین تحریم های اعمال شده بر ایران در دوران دونالد ترامپ رئیس جمهور […]
به گزارش بورس امروز، خبرگزاری آسوشیتدپرس درباره لغو تحریم های ایران در جریان احیای توافق هسته ای در گزارشی نوشت: طبق گفته مقامات پیشین و فعلی آمریکایی و دیگر افراد مطلع، دولت بایدن در حال بررسی کاهش تقریبا عمده برخی از سخت ترین تحریم های اعمال شده بر ایران در دوران دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا را به عنوان ترغیب ایران به بازگشت به پایبندی به توافق هسته ای است.
آسوشیتد پرس در ادامه نوشت: طبق گفته این افراد، با تداوم مذاکرات غیرمستقیم این هفته در وین برای بررسی احتمالات احیای توافق هستهای، مقامات آمریکایی سخاوتمندی بیشتر درباره آن چه می توانند به ایران پیشنهاد کنند به خرج داده اند. ایران در زمینه لغو تحریم ها رویکرد سخت گیرانه ای داشته و خواستار رفع تمام تحریم های آمریکا بوده است.
در ادامه این گزارش آمده است: مقامات آمریکایی از صحبت کردن درباره این که کدام تحریم ها برای لغو شدن مورد بررسی قرار می گیرند، خودداری کردهاند. اما گفته اند که آماده لغو هر تحریم ناسازگار با برجام یا تحریم هایی هستند که مانع آسان سازی وضعیت ایران در صورت بازگشت آن به پایبندی به توافق می شوند. این تحریم ها به خاطر پیچیدگی در ساختارشان، می توانند شامل تحریم های غیر هسته ای، مانند تحریم های مرتبط با تروریسم، توسعه موشکی و حقوق بشر شوند. مقامات دولت بایدن می گویند که این اقدام به دلیل آن چه آن را تلاشی عامدانه از سوی دولت ترامپ برای ناکام گذاشتن هر گونه بازگشت به توافق هسته ای، لازم بوده است. آمریکا تحت توافق هسته ای ملزم با لغو تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای ایران بوده است، نه تحریم های غیر هسته ای.
گزارش آسوشیتدپرس همچنین مطرح می کند: مقامات دولتی می گویند که تمام تحریم های هسته ای را لغو نمی کنند اما از مشخص کردن آن تحریم هایی که عقیده دارند اعمال آن ها توسط ترامپ در زمینه تروریسم و دیگر زمینه ها نابجا بوده است، خودداری کرده اند. ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در این باره گفت: هر بازگشتی به برجام مستلزم لغو تحریم ها خواهد بود اما ما فقط لغو تحریم هایی را در نظر داریم که با برجام ناسازگارند. حتی اگر هم به برجام بازگردیم که هنوز یک فرضیه است، اعمال تحریم ها علیه ایران به خاطر فعالیت هایی که تحت برجام نیستند، از جمله توسعه موشکی ایران، حمایت از تروریسم و سو رفتارهای حقوق بشری را ادامه می دهیم.
این گزارش می افزاید: وقتی دونالد ترامپ پس از خروج از توافق هسته ای در سال ۲۰۱۸ تحریم ها را بازگرداند، نه تنها تحریم های هسته ای را دوباره اعمال کرد، بلکه گزاره های تروریسم را افزود و دیگر تحریم ها را بر همان نهادها اعمال کرد. علاوه بر این، دولت ترامپ طیفی از تحریم های جدید را بر نهادهایی اعمال کرد که پیش از آن تحریم نشده بودند. این امر دولت فعلی آمریکا را در وضعیت ناخوشایندی قرار داده است؛ ایران خواستار لغو تمامی تحریم ها است. ایران می گوید که اگر آمریکا برخی از آن ها را هم لغو نکند حاضر نخواهد بود فعالیت های هسته ای ممنوع شده اش تحت توافق را متوقف کند. اما اگر دولت بایدن امتیازهایی بدهد که فراتر از تحریم های منحصرا هسته ای باشند، منتقدان جمهوری خواه آمریکا و دیگران از جمله اسرائیل و کشورهای عربی خلیج فارس احتمالا آن را اثبات کننده تسلیم شدن آمریکا به ایران تلقی خواهند کرد.
آسوشیتد پرس ادامه می دهد: مقامات پیشین دولت ترامپ می گویند تمامی این تحریم ها قانونی اند. گابریل نورونها یک مشاور پیشین وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران گفت که تمام تحریم های زمان ترامپ توسط وکلای وزارت دادگستری آمریکا تایید شده بودند و اگر قانونی نبودند، رد می شدند. اما یک مقام ارشد وزارت امور خارجه که در مذاکرات احیای توافق هسته ای مشارکت دارد، گفت که مقامات حالا «باید سراغ هر یک از تحریم ها بروند تا ببینند اعمالشان قانونی بوده یا نه». این مقام آمریکایی که مانند بقیه نمی خواست نامش فاش شود، همچنین گفت که آمریکا آماده لغو تحریم هایی خواهد بود که مانع بهره مندی ایران از منافع توافق می شوند. این تحریم ها ممکن است شامل محدودیت هایی در زمینه توان ایران برای دست یابی به نظام مالی بین المللی باشند از جمله مشارکت در تبادلات بر مبنای دلار.
این گزارش علاوه بر این مطرح می کند: این مقامات می گویند هنوز هیچ تصمیمی گرفته نشده است و تا زمانی که همه چیز در زمینه لغو تحریم ها و بازگشت ایران به پایبندی به توافق هسته ای نهایی نشود، هیچ توافقی در وین انجام نخواهد شد. اما منتقدان توافق هسته ای نگران هستند که دولت جو بایدن حتی فراتر از چیزی برود که در اظهارات غیر مستقیمش مطرح کرده است. آن ها گمان می کنند که تحریم ها علیه افراد، شکرت ها، نهادهای دولتی با دیگر نهادهای مشخص شده برای لغو تحریم های هسته ای در ساا ۲۰۱۵ از تحریم ها مبرا شوند، با وجود این که متعاقبا در زمینه های دیگر تنبیه شدند.