شروط آزاد سازی قیمت سیمان
مدیر سرمایه گذاری هلدینگ کاوه پارس گفت: در صورتی می توان گفت قیمت سیمان آزاد شده است که این محصول متناسب با نرخ جهانی سیمان، نرخ ارز و سایر کامودیتی ها قیمت گذاری شود. در این حالت صنعت سیمان با نرخ شناوری روبرو می شود که روزانه تغییر می کند. به عنوان مثال کامودیتی هایی مانند فولاد، هر روز نوسانات قیمتی دارند.
محمدجواد خلیلی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره وضعیت بازار سرمایه گفت: با توجه به شرایط کنونی بازار، خریدار واقعی وجود ندارد و تنها شکارچیان سهام که قدرتمند هستند و با صبر زیاد، خریدهای خوبی را برای آینده خود در میان مدت و بلندمدت خریداری کرده اند. این افراد در حال حاضر اصلاح پرتفوی قدرتمندی داشته و سودهای خوبی از خرید خود کرده اند.
وی افزود: برخی سهامداران نیز به صورت هجومی، در برخی روزها وارد بازار شده و خریدهای خوبی می کنند اما این میزان خریدها، تاثیر چندانی در روند بازار ندارد.
-پیش بینی آینده روشن صنعت سیمان
این کارشناس صنعت سیمان با اشاره به وضعیت صنعت سیمان در بازار سرمایه بیان کرد: در حال حاضر با توجه به افزایش قیمت اخیر شرکت های سیمانی، آینده خوبی برای سهام این شرکت ها در بازار سرمایه دیده می شود. البته برخی معتقدند که قیمت گذاری سیمان آزاد شده است اما این افزایش قیمت نیز مانند سایر افزایش قیمت ها به صورت توافقی مصوبه شد.
خلیلی در این خصوص توضیح داد: در صورتی می توان گفت قیمت سیمان آزاد شده است که این محصول متناسب با نرخ جهانی سیمان، نرخ ارز و سایر کامودیتی ها قیمت گذاری شود. در این حالت صنعت سیمان با نرخ شناوری روبرو می شود که روزانه تغییر می کند. به عنوان مثال کامودیتی هایی مانند فولاد، هر روز نوسانات قیمتی دارند.
وی با اشاره به تعیین قیمت سیمان بر اساس نسبتی از کامودیتی ها، گفت: در حال حاضر صنعت سیمان نمی تواند به دلیل ظرفیت مازاد تولیدخود، به قیمت واقعی برسد. ۲۰ الی ۲۵ درصد از کارخانههای تولید سیمان با ظرفیت تولید یک میلیون تن دیگر کار نمی کنند.
۳ عامل رشد صنعت سیمان
این کارشناس صنعت سیمان با اشاره به وابستگی صنعت سیمان به ۳ عامل برای رشد، تصریح کرد: در صورتی که سرانه میزان مصرف سیمان در کشور افزایش یابد، می توان به صادرات بیشتر امید داشت و از این طریق با توجه به قیمت های جهانی و بازار آزاد، نرخ شناور و نرخ واقعی را برای خود تعیین کند.
خلیلی با اشاره به آمارهای صادرات صنعت سیمان در سال گذشته، بیان کرد: خوشبختانه آمارها وزارت صمت نشان می دهد که صنعت سیمان در سال گذشته با توجه به بهبود شرایط زیرساختی این صنعت، توانسته است، صادرات خوبی داشته باشد.
وی تاکید کرد: با توجه به شرایط کنونی صنعت سیمان، در حال حاضر نیازی به سرمایه گذاری برای ایجاد کارخانه های جدید نیست بلکه نیاز است که کارخانه های قدیمی که راندمان ندارند، کم کم از رده خارج شده و ظرفیت تولید کشور به میزان ظرفیت اسمی کارخانه ها باشد.
این کارشناس صنعت سیمان در خصوص افزایش سرمایه گذاری در صنعت سیمان و ایجاد کارخانه های تولیدی سیمان توضیح داد: در صورتی که میزان سرمایه گذاری در ایجاد کارخانه های سیمان افزایش یابد، رقابت منفی همانند سنوات گذشته به وجود می آید. در این حالت دیگر نمی توان امید داشت که قیمت سیمان افزایش یابد.
خلیلی با بیان اینکه در سنوات گذشته رقابت منفی منجر به افزایش نیافتن قیمت سیمان شد، اضافه کرد: در آن زمان فعالت های انجمن در خصوص کنترل بازار، بخشنامه بازار و مدیریت صادرات سیمان منجر شد تا شرایط صنعت کمی بهبود یابد. همچنین افزایش هزینه های حمل و نقل باعث شد تا بسیاری از کارخانه ها که در شهرهای دور هستند، از دسترسی شرکت های توزیع کننده خارج شوند. در نتیجه بازار بخش بندی شد و با مدیریت بازار داخلی، روند رقابت منفی در صنعت سیمان کنترل شد.
وی با اشاره به شرایط سخت اقتصادی کشور در سال های اخیر گفت: با توجه به تحریم ها، رشد تورم و وضعیت اقتصاد داخلی کشور، امید نمی رفت شرکت های سیمانی بتوانند رشد خوبی داشته باشند زیرا دولت نیز منابع در دسترس خود را صرف تامین نیازهای اساسی می کرد و با زحمت می توانست آنها را مرتفع کند؛ بنابراین دولت به هیچ عنوان نتوانست بخش عمرانی و زیرساخت آن را در سال های اخیر بهبود ببخشد.
۱۴۰۰ رشد چشمگیری از صنعت سیمان را نمی بیند
این کارشناس صنعت سیمان معتقد است که با وجود شرایط کنونی کشور، انتظار نمی رود که صنعت سیمان در سال ۱۴۰۰ بتواند رشد چشمگیری داشته باشد و بازارهای خارجی نیز به سرعت در دسترس نخواهد بود تا بتوان ظرفیت خالی مانده صنعت را به آنها اختصاص داد.
این کارشناس صنعت سیمان با اشاره به افزایش قیمت اخیر سیمان، تصریح کرد: افزایش قیمت سیمان در مدت اخیر، به همان شکل قیمت گذاری دستوری بوده است؛ با این حال این میزان افزایش قیمت می تواند حاشیه سود ۳۰ درصدی شرکت های را که طی دو سال اخیر داشته اند،حفظ کند.
خلیلی با بیان اینکه هزینه های تولید حدود ۴۰ درصد افزایش یافته است، گفت: در صورتی که افزایش قیمت سیمان روی نمی داد، بسیاری از شرکت های تولیدی سیمان همانند سنوات گذشته با زیان روبرو می شدند؛ بنابراین می توان گفت افزایش قیمت سیمان تنها توانسته است هزینه های افزایش یافته را جبران کند.
وی یادآوری کرد: اگر می خواهیم صنعت سیمان بهتری داشته باشیم باید بتوانیم بازاری برای ظرفیت های خالی آن پیدا کنیم تا کارخانه ها بتوانند به میزان ظرفیت اسمی خود، تولید کنند. متاسفانه با توجه به زیرساخت های اقتصادی کشور و شرایط کرونا در بازارهای جهانی، انتظار نمی رود شرایط مطلوب شود. با این حال صنعت سیمان، صنعت ارزشمندی است و می توان ارزش افزوده خوبی از این صنعت به دست آورد.
این کارشناس بازار سرمایه درباره میزان صادرات صنعت سیمان گفت: در حال حاضر صنعت سیمان حدود ۱۷ میلیون تن صادرات دارد که مطلوب است. در صورتی که تحریم ها برداشته شود، فرصت های صادراتی خوبی به روی صنعت باز می شود و امید می رود بازارهای هند و چین بتوانند ظرفیت های خالی تولید سیمان را به خود اختصاص دهند. در این شرایط شرکت های تولیدی که در نزدیکی مرزها هستند، به دلیل هزینههای پایین تر حمل و نقل، موقعیت بهتری برای صادرات خواهد داشت.
امکان عرضه سیمان در بورس کالا
این کارشناس صنعت سیمان معتقد است که با عرضه سیمان در بورس کالا می توان قیمت سیمان را آزاد کرد.
خلیلی با اشاره به سیستم قبلی توزیع سیمان گفت: در گذشته به دلیل اینکه دلال ها واسطه توزیع سیمان بودند، هر زمان که صحبت عرضه در بورس کالا می شد،مافیا سدی در راه آن می گذاشت. در حال حاضر با افزایش هزینه های تولید، به خصوص کالاهای مصرفی، شرکت ها نیاز دارند تا سرمایه در گردش خود را افزایش دهند. بنابراین سیستم فروش حواله ای کاهش یافت و نقش دلال ها در این مسیر کم شد.
وی با اشاره به نقش انجمن صنفی سیمان در عرضه سیمان در بورس کالا گفت: خوشبختانه در سال های اخیر، انجمن صنفی سیمان هماهنگی های خوبی را انجام داد، این انجمن توانست بازارها را طبقه بندی کند، تقسیم بندی کرده و مدیریت نظارت برای آن مستقر کند. در نتیجه صنعت و انجمن باهم هماهنگ شدند.
این کارشناس صنعت سیمان معتقد است در حال حاضر صنعت سیمان از لحاظ سخت افزاری، نرم افزاری و محیط عملیاتی شرایط مساعدی دارد و اکنون فرصت مناسبی برای ورود صنعت به بورس کالا است.
خلیلی ابراز امیدواری کرد: به نظر می رسد با ورود سیمان به بورس کالا، اتفاقات خوبی برای صنعت سیمان رخ دهد تا بتواند به قیمت های جهانی نزدیک شود. در سال های اخیر صنعت سیمان توانسته است تجارب خوبی را برای مدیریت تولید، نقدینگی و بهبود زیرساخت ها داشته باشد. به جرات می توان گفت صنعت سیمان می تواند وارد بازارهای جهانی شده و رقابت کند.
وی با اشاره به ادغام شرکت های بزرگ دولتی سیمانی گفت: در حال حاضر چند هلدینگ در جهان وجود دارند که سهم به سزایی در تولید سیمان جهان دارند. ادغام شرکت های بزرگ دولتی همچون سیمان تهران، سیدکو، سفارس و … می تواند موقعیت خوبی باشد تا ایران بین ۳ تولیدکننده مطرح سیمان در جهان باشد.
این کارشناس صنعت سیمان در پایان یادآوری کرد: بسیاری از شرکت های مطرح جهان، با ادغام زنجیره ای تامین خود را متحد می کنند و می توانند در هزینه های تولید خود صرفه جویی کنند. در نتیجه ادغام این شرکت ها می تواند راندمان را افزایش دهد.