حاشیه های سهامداری حقوقی ها در شرکت های سیمانی
رضا اعتدال در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره وضعیت قیمت سیمان گفت: وضعیت تولید و فروش شرکت های سیمان در سنوات گذشته به دلیل قیمت گذاری دستوری از تعادل خارج شده است و این امر تنها مسئله سال گذشته و جاری نیست. وی افزود: با افزایش قیمت سیمان و افزایش تولید، جذابیت […]
رضا اعتدال در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره وضعیت قیمت سیمان گفت: وضعیت تولید و فروش شرکت های سیمان در سنوات گذشته به دلیل قیمت گذاری دستوری از تعادل خارج شده است و این امر تنها مسئله سال گذشته و جاری نیست.
وی افزود: با افزایش قیمت سیمان و افزایش تولید، جذابیت صادرات سیمان نیز بیشتر می شود.
قیمت داخلی سیمان مانعی برای افزایش صادرات
مدیرعامل شرکت تحلیل سرمایه اروین درباره صادرات محصولات شرکت های سیمانی گفت: برخی معتقدند که قیمت داخلی ارتباطی با میزان صادرات ندارد اما علتی که بسیاری از شرکت های تولیدی داخلی نتوانستند از همه توان تولیدی خود استفاده کنند، قیمت پایین سیمان در داخل کشور بود. شرایط اقتصادی کشور نیز به دلیل بودجه پایین عمرانی کشور موجب شده بود تا میزان تولید کاهش یابد. از سوی دیگر قیمت مسکن نیز در این مسیر رسوب کرده و تاثیرات منفی در بازار سیمان گذاشته است.
اعتدال با بیان اینکه قیمت گذاری دستوری باید از همه کالاها برداشته شود، تصریح کرد: تنها عرضه و تقاضا می تواند قیمت متعادل را در بازار تعیین کند. تجربه نشان داده است که در هر زمینه ای که دولت دخالت کرده و قیمت گذاری دستوری انجام شده است تنها حکم مسکن را برای بازار داشته و درد اصلی درمان نشده است.
وی تاکید بر اینکه آزاد بودن قیمت ها وضعیت بازار سیمان را بهبود می دهد، بیان کرد: اکنون در برخی از بازارهای کشور مانند فولاد و پتروشیمی که قیمت آزاد شده است و در بورس کالا بر اساس عرضه و تقاضا قیمت کشف می شود، شرایط بسیار بهبود یافته است؛ به عنوان مثال ممکن است روزی روی تابلو تقاضا برای کاتد مس بیشتر شود و قیمت آن افزایش یابد و روزی با همان قیمت پایه معامله شود.
مدیرعامل شرکت تحلیل سرمایه اروین با بیان اینکه طبیعت بازارهایی همچون بورس کالا، کشف قیمت متعادل است، اضافه کرد: وقتی سیمان در بورس کالا عرضه شود، بر اساس عرضه و تقاضا قیمت کشف می شود و دیگر نیازی به سیستم قیمت گذاری دستوری و حواله نیست. دولت زمانی که کارخانه های تولیدی سیمان کم بود، به ناچار برای کنترل بازار نیاز داشت تا از این سیستم استفاده کند اما اکنون نه تنها تعداد کارخانه های تولیدی سیمان کم نیست، بلکه بسیاری از آنها ظرفیت های تولیدشان خالی است. با آزاد شدن قیمت سیمان می توان از این ظرفیت های تولید استفاده کرد و شرایط را به حالت نرمال بازگرداند.
اعتدال با بیان اینکه در بورس کالا کسی نمی تواند در قیمت گذاری دخالت کند، گفت: بسیاری از کارخانه های سیمان، شرکت های سهامی عام هستند و برخی دیگر نیز به واسطه هلدینگ ها سهامداران حقیقی و حقوقی دارند. زمانی که دولت با قیمت گذاری دستوری، بازار سیمان را کنترل می کند، عملا دست خود را در جیب سهامداران این شرکت ها برده است. بسیاری از این شرکت ها در سنوات گذشته زیان دادند. اگر قیمت سیمان آزاد شود و معاملات آن در بورس کالا انجام شود، شرکت های سیمانی می توانند برای سوددهی برنامه ریزی کرده و صادرات خود را افزایش دهند.
وی در پایان یادآوری کرد: اگر آزادسازی قیمت صورت گیرد و سیمان به بورس کالا برود خیلی از مشکلات این صنعت حل می شود هرچند مشکل رکود ساخت و ساز و صنعت مسکن سر جاش هست و با توجه به بهبود شرایط تحریم ها برای این شرکت های سیمانی باید برنامه ریزی برای صادرات صورت گیرد.