بازار سرمایه در دام تصمیمات غیر کارشناسی؛ تغییر یک درصدی دامنه نوسان بازهم مشکلی از بازار رفع نمی کند
حبیب فرجی دانا در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره تصمیم اخیر سازمان بورس مبنی بر افزایش دامنه نوسان منفی ۲ به منفی ۳، گفت: بسیاری از سهم های بزرگ، حجم فروش کمی دارند این در حالی است که صف فروش سنگین دارند. خریداران در حال حاضر اقدامی نمی کنند و منتظرند تا […]
حبیب فرجی دانا در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره تصمیم اخیر سازمان بورس مبنی بر افزایش دامنه نوسان منفی ۲ به منفی ۳، گفت: بسیاری از سهم های بزرگ، حجم فروش کمی دارند این در حالی است که صف فروش سنگین دارند. خریداران در حال حاضر اقدامی نمی کنند و منتظرند تا با اجرای دامنه نوسان منفی ۳، در قیمت پایین تری، خرید خود را انجام دهند.
وی با بیان اینکه احرای دامنه نوسان نامتقارن تصمیم اشتباهی است، افزود: سازمان بورس با هدف کنترل فشار فروش، تصمیم به اجرای دامنه نوسان نامتقارن کرد اما نه تنها فشار فروش تغییر نکرد؛ بلکه این دامنه نوسان سمت خرید را تحت تاثیر قرار داد، بطوری که اگر کسی نقدینگی داشته باشد، با توجه به مشکلات نقدینگی بازار، وارد بورس نمی شود.
مدیر سرمایه گذاری لوتوس پارسیان درباره وضعیت حجم معاملات بازار سرمایه تصریح کرد: قبل از اجرای دامنه نوسان نامتقارن، حجم معاملات بازار، روزانه میان ۸ تا ۱۰ هزار میلیارد تومان بود اما اکنون این میزان به کمتر از ۲ هزار میلیارد تومان در روز رسیده است.
فرجی دانا ادامه داد: متاسفانه به دلیل مشکلات نقدشوندگی بازار، حجم معالات کاهش یافته است. به عقیده بسیاری از فعالان بازار سرمایه، اجرای دامنه نوسان نامتقارن باید هرچه زودتر متوقف شود و به حالت عادی مثبت و منفی ۵ بازگردد. همچنین سازمان بورس می تواند برای افزایش دامنه نوسان، به صورت ماهانه، یک درصد بر دامنه نوسان بیافزاید.
لزوم انتشار داده های کارشناسی تصمیمات سازمان بورس
مدیر سرمایه گذاری لوتوس پارسیان درباره تغییرات دامنه نوسان در رفع گره معاملاتی بیان کرد: وقتی سهمی وارد گره معاملاتی می شود، دامنه نوسان دو برابر حالت عادی می شود. در نتیجه اگر حتی یک سهم معامله شود، قیمت پایانی سهم، به همان اندازه سهم معامله شده، تغییر می کند. به عنوان مثال سهمی در منفی ۳ دارای صف فروش است. یک سهم معامله میشود. قیمت آن بر اساس منفی ۶ معامله می شود و فردای آن روز نیز، قیمت بر اساس منفی ۶ اعمال می شود. با این حال کاهش قیمت سهام با وجود حجم معاملات پایین، دردی از بازار سرمایه را دوا نمی کند.
فرجی دانا با اشاره به تغییرات حجم مبنا در قوانین گره معاملاتی، توضیح داد: حجم مبنا در حالت عادی، تغییر نکرده است اما در قانون گره معاملاتی، در صورتی که سهمی دو برابر حجم مبنا طی ۵ روز معامله شود، آن سهم وارد گره معاملاتی خواهد شد.
وی با انتقاد به عملکرد سازمان بورس در تصمیمات اخیر بیان کرد: ما انتظار داریم که سازمان بورس داده های کارشناسی تصمیمات خود را منتشر کند. در واقع مشخص شود که سازمان بورس بر اساس چه بررسی های کارشناسانه ای چنین حجم مبنایی را ارائه کرده است؟ چرا این میزان، دو برابر اعلام شده است؟ متاسفانه این تصمیمات، اقدامات کارشناسی شده ای نیستند و همین امر منجر به ایجاد چالش در بازار شده است.
فرجی دانا با بیان اینکه اقدامات سازمان بورس طی ۶ ماه اخیر، منجر به کاهش اعتماد سهامداران شده است،اضافه کرد: وقتی سهامداران از بیرون به بازار نگاه می کنند، می بینند که بازار طی ۶ ماه اخیر، به صورت مداوم منفی بوده و قوانین آن نیز هی تغییر می کند و نه تنها این قوانین به بازار کمک نکرده بلکه شرایط آن را تشدید نیز کرده است؛ بنابراین تصمیم می گیرد یا از بازار خارج شود یا اصلا وارد بازار نشود.
وی افزود: در حال حاضر حدود ۲۰۰ الی ۳۰۰ میلیارد به صورت روزانه، نقدینگی حقیقی ها از بورس خارج می شود. علت این امر بی اعتمادی به بازار سرمایه است و متاسفانه تاکنون این میزان از بی اعتمادی را شاهد نبوده ایم.
مدیر سرمایه گذاری لوتوس پارسیان در پایان در خصوص ورود نقدینگی از سوی هلدینگ های سرمایه گذاری گفت: مقرر شده است که صندوق های با درآمد ثابت، این اوراق را خریداری کنند تا نقدینگی لازم به هلدینگ ها تزریق شود. این صندوق ها با توجه به ورودی های مستدلی که دارند، به نظر می رسد که مشکلی برای تامین مالی این اوراق نداشته باشند.