نگاهی به آینده بازار سرمایه در ۱۴۰۰:پتانسیل بازار سرمایه برای رشد منطقی طی ۶ ماه نخست سال
سیروان امینی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره وضعیت بازار سرمایه گفت: بازار سرمایه از زمستان ۹۸ وارد مرحله جدیدی از بلوغ خود رسید زیرا پس از شهادات سردار سلیمانی، حمایت هایی در بازار شکل گرفت و نشانه هایی از رشد در بازار ایجاد شد. بسیاری از ارگان های دولتی به […]
سیروان امینی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره وضعیت بازار سرمایه گفت: بازار سرمایه از زمستان ۹۸ وارد مرحله جدیدی از بلوغ خود رسید زیرا پس از شهادات سردار سلیمانی، حمایت هایی در بازار شکل گرفت و نشانه هایی از رشد در بازار ایجاد شد. بسیاری از ارگان های دولتی به بازار سرمایه توجه نشان دادند و نگاه به بازار سرمایه در میان آنها تغییر کرد.
وی افزود: از آن تاریخ به بعد، بازار سرمایه وارد مرحله جدیدی شد و عوامل دست به دست هم داد تا رشد بازار آغاز شود. با این حال بر اساس تجربه سنوات گذشته و تحلیل های فعالان بازار، انتظار نمی رفت بازار تا این میزان رشد کند زیرا بازار سرمایه زیرساخت های لازم را نداشت.
نیاز بازار سرمایه به اصلاح زیرساخت ها
مدیرعامل کارگزاری خبرگان سهام با اشاره به رشد چشمگیر بازار در ۴ ماه نخست سال ۹۹، گفت: متاسفانه بازار سرمایه با مشکلات زیرساختی و نرم افزاری مواجه شد و لازم بود بازار سرمایه برای رشد و توسعه تجهیزاتی داشته باشد تا بتواند نقدینگی وارد شده را به خود جذب کند. البته بعد از این میزان رشد سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر تلاش کرد تا امکانات لازم را برای بازار فراهم کند.
امینی با بیان اینکه ویترین بازار سرمایه کارگزاری ها هستند، اضافه کرد: سازمان بورس تلاش کرد تا کارگزاری ها را به سمتی هدایت کند که آنها به فکر نوسازی و توسعه زیرساخت های الکترونیکی خود باشند. همچنین در دستورالعمل مجوز کارگزاری نیز پیشنهاد شده است که هر ۱۰ شرکت کارگزاری می تواند از یک سیستم نرم افزاری استفاده کند. این در حالی است که در زمان معاملات به خصوص معاملات آنلاین و برخط، با هجوم مردم، سامانه تنها می تواند ۵ شرکت را پوشش بدهد و فشار زیادی به هسته معاملات بازار وارد می شد.
وی ادامه داد: سازمان بورس از بعد درونی، زیرساخت های سامانه معاملاتی و هسته معاملات را اصلاح کرد، کما اینکه در جراید و رسانه ها اخبار آن منتشر شد اما بازار سرمایه هنوز به پیک حجم معاملات ماه های اولیه سال گذشته نرسیده است تا بتواند این اصلاحات را بیازماید. باید دید با افزایش حجم معاملات آیا زیرساخت ها بهبود یافته اند؟ اصلاحات انجام شده می تواند پاسخگوی هجوم مردم باشد؟
پتانسیل خوب بازار سرمایه برای رشد در سال ۱۴۰۰
مدیرعامل کارگزاری خبرگان سهام با بیان اینکه بازار سرمایه پتانسیل خوبی برای یک رشد منطقی دارد، تصریح کرد: رشدی که سال گذشته بازار سرمایه آن را تجربه کرد، یک واکنش بیش از حد بود ولی آنچه در مبانی آکادمیک وجود دارد، بازارهای سرمایه در برایندهای بلندمدت به واسطه رشد اقتصادی، تورم و … روند صعودی خواهند داشت. اکنون بازار سرمایه کشور نیز سیکل های متفاوتی را طی سنوات گذشته تجربه کرده است و جایگاه اصلی خود پیدا کرده است. البته این به آن معنا نیست که شرایط کنونی جایگاه اصلی بازار سرمایه است زیرا جایگاه واقعی بورس بسیار بیشتر از شرایط کنونی است.
امینی در پاسخ به اینکه وضعیت بهتر بازار سرمایه را می توان در ماه های آینده سال جاری جست و جو کرد، گفت: رشد بازار سرمایه به یک سری عوامل و متغیرها بستگی دارد. متغیرهای سیاسی از جمله انتخابات و برجام، متغیرهای اقتصادی از جمله کاهش نرخ بهره بانکی و متغیرهای دیگری مانند دستورات احکامی دستوری قیمت برای محصولات شرکت ها به خصوص پتروشیمی ها، فولادسازان، خودرو و سایر صنایع می تواند در روند بازار موثر باشند.
وی با اشاره به تاثیر متغیرهای اجتماعی در بازار سرمایه گفت: متغیرهای اجتماعی شامل تمایلات جامعه از بازار سرمایه است. مردمی که بخش عمده ای از سهام عدالت را دارند، آیا می توانند روی خوش به بازار سرمایه نشان دهند و در بازار باقی بمانند یا به بازار بازگردند تا بازار نیز بتواند پویایی خود را به دست بیاورد؟ به عقیده بنده این ۳ عامل می تواند در ایجاد رونقی که انتظار داریم، در طول سال جاری با حرکت نرم و منطقی تاثیر گذار باشد.
سازمان بورس در کنار بازار حرکت کند
مدیرعامل کارگزاری خبرگان سهام با اشاره به نقش سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر بازار سرمایه گفت: سازمان بورس باید در کنار بازار حرکت کند، نه عقب و نه جلو. جلوتر بودن سازمان بورس از بازار به این معناست که با تحلیل بازار ، اعلام کند که آینده را می بیند و جلوتر از بازار اقدام کند. عقب تر بودن نیز به این معناست که سازمان تحت عنوان حمایت، بازار را هل دهد تا سبب حرکت آن شود. سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر باید با شناسایی و درک دغدغه های بازار ، تلاش کند تا حمایت های خود را عملی کند.
امینی ابراز امیدواری کرد: امید می رود بازار سرمایه با توجه به پتانسیل رشدی که دارد طی ۳ ماه آینده یا حداقل در نیمه نخست سال، یک رشد منطقی داشته باشد و این رشد در کلیه صنایع رخ دهد.
بازگشت سهامداران؛ مهم ترین عامل صعود بازار
مدیرعامل کارگزاری خبرگان سهام با اشاره به نقش کارگزاری ها، سبدگردان ها، صندوق ها در بازار سرمایه گفت: سازمان بورس می تواند از کارگزاری ها، سبدگردان ها و صندوق ها به عنوان بازوهای کمکی در بازار استفاده کند. به عنوان مثال می تواند روند دریافت کد معاملاتی سبدگردان ها را تسریع بخشد.
امینی یادآوری کرد: با این حال نباید فراموش کنیم که مهم ترین عامل جامعه و مردمی است که می توانند با حضورشان باعث رونق بازار شوند، با خروج شان نرخ کاهش یابد و فشار فروش ایجاد کند.
وی با بیان اینکه افراد با تجربه می توانند به سهامداران تازه وارد کمک کنند، توضیح داد: بسیاری از افرادی که در بازار تحت عنوان فعالان و کارشناسان بازار هستند، می توانند افراد را در بازار سرمایه راهنمایی کنند. در بسیاری از بازارها و بورس های دنیا، سهامداران تازه کار که به صورت مستقیم وارد بازار سرمایه شده اند، از طریق پلتفرم های آنلاین از تجربه افراد با سابقه استفاده می کنند. در بازار سرمایه ما نیز لازم است که افرادی که مدعی تجربه در بازار سرمایه هستند، دانش و تجربه خود را با سهامداران تازه وارد ارائه دهند.
احتمال بازگشت سهامداران با دید بلندمدت
مدیرعامل کارگزاری خبرگان سهام درباره تاثیر برگزاری مجامع شرکت ها بر بازگشت سهامداران به بازار سرمایه گفت: واکنش سهامداران به برگزاری مجامع می تواند به چند دسته تقسیم شود. برخی سهامداران واقعا برای سرمایه گذاری بلندمدت، وارد بازار سرمایه شده اند، بنابراین عملکرد شرکت ها و تقسیم سود برای آنها جذابیت دارد. البته این افراد به دلیل اینکه دید بلندمدت در بازار سرمایه دارند، اغلب از بازار خارج نشده اند؛ بنابراین اعلام عملکرد شرکت ها در مجامع می تواند قوه محرکه برای آنها باشد تا دوباره در بازار، سرمایه گذاری کنند.
وی افزود: فصل مجامع، فصل خوبی برای حضور سرمایه گذاران است ولی بستگی دارد که سرمایه گذاران بر چه اساسی، شرکت ها را انتخاب می کنند تا اهداف سرمایه گذاری شان را در آنها بگنجانند.
رد ریزش اصلی بورس به واسطه تامین مالی دولت
مدیرعامل کارگزاری خبرگان سهام درباره تامین مالی دولت از بازار سرمایه گفت: با نگاه به گزارش عملکرد فرابورس می تواند دید که دولت هنوز از بازار سرمایه تامین مالی می کند. دولت با توجه به شناخت خوب خود از بازار پول، می داند نقدینگی در کشور کجاست. تاثیر تامین مالی دولت از بازار سرمایه را نمی توان نادیده گرفت اما نمی توان گفت که فشار فروش بازار سهام تنها به دلیل تامین مالی دولت است. انتظار و امیدواری سهامداران و روشن نبودن نشانه های افت بازار برای سهامداران تازه کار، منجر شد تا مردم از بازار استقبال نکنند و در این میان انتشار اوراق بدهی نیز در بازار تاثیر گذاشت.
دیدگاه سوددهی همیشگی را برای مشتریان خود ایجاد نکنید
مدیرعامل کارگزاری خبرگان سهام درباره ارتباط کارگزاری ها و مشتریان گفت: برخی از همکاران در بازار سرمایه، با خرید عرضه اولیه و اختصاص اعتبار به مشتری، تلاش دارند تا مشتریان بیشتری برای خود داشته باشند. این امر ممکن است در کوتاه مدت مشتری را تحریک کند تا به سمت کارگزاری برود اما واقعیت این است که در طولانی مدت منجر می شود که افراد انتظار داشته باشند که همیشه سود کنند. این امر با ذات بازار سرمایه مغایرت دارد.
امینی ادامه داد: در نظام بانکی افراد تسهیلات دریافت می کنند تا کاری انجام دهند. کارگزاری ها هم با اختصاص اعتبار به نوعی به مشتریان خود تسهیلات می دهند تا بتوانند سهام خریداری کنند اما کارگزاری ها باید توجه داشته باشند که به مشتریانی این اعتبارات را بدهند که فلسفه بازار سرمایه را درک کرده باشند.
وی با اشاره به شکایات موجود در قوع قضاییه میان کارگزاری ها و سهامداران گفت: در مراجع سازشی و قضایی شکایات زیادی میان مشتریان و کارگزاری ها وجود دارد. در برخی مواقع کارگزاری ها سرخود سهامی را می فروشند یا اینکه مشتریان اعتبارات خود را پرداخت نمی کنند. همه این موارد نتایج دید مشتریان برای داشتن سود همیشگی است. کارگزاری ها باید بدانند بازار سرمایه ریسک بالاتری نسب به بازارهای موازی دارد و نباید کاری کنند که مشتریان با گرفتن اعتبارات بی مورد، انتظارات مغایر با واقعیت بازار داشته باشند.