هلدینگ های سرمایه گذاری چگونه می توانند اوراق اجاره منتشر کنند؟
احسان مرادی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره انتشار اوراق اجاره تا سقف ۲۴ هزار میلیارد تومان برای شرکت های سرمایه گذاری گفت: انتشار اوراق اجاره از قدیم برای شرکت های سرمایه گذاری مطرح بود اما آنها تنها برای اجرای پروژههایشان می توانستند از این اوراق بر مبنای سهام خود، استفاده کنند. […]
احسان مرادی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره انتشار اوراق اجاره تا سقف ۲۴ هزار میلیارد تومان برای شرکت های سرمایه گذاری گفت: انتشار اوراق اجاره از قدیم برای شرکت های سرمایه گذاری مطرح بود اما آنها تنها برای اجرای پروژههایشان می توانستند از این اوراق بر مبنای سهام خود، استفاده کنند.
وی با بیان اینکه شرکت های سرمایه گذاری مجاز به اخذ تسهیلات در نظام بانکی نیستند، افزود: شرکت های سرمایه گذاری در بازه کوتاه مدت از تسهیلاتی که کارگزاری ها ارائه می دهند، استفاده می کردند. تسهیلات کارگزاری ها عدد محدود و مشخصی است و آنها در بازه زمانی کوتاه مدت، این تسهیلات را تسویه می کردند؛ بنابراین جای تسهیلات برای شرکت های سرمایه گذاری در بازه زمانی بلندمدت خالی مانده بود.
یک کار مشترک میان شرکت های سرمایه گذاری و تامین سرمایه ها
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه کاردان با بیان اینکه در مهرماه سال گذشته پیشنهاد انتشار اوراق اجاره بر مبنای سهام را به سازمان بورس از سوی این مجموعه ارائه شده، تصریح کرد: انتشار اوراق مرابحه بر مبنای سهام، برای خرید سهام در بازار سرمایه این امکان را به شرکت های سرمایه گذاری می دهد تا منابع خوبی برای خرید سهام خود و شرکت های زیرمجموعه خود در شرایط کنونی بازار داشته باشند.
مرادی با اشاره به وضعیت کنونی بازار سرمایه، بیان کرد: بسیاری از شرکتهای حاضر در بازار سرمایه و شرکت های زیرمجموعه آنها ارزنده هستند اما منابع مالی مورد نیاز خود را ندارند تا بتوانند سهام خود را در بازار خریداری کنند.
وی درباره نقش شرکت های تامین سرمایه در انتشار این اوراق بدهی گفت: انتشار هر اوراق بدهی، یک بخش اجرایی دارد که بر دوش شرکت های تامین سرمایه است؛ بنابراین انتشار این اوراق یک کار مشترک میان شرکت های سرمایه گذاری و شرکت های تامین سرمایه است.
مرادی ادامه داد: به عنوان مثال یکی از شرکت های زیر مجموعه شرکت سرمایه گذاری زمینی به ارزش هزار میلیارد تومان دارد و به پشتوانه آن، اوراق بدهی در بازار منتشر می کند. بر این اساس، زمین در مالکیت نهاد واسط که همان شرکت های تامین سرمایه هستند، قرار می گیرد و اوراق بدهی در بازار به فروش می رسد و منابع حاصل از آن به شرکت سرمایه گذاری مزبور داده میشود.
هر سهمی نمی تواند مبنای اوراق اجاره شود
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه کاردان درباره نحوه دریافت مجوز برای انتشار اوراق بدهی در بازار سرمایه توضیح داد: شرکت های سرمایه گذاری در حالت عادی، اگر بخواهند اوراق بدهی منتشر کنند، فرایند ۳ ماهه ای را طی می کنند تا بتوانند مجوزهای لازم از سوی سازمان بورس را دریافت کنند؛ با این حال رئیس سازمان بورس در نشست چند روز گذشته خود، قول داد تا این فرایند را تسریع ببخشد و شرکتهای سرمایه گذاری بتوانند تا ۲۴ هزار میلیارد تومان نقدینگی وارد بازار سرمایه کنند.
مرادی با بیان اینکه تعداد چشمگیری شرکت سرمایه گذاری در بازار سرمایه حضور دارند، تصریح کرد: در حال حاضر ۱۰ شرکت تامین سرمایه در کشور فعال هستند که هلدینگ ها و شرکت های سرمایه گذاری می توانند از میان آنها یکی را برای انتشار اوراق بدهی خود، انتخاب کنند.
وی گفت: هر سهمی توان انتشار اوراق بدهی را ندارد. در حال حاضر سهامی می تواند مبنای اوراق اجاره قرار گیرد که دارایی های فیزیکی داشته باشد. این دارایی های فیزیکی توسط کمیته فقهی سازمان بورس بررسی می شود و بعد از آن مبنای انتشار اوراق قرار می گیرند.
مرادی در پایان با بیان اینکه تعیین ارزندگی سهام شرکت ها یک کار کارشناسی است، تصریح کرد: نمی تواند تنها به نظر شخصی، با قدرت گفت که یک سهم ارزنده است یا نیست بلکه این امر نیازمند نظرات کارشناسی شده است. طبیعتا وقتی شرکت های سرمایه گذاری می خواهند بر مبنای سهام خود، اوراق اجاره منتشر کنند، این سهام در سازمان بورس از نظر سودآوری و … بررسی شده و ارزندگی آن مشخص خواهد شد.