در آخرین جلسه فعالان بازار سرمایه با رییس سازمان بورس کدام پیشنهاد عملی شد؟
در جلسهای که روزهای آخر اسفندماه با ریاست سازمان بورس بر گزار شد تامین مالی هلدینگها از طریق انتشار اوراق در بازار سرمایه مورد توجه سازمان بورس قرار گرفت. در آن زمان جمعی از فعالان بازار سرمایه طی نشستی با دهقان دهنوی ریاست سازمان بورس به طرح دغدغههای خود و چالشهای موجود در بازار سرمایه پرداختند.
به گزارش بورس امروز، روزهای پایانی اسفندماه سال گذشته بود که جمعی از فعالان بازار سرمایه طی نشستی با دهقان دهنوی ریاست سازمان بورس به طرح دغدغههای خود و چالشهای موجود در بازار سرمایه پرداختند.
در انتقاد به قیمت گذاری دستوری به عنوان موضوع پردغدغه فعالان بازار سرمایه درجلسه مزبور، این توضیحات آورده شد که برخی قیمت گذاری ها باعث می شود بنگاه ها از توجیه پذیری خارج شود و به کسب و کارها ضربه میزند. در این میان فعالین بازار هم بایستی در راستای جلوگیری از قیمت گذاری های دستوری تلاش کنند. در این جلسه ریاست سازمان بورس هم اعلام کرد که سازمان بورس به عنوان نهادناظر پیگیر این موضوع است که قیمت گذاری ها نباید بصورتی باشد که صنایع را از توجیه پذیری اقتصادی خارج کند. خواسته سازمان از تمامی فعالان این بود که در زمینه نرخ گذاری ها از سازمان حمایت کنند چرا که یکی از برنامه های اصلی سازمان بورس فراهم کردن بستر رشد سرمایه گذاری و توسعه اقتصادی است.
دامنه نوسان
در جلسه مذکور گزارش آماری درخصوص عملکرد بازار قبل و بعد از نامتقارن کردن دامنه نوسان ارایه و یشنهاد شد که دامنه نوسان پس از بازگشت به حالت قبلی، به صورت پله ای افزایش یابد.
رییس سازمان بورس اعلام کرد که بازکردن دامنه در دستورکار است و این امر با تشویق سرمایه گذاری غیرمستقیم بایستی همراه باشد و حتی تاکید شد که برنامه سازمان بورس تهیه بسته ای است که انعطاف لازم و کافی را داشته باشد. تغییرات بایستی بصورت کم و تدریجی باشد که بازار فرصت تطبیق با شرایط جدید را داشته باشد. مباحث مالیاتی را بایستی حل کنیم و پیگیری مینماییم و در خصوص توسعه بازار بایستی همه نیروهای بازار هماهنگ پیش روند و صرف سازمان به تنهایی کافی نیست
اجبار به بازارگردانی و هزینه های بالای آن
یکی از مواردی که در جلسه برگزار شده مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت اجبار به بازار گردانی و تفاوت در رویکرد بورس و فرابورس نسبت به بازارگردانی بود. با این توضییح که در دو سال گذشته خالص افزایش سرمایه ها حدود ۲۴ همت و خالص خرید حقوقی ها حدود۶۰-۷۰همت بوده است که حاکی از آنست که بازار سرمایه به رغم افت و خیزها نقش مثبتی در اقتصاد نداشته است. در این میان بازارگردانی مصداق کامل خروج سرمایه است. اگر قطب نما تسهیل و تشکیل سرمایه باشد بایستی در در دیدگاه ها تجدید نظر شود و از شکل گرایی مفرط کنونی فاصله گیرد.
لذا پیشنهاد شد الزامات بازارگردانی و دستورالعمل بازارگردانی اصلاح شود. با توجه به هدف اصلی حضور شرکتها در بازار سرمایه یعنی تامین مالی، سازمان بورس با تشکیل کارگروهی مشکلات موجود در این فرایند را مرتفع نماید.
در ادامه در خصوص افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی نیز چنین گفته شد که الزام شرکت از کل آیتم های یک طبقه درست نیست و بایستی انعطاف به خرج داد.
تامین مالی
در دیگر صحبت های انجام شده در جلسه به مشکلات شرکتهای سرمایه گذاری و هلدینگها در تامین مالی اشاره کردند.به لحاظ قانونی این شرکتها نمی توانند تسهیلات دریافت کنند که هر گونه تامین مالی نیازمند تعامل با بانک مرکزی است.
راه تامین مالی این شرکت ها از طریق بازار سرمایه هموار نیست. همچنین به این مورد نیز اشاره شد که رویکرد صکوک اجاره سهام تغییر یابد که مبنا جریان درآمدی باشد نه دارایی ها. تنوع در اوراق شرکت ها نداریم و همه یکجور هستند. اوراق بدون کوپن با سررسید بالا اجازه انتشار داده شود. اوراق چندمرحله ای نداریم و این موضوع برای تامین مالی شرکتها مورد نیاز است.
در ادامه به این موضوع پرداخته شد که نحوه بررسی مجوزها شفاف نیست، زمانی که دستورالعمل جدیدی تدوین میشود، رسیدگی به درخواستهای قبلی متوقف میشود.
اختصاص دادن زمانی برای انطباق دستورالعمل های جدید خواسته فعالان حاضر در این جلسه بود.
دوباره کاری در پذیرش شرکت ها در بورس ها و سازمان بورس موضوع مورد انتقادی مطرح شده در این جلسه بود.
تحت شعاع قرارگرفتن اعتماد در بازار و بحث های حقیقی و حقوقی
اعتماد از دست از رفته سازمان بورس، عدم ثبات رویه بورس،بحث ۲۵ میلیون تومان سقف خرید کارمندان کارگزاری، ابطال مکرر معاملات و در نهایت مشکلات و محدودیت های سازمان برای سرمایه گذاری نهادهای مالی وضع از جمله دغدغه های مطرح شده بود.
به گونه ای که در ادامه موضوعات مطرح شده به نقش سازمان بورس در حوزه بازار سرمایه در اقتصاد و قیمت گذاری به ویژه درخصوص صندوق های بازنشستگی و بانک ها اشاره شد و این مساله که رشد بازار سرمایه هیچ نقشی در بخش واقعی اقتصاد ندارد و حتی بازار سرمایه نقشی در بخش بازار ثانویه نیز ندارد.
برخورد سلیقه ای ناظر و ابطال معاملات
در زمینه برخورد سلیقه ای نیز نظراتی مطرح گردید از قبیل اجازه بدهیم فضای بازار، بازار باشد و از دخالت دوری جست. یک کارگروه برای پایش رمز ارزها تشکیل شود. همچنین تاکید شد. بحثهای مالیاتی تعیین تکلیف شوند. یک ارز مبنا برای همه صنایع اعلام شود و دلخواه نباشد.
در ادامه چنین ذکر شد که مشکلات نیرو انسانی که نهادها با ان مواجه هستند که منجر به تشکیل بازار سیاه مدارک شده است. در این خصوص و برای رفع این مشکل پیشنهاد شد دستورالعمل اصلاح شود و فقط رزومه ها دیده شود. همچنین قرار بر این شد که از طریق نهادهای مالی منابع را به سمت سرمایه گذاری غیرمستقیم هدایت شوند.
در جلسه مذکور پیشنهاد داده شد یک تاخیر زمانی برای افراد تازه وارد ایجاد شود که ابتدا به سمت صندوق ها حرکت کنند اجازه تشکیل صندوق های متفاوت داده شود. همچنین آفت بازار تحلیل های نادرست را کانال های شخصی نام برده شد.
در نهایت طی پیشنهادات نهایی در جلسه ذکر شد که یک کمیته ای به عنوان سخنگوی بازار سرمایه تشکیل شود تا به عنوان تریبون آن عمل کند. اجازه خروج پول بصورت کامل داده نشود و تمامی مصوبات به صورت شفاف اعلام شود. در نهایت بر بازگشت پیش بینی EPS ها تاکید شد.