چسبندگی بازار به بخش منفی دامنه نوسان نامتقارن
محمدرضا بیک زاده مقدم در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز،درباره دامنه نوسان نامتقارن گفت: هدف اصلی اجرای دامنه نوسان نامتقارن جلوگیری از ریزش شدید بازار بود زیرا بسیاری از سهامداران به صورت هیجانی اقدام به خرید و فروش سهام کرده بودند؛ از سوی دیگر سازمان بورس تصمیم گرفت با ایجاد دامنه نوسان نامتقارن […]
محمدرضا بیک زاده مقدم در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز،درباره دامنه نوسان نامتقارن گفت: هدف اصلی اجرای دامنه نوسان نامتقارن جلوگیری از ریزش شدید بازار بود زیرا بسیاری از سهامداران به صورت هیجانی اقدام به خرید و فروش سهام کرده بودند؛ از سوی دیگر سازمان بورس تصمیم گرفت با ایجاد دامنه نوسان نامتقارن علاوه بر جلوگیری از ریزش بازار، امتیازی برای خریداران سهام ایجاد کند.
وی افزود: پیام دامنه نوسان نامتقارن این بود که سهامداران با نگه داشتن سهام خود تنها ۲ درصد در ریزش بازار زیان می دهند اما در صورت صعود بازار ۶ درصد سود خواهند داشت.
دامنه منفی دو درصد تنها به بازار سرمایه کمک کرد
مدیر سرمایه گذاری صندوق نگین رفاه با بیان اینکه دامنه نوسان نامتقارن زمان را برای بازار سرمایه خرید، تصریح کرد: سازمان بورس با اجرای دامنه نوسان نامتقارن تلاش کرد تا زمانی را برای بازار سرمایه خریداری کند تا با توجه به اتفاقات سیاسی پیش رو و تغییر نرخ ارز، بازار با ریزش های شدید روبرو نشود و بتواند جهت حرکتی خود را بیابد.
بیک زاده اضافه کرد: متاسفانه آنچه سازمان بورس در نظر داشت، به صورت کامل رخ نداد. دامنه نوسان نامتقارن با اینکه توانست جلوی ریزش شدید بازار را بگیرد اما از سوی دیگر برخی سهامداران در وضعیت ریزش بازار، وقتی دیدند تنها ۲ درصد زیان می دهند، اقدام به فروش سهام خود کردند و منجر به ایجاد صف های فروش سنگین شدند.
وی در این خصوص توضیح داد: متاسفانه بسیاری از سهامداران بازار سرمایه، بدون توجه به تحلیل و ارزش گذاری اقدام به فروش سهام می کنند به طوری که اگر سهمی در صف فروش باشد، بدون توجه به ارزندگی سهم، اقدام به فروش آن می کنند. در نتیجه صف فروش سهم سنگین تر می شود.
بیک زاده با اشاره به نکات منفی دامنه نوسان نامتقارن گفت: مطالعات جهانی نشان داده است که در صورتی که بازار سرمایه دارای دامنه نوسان داشته باشد، بازار مانند یک آهن ربا به آن می چسبد؛ بنابراین بازار سرمایه ما نیز به منفی ۲ درصد چسبید اما از جهت مثبت بازار نتوانست به مثبت ۶ درصد بچسبد زیرا برای فاصله ۸ درصدی نیاز به حجم خرید با رقم های بالاتری است. در نتیجه شرکت ها نتوانستند صف خرید ایجاد کنند. با توجه به اینکه عموم بازار به سمتی می رود که صف وجود داشته باشد، بازار به سمت صف های فروش سنگین رفت.
حذف دامنه نوسان در شرایط متعادل می تواند به بازار کمک کند
مدیر سرمایه گذاری صندوق نگین رفاه درباره برخی گمانه زنی ها برای اجرای دامنه نوسان مثبت و منفی ۶ گفت: هنوز منابع رسمی درباره میزان افزایش دامنه نوسان چیزی اعلام نکرده اند. آنچه در شورای عالی بورس تصویب شد، افزایش میزان دامنه نوسان بود و گمانه زنی های دامنه نوسان مثبت و منفی ۶ از آنجا شروع شد زیرا قبل از اجرای دامنه نوسان نامتقارن، دامنه نوسان مثبت و منفی ۵ در بازار وجود داشت و با توجه به تصویب افزایش دامنه نوسان، نمی توان آن را مجدد به مثبت و منفی ۵ بازگرداند؛ بنابراین برخی احتمال دادند که سازمان بورس دامنه نوسان نامتقارن را متقارن کند.
بیک زاده با بیان اینکه اکنون نقدشوندگی بازار با مشکل روبرو شده است، تصریح کرد: قبل از اجرای دامنه نوسان نامتقارن، وقتی بازار دچار زیان شده بود، برخی سهامداران با توجه به زیان منفی ۵ درصدی، تمایل داشتند که سهام خریداری کنند زیرا طی یک هفته سهام ۲۵ درصد زیر قیمت به فروش می رسید اما اکنون با توجه به دامنه نوسان نامتقارن، این انگیزه خاموش شده است.
وی در پایان درباره حذف دامنه نوسان در بازار سرمایه گفت: در صورتی که شرایط متعادلی در بازار حاکم باشد، حذف دامنه نوسان می تواند به بازار کمک کند. به عبارت دیگر وقتی دامنه نوسان نباشد، اگر سهامداری واقعا فروشنده باشد و بخواهد از بازار خارج شود، سهم خود را می فروشد و بازار نیز می تواند زودتر به تعادل برسد. از سوی دیگر نبود دامنه نوسان می تواند نقدشوندگی بازار را حفظ کند.