سیاست های شورای عالی بورس در خصوص دامنه نوسان به کجا می رود؟
باید توجه شود که به اندازه کافی مردم به روش سرمایه گذاری غیرمستقیم تشویق نشده اند. لذا بهتر است تا زمانی که مردم از روش غیر مستقیم برای سرمایه گذاری به خوبی آگاه نیستند تغییرات ناگهانی در دامنه نوسان برای حذف آن ایجاد نشود.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تصویب افزایش دامنه نوسان سهام در شورای عالی بورس را تایید کرد؛ براین اساس هیچ سقفی برای افزایش دامنه نوسان تعیین نشده است و افزایش دامنه نوسان متناسب با متغییرها صورت خواهد گرفت. طبق مصوبه شورای عالی بورس تغییر دامنه نوسان به سازمان بورس تفویض شد.
بر اساس گفته های رییس سازمان بورس می توان استنباط کرد که جبهه سازمان در خصوص دامنه نوسان در راستای حذف شدن آن است. اما باید توجه شود که به اندازه کافی مردم به روش سرمایه گذاری غیرمستقیم تشویق نشده اند. لذا بهتر است تا زمانی که مردم از روش غیر مستقیم برای سرمایه گذاری به خوبی آگاه نیستند تغییرات ناگهانی در دامنه نوسان برای حذف آن ایجاد نشود. در همین حال افزایش دامنه نوسان در شورای عالی بورس تصویب شد و تعیین عدد آن به عهده سازمان بورس و اوراق بهادار گذاشته شد.
تصمیم گیری موقت شورا
بنا به گفته دهقان دهنوی رییس سازمان بورس، مبنای ما برای تصمیم گیری در خصوص دامنه نوسان نامتقارن، در شورا موقت بود و قرار بود ماهانه مورد بازنگری قرار گیرد. الان آن آرامش مورد نظر، در سهامداران ایجاد شده، شرایط اقتصادی روشن شده و رو به بهبود است، در کنار آن می بایست مراقب تغییرات در تصمیم گیری هم باشیم. این مد نظرمان است که چشم انداز نهایی ما برداشتن دامنه نوسان باید باشد. پیشنهاد ما طراحی یک بسته کاملی برای دامنه نوسان است.
بر این اساس سازمان بورس نظرسنجی ای درخصوص دامنه نوسان نامتقارن انجام داد که مطابق با آن مثبت و منفی ۶% بیشترین محدوده ای بود که مورد تایید بورسی ها قرار گرفت. بر این اساس نظر نهایی رییس سازمان بورس، اگر دامنه متقارن مد نظر است، باید روی مثبت و منفی ۶ درصد صحبت کنیم.
در پی این وقایع و احتمال حذف دامنه نوسان به عقیده کارشناسان، احتمالا بعد از اصلاح دامنه نوسان، بازار بعد از یک نوسان به حالت عادی برگردد و یک موج صعودی طی کند. خصوصا برای سهام کوچک که عمدتا در این مدت در صف فروش قفل بوده اند، یک موج صعودی تصور می شود.
تاثیرات دامنه نوسان نامتقارن
این موضوع موافقان و مخالفانی داشته است؛ موافقان بر این باورند که اگر دامنه نوسان کاهش پیدا کند، رشد بازار تعدیل میشود و سقوط کمتری را نیز شاهد خواهیم بود. در نتیجه زیان کمتری به سرمایهگذاران تازهوارد میرسد. اما از طرف دیگر مخالفان بر این باورند که تحدید دامنه نوسان منجر به تعدیل رشد و کاهش سقوط ارزش بازار در بلندمدت نمیشود و صرفا درکوتاهمدت اثر روانی دارد. مخالفان معتقدند که افزایش یا بهطورکلی حذف دامنه نوسان است که باعث نرمال شدن سفارشها میشود.
این گروه همچنین بر این باورند که کاهش دامنه نوسان تاثیری بر سرعت رشد بازار نمیگذارد و حتی با تحدید دامنه نوسان بازار شاهد نوسانات بیشتری میشود. اما رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به انتقادات تاکید کرده تصمیمگیری درباره دامنه نوسان با بررسی اثر تصمیمات جدید تغییر خواهد کرد و نباید در این خصوص نگران بود.
البته برخی از فعالان بازار سرمایه با حمایت از تصمیمات مزبور، معتقدند رفتار ناظر بازار را در چارچوب شرایط کنونی روند دادوستدها در بازار سهام مورد ارزیابی قرار داد. این در شرایطی است که بازار سرمایه با چرخهای معیوب رو به رو است. مخالفان ایجاد محدوده قیمتی (دامنه نوسان) معتقدند که استفاده از این روش جهت کنترل نوسانات بازار میتواند اثرات نامطلوبی بر بازار سهام داشته باشد.
سیاستهای شورای عالی بورس
بر این اساس دامنه نوسان نامتقارن عاملی است که منجر به رکود بازار خواهد شد و روندی فرسایشی را با کم کردن نقدینگی در بازار ایجاد می کند. دامنه نوسان تا مدتی با روند فعلی ادامه می یابد و هر زمان که نیاز به افزایش دامنه نوسان بود در سال آینده نسبت به آن اقدام می شود. شورای عالی بورس، در راستای تغییر دامنه نوسان، سه سیاست کلی را تبیین و تصویب کرد؛ بر این اساس، اولاً افزایش دامنه نوسان مورد تاکید شورا قرار گرفت، ثانیاً این افزایش به شکل تدریجی همراه با اطلاع رسانی کامل و آمادگی بازار انجام می شود و ثالثاً مقرر شد همراه با سیاست افزایش دامنه نوسان، فرهنگ سازی و ترویج روشهای سهامداری غیرمستقیم نیز انجام شود.