نگاه ویژه به بازار سرمایه با شعار سال ۱۴۰۰
رهبر معظم انقلاب اسلامی گفت: بهتر است بیشتر توجه و تمرکزها برای افزایش تولید و تحقق شعار سال ۱۴۰۰ به سمت بهره وری ها پیش برود و باید بتوان از طریق بهره وری زمینه افزایش ظرفیت تولید را فراهم کنیم.
به گزارش بورس امروز، رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی بهمناسبت آغاز سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، با تبریک عید عید نوروز، سال جدید را سال «تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها» نامگذاری کردند.
مطابق با فرمایشات ایشان در سخنرانی نوروزی امسال «خود مردم با سرمایههای خرد و کلان وارد فعالیتهای تولیدی و سرمایهگذاری در تولید شوند. این نیاز به سازماندهی دارد تا هرکسی بداند با سرمایه کم چطور میشود به تولید کمک کرد».
بر این اساس می توان به نقش مهم بازار سرمایه در تحقق شعار امسال اشاره کرد. بازار سرمایه، سرمایه های کوچک را جمع می کند تا از این طریق سرمایه بزرگی برای تحقق سرمایه گذاری تشکیل شود؛ بنابراین این بازار نقش بسیار خوبی را می تواند در زمینه تحقق شعار سال داشته باشد. به نظر میرسد مسئولان در جهت تحقق این امر بر دو جنبه مهم در بازار سرمایه تاکید می کنند. مورد اول، افزایش ابزارها و تقویت زیرساختهای سرمایهگذاری در جهت انتقال سرمایههای خرد به تولید و مورد دوم، فرهنگسازی و آشنا کردن مردم با انواع روشهای سرمایهگذاری.
افزایش ظرفیت در بنگاه های تولیدی موجود
بازار سرمایه می تواند در تشکیل سرمایه و به تبع آن جهش تولید نقش به سزایی را ایفا کند، اما در صورت کاهش اعتمادها، سرمایه گذاران دیگر سرمایه های خود را وارد بازار سهام نمی کنند. این در حالیست که در این راستا یکی از مواردی که باید در نظر گرفته شود، این است که به جای ایجاد بنگاه تولیدی امکان افزایش ظرفیت در بنگاه های تولیدی موجود فراهم شود. افزایش ظرفیت بنگاه های تولیدی موجود، ارزان تر از راه اندازی بنگاه های تولیدی جدید است که این موضوع می تواند به نفع کشور باشد.
تجربیات به دست آمده در سال های اخیر نشان داده است که در بهرهوری موفقیتهای چشمگیری کسب نشده و آنچه که باعث افزایش تولید در کشور شده از طریق سرمایه گذاری بوده است و بهره وری در این بین هیچ نقشی را ایفا نکرده است. بنا به گفته غلامرضا مصباحی مقدم رییس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، در این باره بازار سرمایه میتواند نقش آفرینی مثبتی را در زمینه تحقق شعار سال ۱۴۰۰ داشته باشد، جذب منابع توسط بورس به شرط آنکه این منابع به صورت مستقیم وارد تولید شود بسیار کارساز خواهد بود.
جذب منابع توسط بورس
سهام مهمترین شرکت های حاضر در کشور در بازار سرمایه حضور دارند؛ به همین دلیل جذب منابع توسط بورس به شرط آنکه این منابع به صورت مستقیم وارد تولید شود بسیار کارساز خواهد بود. به گفته مصباحی مقدم افرادی که به دنبال سرمایه گذاری در بورس هستند، باید از مهارت لازم برای ورود سرمایه های خود به این بازار برخوردار باشند، درغیر این صورت یا باید از کارشناسان ماهر در این بازار کمک بگیرند یا از صندوق هایی استفاده کنند که مورد اعتماد هستند تا از این طریق سرمایه آنها دچار خسارت نشود.
اکبر ترکان مشاور سابق رییسجمهوری نیز لازمه تحقق شعار سال ۱۴۰۰ را افزایش تولید می داند. به گفته وی برای افزایش تولید و تحقق شعار سال باید به افزایش بهرهوری و سرمایهگذاری توجه کرد.
تشکیل سرمایه
همیشه نسبتی از تولید ناخالص ملی، سرمایه گذاری می شود که به آن «تشکیل سرمایه» می گویند، به طور معمول در اقتصاد ایران بین ۳۰ تا ۳۵ درصد از تولید ناخالص ملی، سرمایه گذاری می شود، در سال های اخیر این رقم کاهش پیدا کرد و سال گذشته به ۲۲ درصد رسید که حد بسیار کمی است. کاهش درصد سرمایه گذاری نسبت به تولید ناخالص داخلی به معنای آن است که بخشی از سرمایه ها به جای استفاده در داخل کشور، به خارج از کشور رفته است؛ بنابراین باید اکنون توجه ویژه ای به تشکیل سرمایه صورت گیرد و سیاست ها در مسیری پیش برود که بیش از ۳۰ درصد تولید ناخالص داخلی، سرمایه گذاری صورت گیرد.
بر اساس گفته های ترکان مشاور سابق رییس جمهوری اکنون بهتر است بیشتر توجه و تمرکزها برای افزایش تولید و تحقق شعار سال ۱۴۰۰ به سمت بهره وری ها پیش برود و باید بتوان از طریق بهره وری زمینه افزایش ظرفیت تولید را فراهم کنیم.