تحلیل از عملکرد صنعت سیمان
صنعت سیمان سال ۹۹ را با فراز و نشیب های زیادی شروع کرد؛ زیرا در سال ۹۸ به تازگی از رکود خارج شده بود و کمی ساخت و سازها در این سال افزایش یافته و قیمت سیمان نیز با افزایش قیمت همراه بود اما در سال ۹۹ علی رغم اینکه هزینه های تولید افزایش یافت و تورم ۴۵ درصدی بود، قیمت سیمان تنها ۲۰ درصد در تیرماه افزایش یافت.
به گزارش بورس امروز، بزرگترین چالشی بود که در سال ۹۹ گریبان ما را گرفت و در ادامه کم بودن سیمان نسبت به سایر مصالح ساختمانی موجب شد که الگوی مصرف تغییر کند و فشار زیادی به تولیدکننده بیاید و تولیدکننده نیز در سال ۹۹ به دلیل تحریم ها بسیاری از قطعات و تجهیزات خود را نتوانسته بود تهیه کند زیرا نرخ ارز چندین برابر شده بود در نتیجه در موجودی انبار توانست این تولید را پایدار نگه دارد که خود چالش زیادی را برای صنعت به وجود آورد.
اتفاق دیگری که در سال ۹۹ رخ داد، قطع شدن گاز کارخانه ها بود در ۲۲ آبان بدون هیچ پیش درآمدی و در حقیقت با ما اجازه ذخیره سازی سوخت را در ابتدای سال می دادند به خصوص در زمان تابستان این اجازه را وزارت نفت به ما نداد و اگر این اجازه را داشتیم شاید به این مشکل نمی خوردیم و تا زمانیکه ما وضعیت سوخت دوگانه خود را به مازوت سوز تبدیل کنیم وقفه ای ایجاد کرد و تنشی را به بازار ایجاد کرد و در حقیقت هزینه تولیدکنندگان را بالا برد و قیمت مازوتی که اعلام کرده بودند یارانه ای بود و ۳۰۰ تومان بود ولی ما گاز رو ۱۰۰ تومان می گرفتیم. البته با تلاشی که شد هیئت دولت قیمت مازوت را به گاز رساند و تقریبا بخشی از کارخانه های ما تلافات دادند بابت خریدهای مازوتی که ۳۰۰ تومان انجام دادند.
چالش دیگر قطعی برق کارخانه ها در دی ماه بود که به خط های تولید ضربه زد و باعث شد که نتوانیم تولید کنیم و بازار قیمت سیمان بالا رفت و این تجربه ای بود که در سال ۹۹ داشتیم.
صنعت سیمان در سال ۹۹، با همه گرفتاری ها و چالش هایی که داشت اما با وجود این بازار هم رشد کرده بود و تولیدات سیمان حدود ۱۳ درصد افزایش پیدا کرد و برای بازار داخلی حدود ۱۸.۵ درصد افزایش تعدیل داخلی داشتیم که این نشان میددهد که به هر حال نیاز کشور را توانستیم تامین بکنیم و بخشی از بازار هم به دلیل ارزان بودن بیشتر قیمت سیمان است که امیدواریم در سال ۱۴۰۰ این مسئله رفع شود.
سیمان در شاخص بورس در نظر بگیرید، زمانی که شاخص به دو میلیون رسید، قیمت سیمان نیز افزایش پیدا کرده بود و تقریبا هم سو با نوسانات بورس حرکت کردیم البته خود سیمان نماد ارشمندتری است و استراتژی و تولید خوبی در کشور دارد و صادرات خوبی خواهد داشت و به نظر من به همین جهت ما خیلی افت زیادی را در این نمادها نداشتیم.
من فکر می کنم صنعت سیمان با همه نوسانات عملکرد خوب و قابل قبولی داشتیه است. ما پیشنهاد و راهکاری که برای ۱۴۰۰ می دهیم آزاد شدن قیمت سیمان از قیمت دستوری است. ما ظرفیت تولیدی که در کشور ایجاد شده است را حدود ۸۸ میلیون تن است و اگر در کشور بخواهیم مصرف کنیم حدود ۶۲ میلیون تن است و برای صادرات هم ۶ الی ۷ میلیون تن است و بنابراین اگر آزاد شود، آن رانتی که دارد بین قیمت کارخانه و بازار است از بین می رود و این هم به نفع تولید و هم مصرف کننده است و تولید می تواند پایدارتر شود و مصرف کننده هم قیمت پایین تری از بازار آزاد دریفات می کند. ما سالانه مشکل سوخت را داریم و پیشنهادمان این است که دولت برنامه ریزی کند که ما مازوت را در مخازن کارخانه ها ذخیره سازی کنیم و این مخازن می تواند پلمپ شود تا خدایی نکرده این مخازن استفاده شود و در زمانی که گاز قطع می شود بیایند و این پلمپ را باز کنند با قیمت هیئت دولت پولش را از ما بگیرند.