نقش مناطق آزاد تجاری در توسعه صنعت فولاد کشور
مسعود عبدیزدان کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: مناطق آزاد تجاری در تعریف به مناطق محصوری گفته می شود که در آنها مشوق هایی برای سرمایه گذاران و شرکتها با هدف توسعه زیرساختی و اقتصادی آن منطقه در نظر گرفته می شود. ابن مناطق نقش به سزایی نه تنها در […]
مسعود عبدیزدان کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: مناطق آزاد تجاری در تعریف به مناطق محصوری گفته می شود که در آنها مشوق هایی برای سرمایه گذاران و شرکتها با هدف توسعه زیرساختی و اقتصادی آن منطقه در نظر گرفته می شود. ابن مناطق نقش به سزایی نه تنها در افزایش صادرات یک کشور، بلکه جذب سرمایه خارجی، ایجاد اشتغال، رشد اقتصادی و جذب تکنولوژی های خارجی به داخل کشور دارند.
وی افزود: مزایایی که مناطق ازاد اقتصادی برای کشور مادر به همراه دارند عمدتا عبارتند از: افزایش صادرات . جذب سرمایه گذاری خارجی.تسهیل انتقال تکنولوژی های نوین. تحریک صادرات غیر سنتی کشور مادر.افزایش درآمدهای ارزی.جذب سریع، آسان و ارزانتر مواد اولیه مورد نیاز تولید.افزایش فرصت های شغلی به منظور حل مشکل بیکاری. پس به دلایل ذکر شده می توان مناطق ازاد تجاری را ابزار بسیار مهمی در سیاستگذاری کشورها برای توسعه اقتصادی تلقی نمود.
کارشناس بازارسرمایه خاطرنشان کرد: صنعت فولاد ایران در سال های گذشته توانسته نامی را در سطح منطقه و جهان برای خود دست و پا کند و از یک وارد کننده به صادرکننده صرف فولاد با رکورد بیش از ۸ میلیون تن در سال ۹۶ و به احتمال قوی بیش از ۱۰ میلیون در سال جاری تبدیل شود. از آنجا که صنعت فولاد ایران تا حدود بسیار زیادی بر صادرات استوار است، توسعه طرح های جدید در مناطق آزاد اقتصادی می تواند امتیازات بسیاری را برای سرمایه گذاران در این پروژه ها به همراه داشته باشد.
وی یادآور شد: از سوی دیگر، از آن جا که مناطق ازاد تجاری از گزند تحریم های ظالمانه علیه کشورمان معاف می باشند، راه اندازی طرح های جدید فولادی در این مناطق این امکان را به ما می دهد تا صادرات پایدار فولاد کشور را تضمین نموده و در جهت اهداف برنامه جامع فولاد کشور گام برداریم. همانطور که دیدیم، بندر چابهار به دلیل اینکه منطقه آزاد تجاری بود از تحریم های ایالات متحده پس از خروج از برجام در امان ماند و سرمایه گذاران هندی توانستند به فعالیت های خود در این منطقه ادامه دهند. همچنین، نظر به اینکه جذب سرمایه خارجی برای طرح های توسعه صنعت فولاد کشور از اهمیت زیادی برخوردار است.
عبدیزدان اشاره کرد: با توجه به سهولت سرمایه گذاری و امنیت بیشتر سرمایه های خارجی در این مناطق، راه اندازی طرح های جدید فولادی با سرعت بیشتری صورت خواهد گرفت و سرمایه گذاران خارجی رغبت بالاتری برای مشارکت در این طرح ها خواهند داشت. نکته شایان ذکر دیگر در این خصوص، معافیت مالیاتی و تعرفه ای مناطق آزاد تجاری در بحث واردات تجهیزات و مواد اولیه می باشد. عدم پرداخت تعرفه های وارداتی برای مواد اولیه و تجهیزات مصرفی این کارخانه ها باعث افزایش درآمدهای عملیاتی خواهد شد. همچنین، صادرات محصولات شرکتهای این مناطق نیز از پرداخت تعرقه های احتمالی صادرات معاف بوده که خود نکته مثبت دیگری در بیشینه کردن سودآوری شرکت می باشد.
وی اظهار داشت: فولاد صنعتی آب بر می باشد. در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و یا در حال توسعه، واحدهای فولادسازی در مجاورت آبهای آزاد، دریاها و یا اقیانوس ها تاسیس می شوند تا تولید شرکتها در آینده تحت مسائل مربوط به کمبود آب مختل نشود. مسئله ای که متاسفانه در کشور ما مدیریت نشده و واحدهای فولادسازی بزرگی در مناطق کم آب کشور در حال فعالیت هستند. مناطق ازاد جنوبی کشور ما با توجه به قرابت به اقیانوس مزیت خوبی برای تاسیس واحدهای جدید فولادسازی کشور دارند. همچنین، با عنایت به صادرات محور بودن صنعت فولاد ایران، نزدیکی واحدهای فولادسازی به آبهای آزاد باعث کاهش زمان تحویل و تردد جاده ای برای حمل محصولات تولیدی به بنادر خواهد شد.
کارشناس بازارسرمایه یادآور شد: بیش از ۸۷ درصد از تولید فولاد ایران مبتنی بر گاز طبیعی است. ایران بزرگترین تولیدکننده آهن اسفنجی در دنیا به روش میدرکس و پرد می باشد. که در هر دو این روشها احیای سنگ آهن با گاز طبیعی انجام می شود. بیشترین ذخائر گاز ایران در حوزه جنوبی کشور متمرکز و در مجاورت مناطق ازاد کشور می باشند. ایجاد زیرساخت ها برای انتقال گاز طبیعی به واحد های فولادسازی در سایر نقاط کشور نیاز به صرف زمان و هزینه هزیادی برای واحدهای تولیدی دارد. از این رو، احداث واحدهای فولادسازی در مناطق آزاد علاوه بر کلیه مزایای ذکر شده باعث کاهش هزینه انتقال گاز و صرفه جویی در زمان احداث پروژه خواهد شد.
وی در انتها افزود: مناطق ازاد پتانسیل بسیار بالایی در ارتقاء صنعت فولاد کشور دارند. در شرایطی که تنها ۷ سال به اتمام ضرب الاجل طرح جامع فولاد کشور زمان باقیست، توجه به این مناطق می تواند گام بلندی در راستای تحقق این طرح بردارد. لازم است که مسئولین امر با اهتمام ویژه به موارد برشمرده شده تلاش خود را در خصوص معطوف کردن طرح های فولادی جدید کشور به این مناطق متمرکز سازند تا علاوه بر سهولت در سرمایه گذاری و تولید، صادرات فولاد ایران چابکی بیش از پیش را تجربه نماید.