شتاب قابل تقدیر بورس کالا در مسیر توسعه
به گزارش بورس امروز، محمدعلی دهقان دهنوی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در آیین راه اندازی معاملات آتی نقره و تالار حراج باز بورس کالا گفت: شتاب بورس کالای ایران در مسیر توسعه بازارها، طراحی ابزارها جدید و نوآوری ها قابل تقدیر است و سازمان بورس از هرگونه حمایتی در این مسیر دریغ نخواهد […]
به گزارش بورس امروز، محمدعلی دهقان دهنوی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در آیین راه اندازی معاملات آتی نقره و تالار حراج باز بورس کالا گفت: شتاب بورس کالای ایران در مسیر توسعه بازارها، طراحی ابزارها جدید و نوآوری ها قابل تقدیر است و سازمان بورس از هرگونه حمایتی در این مسیر دریغ نخواهد کرد.
آیین راه اندازی معاملات آتی نقره و تالار حراج باز بورس کالا با حضور محمدرضا پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس، محمدعلی دهقان دهنوی رییس سازمان بورس و اوراق بهادار و سعید زرندی معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت برگزار شد.
محمدعلی دهقان دهنوی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در این مراسم گفت: سازمان بورس و اوراق بهادار بدون شک از توسعه فعالیت های بورس کالا حمایت می کند تا این بورس در مسیر هموارتری حرکت نماید.
دهقان دهنوی اظهار داشت: باید از نوع نگاه و از ادبیات سیاسی در بازار سرمایه دوری کنیم که راه حل همین است. البته ۶۲ میلیون نفر سهامدار در بازار سرمایه وجود دارد و این موضوع سبب شده مقامات سیاسی هم نسبت به بورس و بازار سرمایه بی تفاوت نباشند و قطعا کاندیداهای ریاست جمهوری هم باید سیاست هایی در این زمینه داشته باشند.
بازگشت اعت ماد رمز بهبود شرایط بورس
وی تصریح کرد: همه باید با کمک هم به سمت تقویت اعتماد و ثبات در بازار سرمایه حرکت کنیم و سهامداران نیز باید با ابزارهای مدیریت ریسک بهترین تصمیم را برای دارایی های خود داشته باشند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: بررسی ها نشان می دهد وضعیت سرمایه گذاری در طول سال های اخیر مطلوب نبوده اما وقتی شفافیت در کار باشد قطعا شاهد توسعه و امنیت سرمایه گذاری در کشور خواهیم بود. از سوی دیگر سیاست گذاران هم باید افق بلندمدتی را برای صنایع حاکم کنند و در نظر بگیرند تا سرمایه گذاران بتوانند برنامه خود را برمبنای آن تدوین کنند.
پوشش ریسک های قیمتی به کمک ابزارهای بورسی
وی وزارت صمت را مسوول صنعت و معدن کشور خواند و گفت: تمامی تولیدکنندگان و مصرف کنندگان همواره با ریسک قیمت مواجه اند که در این حوزه ابزارها و ظرفیت های بورس کالا می تواند آنها را در مدیریت ریسک و در نهایت بهره وری و تولید کمک نماید و قطعا با مسیری که در حال طی شدن است به این نتیجه خواهیم رسید.
دهقان دهنوی یک بعد توسعه را نیازسنجی مالی و مدیریت ریسک واحدها خواند و عنوان کرد: باید مطابق این نیازها و برای مدیریت ریسک بنگاه ها، ابزار پیشنهاد دهیم.
ورود سنگ آهن به بورس کالا، اتفاقی بزرگ و مثبت
پورابراهیمی نیز در این مراسم با بیان اینکه اقتصاد کشور بدون نگاه علمی و تخصصی و با ادبیات سیاسی پیش نمیرود گفت: ورود سنگ آهن به بورس کالا اتفاقی بزرگ و مثبت است که اجرای این اقدام نشان می دهد از فضای قبلی همچون نگاه دستوری به قیمت ها، وارد یک فضایی جدید شده ایم. همچنین توسعه معاملات آتی سایر محصولات از جمله طلا در کنار نقره نیز باید در بورس کالا با جدیت پیگیری شود.
محمدرضا پورابراهیمی، اظهارداشت: اقدامات زیادی برای افزایش بهره گیری از ظرفیت بازار سرمایه و بورس کالا جهت رونق اقتصادی کشور، بهبود و شفافیت اطلاعات و کاهش ریسک ها انجام شده است که باید از همکاران بورس کالا به خاطر تلاش های شبانه روزی و معرفی ابزارهای جدید در هر چند ماه یک بار، تشکر کنیم.
پورابراهیمی با بیان اینکه اقدامات مثبتی که در بورس کالا در حال انجام است با کمک سازمان بورس سرعت گرفته است، افزود: در جلسه گذشته که در بورس کالا برای راه اندازی صندوق کشاورزی برگزار شد گلایه های زیادی را از چرخه وضعیت فولاد داشتیم و اعلام کردیم که قاعده بازی باید در بازار رعایت شود، خوشبختانه همراهی وزارت صنعت و کمک های انجام شده باعث شد تا مسایل به وجود آمده در این حوزه با موفقیت برطرف شود.
وی با بیان اینکه ورود سنگ آهن به بورس کالا اتفاقی مثبت و موجب خرسندی فعالان تولید است، تاکید کرد: اجرای این اقدام نشان می دهد از فضای قبلی همچون نگاه دستوری به قیمت ها وارد یک فضایی جدید شده ایم و اساسا دغدغه چیزی را که داشته ایم امروز تبدیل به میدان عملیاتی شده است.
اقتصاد بدون نگاه علمی و تخصصی پیش نمی رود
پورابراهیمی اعلام کرد: به هیچ عنوان نمی توان کشور را بدون نگاه علمی و تخصصی و با ادبیات سیاسی پیش برده و مسایل حاکم در کشور را اداره کنیم.
وی خاطرنشان کرد: اگر به دنبال این هستیم تا در کشور به اهداف بلند و مطلوب برسیم باید قواعد حوزه اقتصادی و اجرایی را در کشور بپذیریم و اجرا کنیم؛ در این حوزه راه اندازی قرارداد آتی نقره در بورس کالا کار ارزشمندی است که صورت گرفته که برای استفاده از ابزارهای مشتقه در بازار سرمایه باید همه اقدامات مربوطه به نوبت عملیاتی شوند.
وی خاطرنشان کرد: بورس کالا توانسته است در سال های اخیر در حوزه توسعه ابزار و بازار اقداماتی را انجام دهد که از نظر ما بخش عمده ای از ماموریت های خود را در این سال ها به تدریج انجام داده است.
پور ابراهیمی افزود: در این راستا باید ضمن عمق بخشیدن به فعالیت ها و ابزارهای راه اندازی شده، زمینه رفع محدودیت ها فعلی را مهیا کرد تا ابزارهای موجود گسترش یابند.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: اقداماتی در حوزه راه اندازی معاملات اوراق خرید دین انجام شده است که انتظار ما این است با افتتاح این معاملات، سبد ابزارهای مالی بورس کالا تکمیل شود.
بورس کالا در مسیر توسعه بازار آتی
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس اظهار داشت: در گذشته در بورس کالا شاهد راه اندازی معاملات آتی در حوزه سکه طلا بودیم که وزیر سابق اقتصاد نگرانی های قیمتی را در این زمینه داشتند؛ اما تجربه نشان داد که قواعد بازی را نمی توان با تصمیمات مداخله گرانه بر هم زد و از بورس کالا می خواهیم که در خصوص توسعه بازار آتی بر روی دارایی مختلف از جمله طلا با قدرت فعالیت کند تا بازاری بزرگ برای پوشش ریسک های قیمتی در اقتصاد وجود داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه باید اقدامی صورت گیرد تا در کشور برای سهامداران، عرضه کنندگان و تقاضاکنندگان حفظ منافع صورت گیرد، گفت: در هیچ کشوری هیچ یک از بازارها بدون محدودیت و قواعد فعالیت نمی کنند اما هدایت بازار با قواعدی دستوری، شدنی نیست که خوشبختانه در راستای اصلاح این اقدامات قدم برمیداریم.
وی افزود: در حوزه توسعه بازار قراردادهای آتی، مجلس کمک های زیادی را برای رفع مسایل موجود و تسهیل ورود دارایی های جدید به این بازار مالی خواهد کرد.
پورابراهیمی به معاملات مناقصه اشاره کرد و اظهار داشت: اقدماتی که قرار است در حوزه وزارت نیرو و توسعه معاملات مناقصه نیز انجام شود از جمله فعالیت های مثبت و ارزشمندی است که این ابزار هم می تواند کمکی به بازار و اقتصاد کشور باشد.
توسعه ابزارهای مالی کالایی سرعت گرفته است
حامد سلطانی نژاد مدیرعامل بورس کالای ایران نیز در این مراسم گفت: دکتر پورابراهیمی همواره از برنامه های توسعه ای بازار سرمایه و بورس کالا حمایت کرده اند که از ایشان قدردانی می کنیم. همچنین از زمان حضور دکتر دهقان دهنوی در سازمان بورس، توسعه کمی و کیفی بورس کالا در بازار سرمایه را شاهد هستیم به طوریکه توسعه ابزارهای مالی در بورس کالا سرعت گرفته و مشکل مالیاتی معاملات گواهی سپرده کالایی نیز با پیگیری سازمان بورس حل و فصل شد و این امر نویدبخش رونق بازار گواهی سپرده کالایی است.
رکورد معاملات بورس کالا شکسته شد
سلطانی نژاد در ادامه بورس کالا را محمل انجام معاملات ساختاریافته خواند و گفت: در سال جاری رقم بی سابقه ۳۲ میلیون تن کالا در معاملات بورس ثبت شده و این رقم بیانگر آن است که زیرساخت های بورس کالا پاسخگوی نیاز صنایع و تولید کشور بوده است. همچنین در حوزه تامین مالی تولیدکنندگان ۴۰ درصد معاملات بازار فیزیکی به صورت سلف بوده و به این ترتیب از ارزش ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی بازار حدود ۱۲۰ هزار میلیارد تومان به تامین مالی شرکت های تولیدکننده کمک شده است.
افتتاح تالار حراج باز و آتی نقره
مدیرعامل بورس کالای ایران به معاملات حراج باز سنگ آهن اشاره کرد و گفت: معاملات مدل حراج باز یکی از زیرساخت های اصلی بورس های کالایی است و در این روش فرصت بیشتری برای کشف نرخ داده می شود تا معامله گران برای تامین مواد خود بتوانند در حین معامله تفکر بیشتری در حوزه قیمت داشته باشند.
سلطانی نژاد در خصوص معاملات آتی نقره نیز گفت: نقره در بازارهای جهانی اهمیتش به لحاظ وزنی از طلا بیشتر است و این فلز در صنایع الکترونیک، صنایع تولیدی و صنایع پایین دستی کاربرد بالایی دارد که با راه اندازی قرارداد آتی نقره در بورس کالا شرایط برای پوشش ریسک قیمتی برای صنایع پایین دستی فراهم شده است. در همین راستا ساچمه نقره به دلیل آنکه در ایران به صورت استاندارد وجود دارد به عنوان دارایی پایه قرارداد آتی در نظر گرفته شد.
خرید دین، سبد کالایی بورس کالا را تکمیل می کند
وی در خاتمه گفت: برنامه بورس کالا برای توسعه بازار آتی، راه اندازی قرارداد آتی واحدهای صندوق طلا است. همچنین با همکاری وزارت صمت، گواهی سپرده کالایی بر روی محصولات پتروشیمی و در ابتدای کار بر روی قیر راه اندازی می شود وهمچنین این موضوع در مس و آلومینیوم هم در دستور کار است؛ گفتنی است با راه اندازی اوراق خرید دین در کنار توسعه معاملات مناقصه و گواهی سپرده شاهد تکمیل سبد کالایی بورس کالا خواهیم بود.
۱۴۰۰، سال ورود حوزه معدن به بورس کالاست
معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: تعامل مطلوبی میان بورس کالا و وزارت صمت شکل گرفته و معتقدیم سال ۱۴۰۰ فرصت ویژه ای است تا وزارت صمت با تمرکز بر بورس کالا، حوزه معدن و مزایده های بزرگ این بخش را به بورس بیاورد.
سعید زرندی، معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت در آیین راه اندازی معاملات آتی نقره و حراج باز در بورس کالا گفت: طبق بیانات رهبر معظم انقلاب، حوزه تولید تنها راه نجات کشور در شرایط فعلی است که خوشبختانه به دلیل همکاری های مثبتی که با بازار سرمایه و بورس کالا داشته ایم جهت گیری های خوبی در این زمینه شکل گرفته است.
زرندی گفت: در ابتدا باید اعلام کنم که در زمان روند صعودی بورس و اکنون که بازار سهام در مدار ریزشی قرار دارد، در شورای عالی بورس بر روی موضوعی تاکید و اعتقاد داشتیم که اگر بورس در خدمت تولید و بخش واقعی اقتصاد قرار نگیرد نمی تواند در مسیر هدفی که برای آن تعیین شده است نقش آفرینی کند.
زرندی خاطرنشان کرد: باید همه جهت گیری ها را در استفاده از ابزار علمی و جدیدی که در کشور شکل گرفته و متناسب با ادبیات دنیا است و منجر به رشد بخش واقعی اقتصاد شود را به کار بگیریم.
معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: در جهت گیری کلان وزارت صمت استفاده از موضوع یا توان بازار سرمایه به عنوان رکن اساسی، شناخته شده است، بنابراین از اواخر سال ۹۸ مدل تغییر ساختاری را در مجموعه وزات صمت در پیش گرفتیم و دفتر تامین منابع مالی را شکل دادیم با این رویکرد که بتوان ابزارهای نوینی را در خدمت تولید کنندگان قرار دهیم.
زرندی گفت: تولیدکنندگان ایران در حوزه فنی بسیار رشد کرده اند اما متناسب با این رشد در حوزه اصلاح ساختارهای مالی آماده نیستند؛ بنابراین در دو سال گذشته تمرکز خود را در ترویج، توسعه و نگاه جدید به بازار سرمایه و استفاده از این ظرفیت قرار داده ایم.
معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: در حوزه بازار سرمایه با حمایتی که توسط شورای عالی بورس صورت گرفت و با مصوبه سران، معافیت مالیاتی را برای شرکت هایی که به سمت بازار سرمایه روی آورده بودند لحاظ کردیم و امیدواریم که این موضوع به دلیل استقبال های صورت گرفته تمدید شود.
وی افزود: امروز به ۴۲۲ شرکت جدیدی که فراخوان داده بودیم به سمت استفاده از ظرفیت بازار سرمایه روی آورده اند که با آنها به نتیجه های مثبتی رسیدیم.
زرندی گفت: از این تعداد ۲۲۴ شرکت با نهاد مالی قرارداد امضا کردند که این اتفاق خوبی است زیرا وارد مرحله اجرا شدند.
ارتباط تنگاتنگ بورس کالا با خانواده صنعت و معدن
معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت به بورس کالا اشاره کرد و افزود: فعالیت های خود را در حوزه بورس کالا شروع کردیم و معتقدیم سال ۱۴۰۰ فرصت ویژه ای است تا بر این بورس تمرکز داشته ایم و در حوزه معدن مزایده ها را به این سمت بیاوریم.
زرندی اظهار داشت: سهم صنعت و معدن ۵۳ درصد و پتروشیمی ۲۷ درصد از معاملات بورس کالاست به عبارتی ۸۰ درصد معاملات بورس کالا مربوط به خانواده صنعت و معدن است و باید از این ظرفیت بالا نهایت بهره را برد.
معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: در شهریور ماه سال ۱۳۸۲ بحث بورس فلزات مطرح شده بود و این اقدام پایه ای بود که در مجموعه وزارت صنعت شکل گرفت، این اقدام در سال های بعد تکمیل و در نهایت بورس کالای فعلی شکل گرفت.
اهمیت توسعه ابزارهای جدید بورس کالا
وی به راه اندازی معاملات آتی نقره و حراج باز در بورس کالا اشاره کرد و افزود: تشویق حضور تولید و صنعت در بورس کالا نیازمند تنوع ابزارهای مالی است که امروز روش حراج باز گام مثبتی برای ثبات آفرینی و آرامش عرضه کنندگان و تقاضاکنندگان حوزه صنعت در زمان انجام معاملات است.
معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه هدف گذاری بر روی حوزه نقره از جمله صنایع استراتژیکی است که برنامه ریزی جدی را بر روی آن داریم، افزود: برنامه ریزی لازم را برای تولید ۷۰ تن مصنوعات نقره ای و صادرات ۲۰ تن را برای سال ۱۴۰۰ انجام داده ایم که این موضوع نیازمند نگاه و فکر جدی است.
وی افزود: در هر ۱۰۰ گرم تولید مصنوعات نقره می توان ۱۸۰ نفر اشتغال مستقیم را ایجاد کرد.
زرندی با بیان اینکه در حوزه تسهیل معاملات باید بیشتر اقدام کرد، گفت: نگاه به تامین مالی مانند به کار گرفتن اوراق سلف به خوبی در حوزه مجموعه بورس کالا انجام شده است.
وی افزود: نگاه تضمین تعهدات نیازمند بازنگری است و آمادگی همکاری بیشتر داریم تا به سمت نظام عرضه و تقاضا محور حرکت کنیم.
وی در بخش پایان سخنان خود اظهار داشت: برای توسعه حوزه اوراق بهادار و بورس کالا آماده همکاری هستیم، امسال هدف گذاری کردیم تا برای جهت گیری جدید در حوزه بورس اوراق ۱۰ هزار میلیارد تومان اوراق منتشر کنیم که تاکنون نزدیک به ۹ هزار میلیارد تومان محقق شده است.
زرندی خاطرنشان کرد: در برنامه بودجه سال ۱۴۰۰ شرکت های سهامی عام پروژه مصوب شد که این موضوع هم فرصتی مناسب برای شکل گیری سرمایه گذاری های بزرگ با استفاده از بستر بازار سرمایه است.