کارایی تخصیصی در بازار سرمایه از سوی حقوقی ها رعایت نمی شود
محرم رزم جویی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز درباره شرایط کنونی بازار سرمایه گفت: متاسفانه مدت هاست که ما با چالش عدم استفاده از تحلیلها و ارزیابیهای علمی و کارشناسی در تصمیمگیری سهامداران مواجه هستیم. مدتهاست سهامداران در فرایند تصمیمگیری خود، تحلیلهای کارشناسی را کنار گذاشته و تنها با اخبار غبر […]
محرم رزم جویی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز درباره شرایط کنونی بازار سرمایه گفت: متاسفانه مدت هاست که ما با چالش عدم استفاده از تحلیلها و ارزیابیهای علمی و کارشناسی در تصمیمگیری سهامداران مواجه هستیم. مدتهاست سهامداران در فرایند تصمیمگیری خود، تحلیلهای کارشناسی را کنار گذاشته و تنها با اخبار غبر موثق، حواشی، تبلیغات و سایر موارد، اقدام به خرید و فروش سهام میکنند.
وی افزود: این امر منجر می شود تا بعضا بسیاری از شرکتهایی که ورشکسته هستند یا سوددهی ندارند، قیمت سهام شان رشد کرده و بر عکس قیمت سهام شرکت های ارزنده با کاهش قیمت مواجه شود.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص ارزندگی سهام شرکت های معدنی به ویژه شرکت های سنگ آهنی در بازار سرمایه گفت: بسیاری از شرکت های حاضر در بازار سرمایه در حال حاضر به قیمت های بسیار ارزنده و دارای توجبه خرید در حال معامله هستند به خصوص شرکت هایی که محصولاتشان از نرخ های جهانی تاثیر می پذیرد از جمله گروه فلزات اساسی و کانی های فلزی (سنگ آهن) و یا صنعت پالایشگاهی و پتروشیمی.
رزم جویی افزود: با این حال متاسفانه به دلیل شرایط کنونی، بازار سرمایه از روند رو به رشد قیمت های جهانی تاثیر نگرفته و سهام بسیاری از شرکت هایی که سودآوری خوبی دارند و نرخ های جهانی محصولات شان در اوج است، در حال کاهش است.
وی با بیان اینکه رشد ابتدای سال جاری هیجانی بوده است، تصریح کرد: همانطور که رشد بازار در ابتدای سال توجیه منطقی نداشت، ریزش بازار در این روزها نیز منطقی نیست. متاسفانه نبود تحلیلهای کارشناسی باعث شده این مشکلات به وجود آید. متاسفانه در حال حاضر شاهدیم که برخی از شرکت های ارزنده که بالغ بر ۷۰ الی ۸۰ هزار میلیارد تومان پروژه در حال اجرا دارند، قیمت جهانی محصولاتشان در اوج است و سال آینده اوج سودآوریشان است، قیمت سهام شان در حال کاهش است. به عنوان مثال چرا باید نماد «فملی» که قیمت جهانی مس به تازگی رکورد ۹ هزار دلار را در جهان زده است کاهشی باشد؟
کارایی تخصیصی نیاز امروز بازار سرمایه کشور
مدیر سرمایه گذاری گروه امید با اشاره به سه نوع کارایی مورد نیاز بازار سرمایه، توجه بیشتر به کارایی تخصیصی را نیاز اصلی این روزهای بازار دانست و گفت: کارایی تخصیصی، کارایی عملیاتی و کارایی اطلاعاتی از الزامات بازارهای مالی است. در حال حاضر بسیاری از شرکت های حاضر در بازار سرمایه کارایی اطلاعاتی را رعایت کرده و شفاف هستند. آنها بر اساس الزامات بازار سرمایه، اقدام به افشای اطلاعات در سایت کدال کرده و سهامداران می توانند با دنبال کردن گزارش های شرکتها و بررسی و تحلیل تصمیم خود را برای خرید و فروش سهام بگیرند.
رزم جویی درباره دو کارایی دیگر توضیح داد: کارایی عملیاتی به این معناست که سازمان بورس به عنوان متولی و مقام ناظر در بازار سرمایه آرامش ایجاد کند تا سهامدار بتواند با آرامش خاطر و با سهولت اقدام به خرید و فروش سهام کند. در صورتی می توان گفت بازار سرمایه کارایی عملیاتی دارد که مجموعه قوانین و مقررات بازار به سمتی برود که سهامداران بتوانند به بازار اعتماد کنند. در نهایت کارایی تخصیصی که جزء کارکردهای اصلی بازارهای مالی به خصوص بازار سهام است، به این معناست که مجموعه بازیگران و فعالان بازار سرمایه باید به نحوی فعالیت کنند که نقدینگی موجود در بازار سرمایه به سمت خرید و سرمایه گذاری در شرکت های سودده و آینده دار هدایت و تخصیص داده شود.
وی تاکید کرد: سازمان بورس به اندازه کافی در خصوص کارایی اطلاعاتی بازار سرمایه کار کرده و در حال حاضر بهتر است برای افرایش این دو کارایی و به خصوص کارایی تخصیصی اقدامات لازم را انجام دهد.
مزایده ای که منتفی شد
مدیر سرمایه گذاری گروه امید درباره مزایده اخیر شرکت سرمایه گذاری پارسیان گفت: با این که سه شرکت بزرگ سنگ آهنی کشور یعنی، گل گهر،چادرملو و گهر زمین در این مزایده شرکت کردند اما در نهایت از طرف مزایده گذار یعنی بانک پارسیان این مزایده فاقده برنده اعلام شد. این شرکت ها با انجام بررسی های کارشناسی تصمیم به خرید سهام این شرکت کرده بوند اما متاسفانه این مزایده منتفی شد.
رزم جویی درباره جذابیت های سهام شرکت سرمایه گذاری پارسیان برای شرکت های فوق گفت: شرکت سرمایه گذاری پارسیان سهامدار عمده نماد «اپال» است که به تازگی عرضه اولیه آن در بورس انجام شده است. شرکت اپال کانی پارس نیز به صورت غیرمستقیم سهامدار اصلی شرکت اپال پارسیان سنگان است. این شرکت بهرهبردار معادن سنگان است که ۲۰ الی ۲۵ درصد ذخایر سنگ آهن کشور در این منطقه قرار داد.
وی افزود: بنابراین بدیهی است که دسترسی به این معادن مهم ترین مزیت برای این ۳ شرکت محسوب می شود.